RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Elodie se bavi proučavanjem i zapisivanjem činjenica o životu Jamesa Strattona. Jednog dana u skladištu pronalazi torbu sa stotinjak godina starim uredskim priborom i divnom slikom. Slika prikazuje lijepu ženu i kuću u pozadini. Kuću koja nevjerojatno podsjeća na kuću iz majčinih priča.

Elodieina majka je bila poznata glazbenica sa sjajnom karijerom i svjetlom budučnošću. Poginula u prometnoj nesreći sa poznatim violinistom, ostavila je iza sebe petogodišnju Elodie sa mnogim upitnicima nad glavom.
S vremenom Elodie počinje uviđati vezu između njezinih predaka i kuće sa slike.

“Svaki sat je jedinstven. A kao i kod ljudi, njegovo lice, obično ili lijepo, samo je maska koja skriva složeni mehanizam.”

U kući Birchwood Manor sa slike, kući slavnog slikara Edwarda Radcliffea smjestio se muzej. Jedan život jednog umjetnika, sitnice o njemu. I netko tko je već stoljeće ovdje i čuva to mjesto- duh Edwardove muze. Njegova istinska ljubav. Urareva nesretna kći. Ona koja sve zna i pamti, ona koja čini to mjesto posebnim. Ona čije prisutstvo osjećaju samo oni najposebniji.

Ovo je jedna obimna knjiga, raskošno pisana mješavinom stila Jane Austen i Agathe Christie. Možda neobična usporedba i kombinacija, ali takva je i sama knjiga- neobična.
Knjiga o tajnama, ubojstvu, uspomenama i ljubavi.

“Svi su otišli. Već odavno ih nema. A pitanja ostaju moja. Čvorovi koje nije moguće razvezati. Prevrtani neprestano iznova, a zaboravili su ih svi osim mene. Jer, ja ne zaboravljam ništa, koliko god se trudila.”

Romantična i zapanjujuća knjiga autorice brojnih svjetski poznatih naslova, poetskog stila pisanja, izuzetnih dijaloga, monologa, misli i nadasve nadahnjujućih likova. Likova koje želite upoznati. Stranice koje želite čitati. Stranice koje kao da se okreću same od sebe.

“Umijeće iluzije je u točnom znanju što ljudi žele vidjeti, a potom osiguravanju da to i vide.”

Knjigu nećete pročitati kroz dan-dva jer je prepuna zavrzlama sadašnjosti i povijesti, prepuna likova i činjenica koje se nadovezuju jedna na druge. Knjiga koja potiče na razmišljanje.
Zaista nešto drugačije. Napisati kratak sadržaj ili neki smisleni osvrt na ovu knjigu čini mi se kao “Sizifov posao”.

Cover je nenadmašan. Mozaik se opet potrudio u izradi privlačnih i fotogeničnih korica, a prevoditeljica je obavila ogroman posao.

Ocjena 4/5.

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.