RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Martinovo isprazno djetinjstvo je završilo njegovim upisom na Burtonbury, elitni internat za kojeg je dobio stipendiju. Usprkos svojem priprostom podrijetlu i siromaštvu, izbori se za sebe i naklonost Bena. Ben je popularan, zgodan i omiljen dečko iz bogate obitelji. Martinu se odmah svidio i učinio je sve da bi se približio Benu.
Njihovo prijateljstvo obilježi teška tragedija, ali ih ne razdvoji, dapače zbliži ih. Naizgled.

“Katkad najneznatniji događaji dovedu do najvećih otkrića.”

Godinama kasnije Ben priređuje zabavu u svojem dvorcu, a Martin sve više osjeća njihovu udaljenost i hladnoću. Na to ga podsjeća i njegova supruga Lucy- žena koja ga neizmjerno voli i divi mu se, ali zna da u njihovom odnosu Ben uvijek zauzima prvo mjesto. Njihove dugogodišnje tenzije u odnosu eskaliraju.

“U današnje vrijeme toliko se očajnički želimo smatrati suosjećajnima, kao da je puštanje suze dokaz naše uzvišene ljudskosti. Zapravo je pretjerano iskazivanje osjećaja sebičan pothvat. Plačemo jer želimo biti viđeni da plačemo.”

Pripovijedajući u više različitih doba, od strane glavnih likova- u knjizi se poput niti raspliću događaji koji su doveli do zbivanja na toj zabavi. Polagano se otkrivaju tajne likova, te njihove međusobne veze i gubitak istih.

Imati pravog prijatelja je povlastica. Prijateljstvo je potrebno njegovati, no puno puta naiđe se na kušnji i prekretnici. Puno ljudi uplete se u taj odnos. Puno usputnih čimbenika utječe na živote i naklonost, a neka prijateljstva nadrastemo.

“Udaljenost me zabrinjavala. Kad god se zabrinem, počnu mi se vraćati uspomene, a doživljaji iz prošlosti pritišću mi cerebralni korteks kao osa koja se zalijeće u staklo.”

Vrlo intrigantna i zanimljiva knjiga koja svojom pričom zaokuplja pozornost. Sviđa mi se polagan rasplet događaja i prepričavanje razdoblja djetinjstva, škole, mladosti, a potom i braka. A sve kulminira na toj jednoj zabavi.

“Naučila sam biti prilagodljiva, jednostavna i ugodna u društvu. Bila sam uvijek pri ruci.”

Pomislila sam na prvu da će to biti još jedan naporan krimić koji će imati mnogo zapleta i predvidljivih događaja. No knjiga me zapravo iznenadila i oduševila. Pročitala sam ju kroz jedan dan i odmah se bacila na pisanje osvrta. Baš mi je drago da je Mozaik knjiga izdao ovakvo štivo.

Krimić, psihološki triler, misterij, ljubić i genijalan roman u jednom. I da, opuštajuće štivo za one koji vole ovakav žanr.

Ocjena 5/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.