RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Otok Nastor je jedno grozomorno mjesto prepuno zločestih i čangrizavih odraslih koji ne vole djecu. Od ravnatelja škole, učiteljice klavira, vlasnika trgovine igračaka, pa sve do “vlasnice” otoka.

Ned je dječak kojem od rođenja noge ne rade, što bi značilo da se otokom vozika u starim invalidskim kolicima. I dok njegovi roditelji danonoćno rade da bi mogli preživljavati, Ned živi u stalnom strahu od svoje podle sestre Jemime i njezinih čizama sa željeznom kapicom kojima voli udariti brata.
Njezin krajnji cilj je Nedu za rođendan priuštiti najljigaviju i najodvratniju kupku ikada. No ni ne shvati da ju je Ned preduhitrio i odlučio njezin plan provesti na njoj.

“Oh, da, Ljigavac je živ. To je stvorenje koje ima moć mijenjanja oblika, odnosno ‘transljigiranja’ u SVE i SVAŠTA.”

Jemima je skupljala u staklenke najljigavije stvari s kojima se susretala, bilo je to stotine staklenki, a Ned ih je sve naumio pretvoriti u kupku za sestru. Ni slutio nije da će mješavina tih odvratnosti oživjeti i postati LJIGAVAC!

Nije to bilo kakav Ljigavac- on pomaže Nedu oduprijeti se svojoj pakosnoj sestri, a potom Ljigavac i Ned odlučuju otok učiniti boljim mjestom za život (pogotovo za djecu) i vratiti milo za drago svim zlikovcima koji obitavaju na otoku. Ljigavost doseže novu razinu!

“To što je taj dječak toga dana učinio, promijenilo je tijek povijesti. Pomiješavši tisuće staklenki raznorazne ljige, Ned je stvorio novu vrstu materije. LJIGAVCA!”

Walliams je vrlo otkačen i duhovit autor koji svojim pisanjem privlači mlade čitatelje. Iako je knjiga ljigava, i osjećate taj smrad i odvratnost kao da je na vašoj koži, naprosto morate nastaviti čitati jer želite vidjeti kako će se dječak Ned sa bolesnim nogama i Ljigavac osvetiti zlobnicima na otoku.

Bez obzira na ljigavu tematiku, sviđa mi se što se knjiga dotiče djece sa hendikepom i lijepo prikazuje da za njih ništa nije nemoguće i da mogu živjeti život punim plućima.

“Dječak je stvorio nešto što bi moglo promijeniti sve. Otok Nastor bio je prepun grozomornih odraslih osoba. Odraslih koji su djeci zagorčavali život. Sada se Ned mogao osvetiti svim tim užasnim likovima. Ne samo u svoje ime nego i u ime sve ostale djece na otoku.”

Ilustracije Tonyja Rossa su po običaju humoristične i zanimljive, a potpuno se nadovezuju na priču o Ljigavcu i dječaku Nedu. Na kraju krajeva- sve se dobro završi!
Preporučamo!

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.