RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Osoblje stanara Hexam Placea se redovito nalazi u obližnjem kafiću, pa uskoro dolaze na ideju osnivanja Društva svete Zite koje će brinuti o njima bitnim pitanjima, te pomagati da ulicu učine ljepšim i čišćim mjestom za stanovanje.

U Društvu se nalaze osobe od dvadesetak godina, pa do onih blizu osamdesetim. Od onih koji su potpuno potlačeni i ne uživaju poštovanje vlastitih šefova, do onih koji su gotovo ravnopravni nadređenima.

Svi oni čuvaju tajne svojih gazda. Tajna veza oženjene Lucy Still i glumca Roda Sotherna biva toliko mutna i zakulisna da su svi znatiželjni susjedi uvjereni da glumac zapravo posjećuje sluškinju gospođe Lucy- Montserrat. No Montserrat štiti Lucy i Roda jer za to prima novac. Sve do jednog dana kada Lucyn suprug Preston stigne ranije s posla i uhvati Roda u iskradanju iz kuće. U bijesu ga gurne, a Rod se zbog labave ograde stubišta strovali i na mjestu premine. Jedini svjedok svemu tome jest Montserrat.

“Ne moram ulaziti u pojedinosti, oboje znamo što se dogodilo. Dogodila se nesreća. Ti si me nagovorila, iskreno rečeno, premda ja nisam bio za to, da ne pozovem policiju. Nedvojbeno si imala najbolje namjere. Ja imam svoje viđenje toga.”

Montserrat nagovara gospodina Stilla da Roda prebace na neko drugo mjesto kako ne bi oni postali krivci. No Montserrat ima tajni i promišljeni plan- udati se za bogatog šefa. Ipak, planovi postaju zamršeniji zbog svjedoka, nalaska tijela i Montserratine napasnosti. Opasnost vreba i od drugih ljudi iz Hexam Placea.

Volim Ruth Rendell. Volim njezin stil okolišanja u kojem se fokusira više na događaje koji su prethodili i slijedili, nego na sam zločin. Zanimljiv mi je taj britanski uštogljeni način izražavanja i opisivanja, njihovi dijalozi i lijepi britanski zeleni i kišni krajolici.

“Lica mu nisu značila ništa. Doživljavao ih je kao prazne, bezlične maske.”

Vidjela sam mnoge kritike na samu knjigu da je zamršena i besmislena, no meni nije. Dapače, knjiga je jako dobra. Tko poznaje rad autorice znat će o čemu pričam. To je njezin tipičan stil po kojem je prepoznatljiva. I daleko od toga da će se svidjeti svima- neće. Za čitanje Ruthinih knjiga morate biti potpuno koncentrirani zbog mnoštva likova i kompliciranih veza među njima.

Naposlijetku dolazimo do zaključka da svatko dobiva ono što je zaslužio. Bilo to dobro ili loše- sve se vrati.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.