RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Bexhill, 1964. godina i mlada Katy Speed koja voli ‘škicati’ zanimljivu i privlačnu susjedu Gloriu i njezine neobične posjetitelje. Katy živi sa ocem Albertom i majkom Hildom, dok je njezin brat na studiju u drugome gradu. Majka je užasno hladna, kritiziranju sklona i zlobna osoba koja nikada nije djetetu ni suprugu pružila nježnost. Albert je potpuna suprotnost supruzi i otvoreno je ljubazan čovjek. Njegova ljubaznost ne izostaje ni kod lijepe Glorije.

Jedne noći budi ih uzbuna- Glorijina kuća gori. Obitelj Speed kroz prozor gleda kako nestaje čitava povijest na tome žgarištu. Ni ne slute da gledaju kako se gase dva života u tom požaru. Onaj Glorije i njezine kćeri. Jedino Hilda ostaje ravnodušna.

Katy se sprema sa prijateljicom Jilly na preseljenje u London, no uskoro do njih stiže šokantna spoznaja da je Katyn otac optužen za podmetanje požara. Katy vjeruje u njegovu nevinost i odlučuje istražiti pozadinu tajanstvenih posjetiteljica i žene u crnom automobilu koje su dolazile kod Glorije.
Igrom slučaja dolazi do adresara koji bi mogao spasiti njezinog oca. A događaji koji slijede su očiti dokaz da je Albert nevin. No nema tko to dokazati. Jer Katy nestaje.

“Jedini način da promijenimo ovo društvo jest da počnemo kažnjavati muškarce za počinjeno nasilje nad svojim ženama i tako svima pošaljemo poruku da se to više neće tolerirati.”

Neka vas ne zavara ova lijepa naslovnica i šturi sinopsis na knjizi- knjiga je odlična i zadire puno dublje no što se to čini.
Problematika zlostavljanja žena, obiteljskog nasilja, poremećenih muževa koji su u stanju ubiti nekoga da bi se dočepali svojih vječitih žrtava- supruga. Ovisnost o zlostavljaču, kao i stalno toksično vraćanje istome, te pasivno toleriranje zlostavljanja me zapanjilo. No kada sam malo više razmislila, shvatila sam da je to i danas svakodnevnica.

“Strašno me ljuti način kako to tretiraju kao ‘obiteljsku’ stvar. Čak i kad uhapse muža, unutar par sati ga puste nazad kući uz jamčevinu, tako da stigne ženi dati još koju dozu batina.

Iako zlostavljane, žene se rijetko odvaže napustiti zlostavljača pod izlikom da nemaju gdje otići i nemaju od čega živjeti. Što je u pravilu logično. Postoje sigurne kuće, ali žene i dalje prati stigma, a muškarce se tapša po leđima i ohrabruje ih se jer “ipak je ona kriva”. “Pogrešno se obukla, rekla je krivu riječ, digla je pogled kad nije smjela, nije skuhala dobar ručak, glasno diše, još uvijek postoji, nije nestala… Treba ju još bolje izdresirati. Batinama.”

“Ali si ne mogu pomoći a da ne suosjećam s Edom. Žrtvom nasilja koji je postao nasilnik.”

Knjiga je stvarno dobro i zanimljivo štivo, vrlo promišljeno napisana i ni na trenutak ne izaziva zamor u čitatelju. Likovi su vrlo zanimljivi i lukavo osmišljeni- tako da se njihov vanjski izgled poklapa sa karakterom i govorom. Opisi su vrlo lijepi i klasično britanski. Stil pisanja je primjeren razdoblju u kojem se dešava radnja, a odličan prijevod pridonosi atmosferi koju stvara ova knjiga.

Ima par nedosljednosti u knjizi poput tragova i činjenica sa kojima se susreću Katy i njezini prijatelji u svojoj istrazi, no to nimalo ne umanjuje samu čar knjige.
Preporučam.

Ocjena 4,5/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.