RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Kada mlada Grace dobije na čitanje neobjavljen roman Djetetovo dijete, iz ranih godina dvadesetog stoljeća, ni ne sluti da je roman nešto što će ju obilježiti.

Svoj doktorski rad temelji na ženama u povijesti i osuđivanju okoline za “samohrano majčinstvo”, što ona poistovjećuje sa diskriminacijom homoseksualaca u prethodnom stoljeću.
Njezin brat Andrew i njegov partner James su voljni slušati njezino mišljenje, no James se ponese poput ženomrsca, napada Grace i pred nju “baca” primjere samoubojstava homoseksualaca kroz povijest.

“Potpuno povjerenje, jer povjerenje je uzeto zdravo za gotovo, povjerenje o kojem se uopće nije ni trebalo razmišljati. Stoga, zašto nisam?”

Nakon proživljene tragedije u kojoj im biva ubijen prijatelj, James pada u depresiju, Grace ga tješi, te njih dvoje spavaju zajedno. Grace ostaje trudna. Svijet koji je poznavala do tog trenutka nestaje.
Grace počinje po drugi puta čitati Djetetovo dijete, ovaj puta sa rukom na trbuhu u kojem se osjeća treperenje malih nožica. Roman sve više ima smisla. Roman o bratu koji skriva svoju homoseksualnost i sam sebe prisili na celibat, te maloljetnoj sestri Maud koja ostaje trudna, sama i prognana iz roditeljskog doma. Njih dvoje počinju zajednički život. Pod krinkom braka da se ograde od osude okoline.

Jako volim Ruth Rendell i pročitala sam nekoliko njezinih knjiga prevedenih na hrvatski, a neke starija izdanja me tek čekaju na polici za čitanje. Iako nisam čitala niti jednu knjigu koju je pisala pod pseudonimom Barbare Vine, imala sam velika očekivanja i nije me razočarala.

“…suze su iskaz osjećaja, a ne nesreće.”

Ruth je pravi old school autor trilera i krimića, sa stilom karakterističnim baš za nju. Konzervativno i uštogljeno britansko društvo dvadesetog stoljeća, zgražanje i osude “u rukavicama”, pronicljivi zaključci, te vrlo detaljni i slikoviti opisi. Autoricu bih svrstala u rang sa Agathom Christie. Obje su izvanredne.

Sama knjiga progovara o tome da smo teoretski daleko dogurali po pitanju napretka društva, priznavanja prava homoseksualaca, samohranih roditelja i ljudi raznih rasa. No, kao što rekoh, samo teoretski. U praksi je to sve malo drugačije. Ljudski umovi su još uvijek skučeni, a mentalitet nam je takav da brojimo krvna zrnca, bilo svjesno ili nesvjesno.

“Bila je poput putnice koja grabi stazom za koju se nada da će je dovesti u grad, ali kad skrene iza ugla, pred sobom ugleda pustinju koja se proteže u beskraj.”

Žalosna je činjenica da djeca dosta često ostaju bez roditeljske podrške kada se dokaže da nisu baš tako savršena kako se prikazuje okolini. Ipak, vjerujem da je bratsko-sestrinska ljubav i poštovanje ponekad veća od roditeljske. Roditelji često imaju očekivanja, pa čak i vlastite neostvarene ciljeve koje kanaliziraju kroz djecu, čineći ih pritom nesretnima.

Čekam slijedeću Ruth. Baš joj se veselim.
Prijevod je vrhunski odrađen, a cover sam priča priču.

 

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.