RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Najgora noćna mora svakog roditelja je poziv usred noći. Upravo to se desilo Abigail- primila je poziv da joj je kći Olivia u bolnici.
Uslijed jurnjave i nevjerice saznaje da je sedamnaestogodišnja Olivia, nakon pada s mosta, u teškom stanju iz kojeg se neće izvući, ali će ju održavati na životu jer je- trudna.

Abi živi u nekom košmaru, dane provodi u bolnici i jedva uspijeva shvatiti da nitko ne istražuje slučaj njezine kćeri, a na njoj su vidljive modrice. Iako radi pritisak na policiju, Abi uviđa da netko s višeg položaja ušutkava istražitelje i trudi se zatvoriti slučaj pod izlikom da je nesretni slučaj.

“Odbijala sam živjeti jer sam se bojala. Bojala sam se odbijanja. Gubitka. Boli.”

Abi uz pomoć sestre Sarah i prijatelja iz policije Anthonyja kreće u samostalnu istragu dok usput odbrojavaju dane. Odbrojavaju dane do kada će Olivia na svijet donijeti dijete. Odbrojavaju dane do kada će Oliviji isključiti aparate koji ju održavaju na životu.

“Ne moraš svaki put sve napraviti kako treba da bi pokazao ljubav. A i nitko ne mora biti savršen da dobije ljubav.”

Volim romane ovakvog stila pisanja zbog toga što se lagano raspliće radnja, a sve se bazira na pripovijedanju iz kuta gledanja Abi nakon pada i Olivije prije pada. Zanimljiv mi je taj koncept i općenito me ne zamara kako to već zna biti sa sličnim romanima.

“Obitelj je poput slagalice, znala sam sad: svaki djelić popuni jednu prazninu u životu, a svi zajedno čine cjelinu.”

Ovo je priča o obiteljskim tajnama koje imaju tako tamnu i mućnu prošlost da se od nje ne vidi istina. Priča o slomljenim ljudima i njihovoj patnji, priča o uništenoj mladosti koja rezultira pretjeranim oprezom u roditeljskoj dobi. Priča o moći i neodgovornosti, o zastranjenju.

“Ljubav sa sobom nosi strah- samo mu ne smijemo dopustiti da prevlada. Ljubav je rizik, ali otvara toliko mogućnosti koja bez nje ostaju zatvorena.”

Knjiga mi se svidjela. Ima nešto nelogičnosti na početku, zbrzanog opisa prvog mjeseca nakon pada i pasivnosti koja mi se čini nekako besmislena, no u pravilu knjiga je odlična i svakako ju preporučam čitateljima koji vole te psihološke igrice i napetost u toku traženja istine.

“Ljudi stalno lažu, a ponekad ni ne saznamo zašto.”

Cover je baš primjeren. Melankonični i tmuran, savršeno opisuje radnju. Prijevod odličan.

Ocjena 4/5.

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.