RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Slavnom privatnom istražitelju Cormoranu Strikeu se trenutno događa puno toga. I dok s jedne strane biva rastrgan zbog toga što je toliko udaljen od svoje obitelji i bolesne ujne Joan, s druge strane ga muči što svojim kolegama nije na raspolaganju pa ga oni moraju pokrivati. Da bi sve bilo još teže- prihvaćaju slučaj nestale Margot Bamborough iz 70-tih godina.

Robin, Strikeova poslovna partnerica i on se sami bave tim slučajem, usporedno sa još nekoliko drugih. Slučaj nije nimalo lagan. Policija je četrdesetak godina ranije zaključila da je Margot ubijena od strane okrutnog serijskog ubojice i psihopata Creeda, no nikada nije pronađeno njezino tijelo, a ubojica je odbio priznati izravnu povezanost baš sa Margot.

“Nositi teret i pritom rabiti ruke moći ćeš jedino ako zavežeš teret na leđa. Oženi se i ponovno ćeš se moći koristiti rukama. Nemoj se oženiti i ruke ti više nikad neće biti slobodne no za što drugo.”

Slučaj je kompliciran. Čitav niz svjedoka, koji su u međuvremenu preminuli ili promijenili svoje iskaze, užasna knjižica prvog istražitelja Talbota i njegovo povezivanje slučaja sa astrologijom, demonima, te njegovim psihičkim slomom. Štura istraga drugog istražitelja Lawsona kojem je cilj bio samo diskreditirati Talbota, upletenost mafije i njihovi mučni zločini; sve to čini veliku zbrku u kojoj se Robin i Cormoran nalaze uz sve svoje privatne probleme.

Sretan je riječ kojom ljudi koji ne mogu podnijeti razmišljanje o strahotama moraju čuti da se nazivaju osakaćeni i terorizirani koji su preživjeli te užase.”

Privlačnost, prijateljstvo i zaljubljenost njih dvoje pokušavaju zatomiti. Svaki od njih živi u mjehuru rana iz prošlosti, povrijeđenosti i straha od narušavanja prijateljstva što ih veže. Uza sve probleme i prepreke, neslaganja i svađe- i dalje su najbolji prijatelji. I nešto više.

Pitanje je hoće li istražiteljima biti dovoljno godinu dana da otkriju što se desilo sa Margot i hoće li konačno njezina kći doznati sudbinu koja je zadesila njezinu majku.

“Čak i tog dana, s tragovima njegovih prstiju na licu, nije mi željela reći, jer dio nje nije ga želio povrijediti. Vidjela sam to svaki put kod svojih žrtava obiteljskog nasilja. Žene su i dalje štitile svoje zlostavljače. I nadalje su bile zabrinute za njih! Kod nekih žena ljubav teško umire.”

Prvo i osnovno- ovo mi je prvi roman o Cormoranu Strikeu, znači ja se prije nisam susrela sa bilo kojom knjigom iz serijala. Drugo- knjiga je opsežna, sa bezbroj likova, više usporednih slučajeva i istragom koja se račva, i u kojoj sumnjate na sve i svakoga.
Treće- upotreba astrologije, misticizma i mitologije izaziva skepsu u knjizi ovakvog žanra, no u pravilu se zaista sjajno uklopilo.

S obzirom da je ovo peta knjiga u serijalu koji prije nisam čitala, mogu reći da sam lagano pohvatala konce radnje i tih 900+ stranica mi je bilo toliko pitko i zanimljivo da mi za čitanje čak nije trebalo duže od nekih pet dana. Baš sam ju s guštom pročitala.

“Koliko još tereta treba podnijeti? Zar nije dovoljno platio, dovoljno dao, dovoljno žrtvovao- dovoljno volio?”

Svidjeli su mi se opisi i karakterizacija likova, njihovi unutarnji monolozi, njihova ljudskost. Bez obzira na mnoštvo likova, svi od njih su okarakterizirani tako da se u njima nazire i dobro i zlo. Nisu isključivo jednostrani. Sviđa mi se ta dubina u koju je autor(ica) ušao.

“Mi nismo naše pogreške. Tko smo, pokazuje način na koji se odnosimo prema njima.”

Sasvim lagano pisano, nimalo zamorno, zanimljivog koncepta, dostojnog prijevoda i sjajnih korica- knjigu preporučam. Privlači me pomisao na nabavu prethodnih knjiga iz serijala.

Ocjena 5/5.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.