RECENZIJA Maja Cerjan, Bookworm Maja

Brak Melinde i Vica je nešto sasvim neuobičajeno. Melinda je žena koja voli muškarce i redovito ima izvanbračne veze sa različitim muškarcima, a sve naočigled svojem suprugu koji se ni ne trudi više pokazivati naklonost prema njoj ili bilo kakvu ljubomoru na njezine ljubavnike.

Vic je staložen i dobroćudan muškarac koji ima “dosadne” hobije i voli pomagati drugima. Sa svima je u dobrim odnosima i svi ga vole. I dok je Melinda potpuna suprotnost njemu, redovito ga provocira i vrijeđa, a on stoički podnosi.

No kako svugdje i u svakom čovjeku, desi se neki klik kada Vic pukne i u naletu bijesa utopi jednog Melindinog ljubavnika, a potom se pravi kao da se ništa nije desilo. Melinda luduje, dramatizira i pred cijelim gradom optužuje svojeg supruga za ubojstvo, a on bez riječi i stoički podnosi optužbe, pa samim time kupi simpatije svojih sugrađana.

“I labud je baš poput magle nestao sa suncem.”

Koliko dugo će Melinda izdržati bez ljubavnika? Koliko dugo će Vic trpjeti njezine osude? Što se to skriva u Vicu Van Allenu?

Velik sam obožavatelj pisanja Patricie Highsmith i rado čitam njezine romane. Još me ni jedan nije razočarao, pa tako nije ni ovaj.
Duboka voda je roman napisan davne 1957.godine, a vrlo brzo je postao kultnim klasikom. Svevremenskim štivom.

Volim stil Patricie i njezin uvrnut i otkačen način pripovijedanja u kojem se čitatelju polagano uvlači u glavu, čineći ga pritom nevjerojatno osjetljivim na glavne likove koji su uvijek mahom likovi na margini društva ili oni koji u sebi nose neku “grešku”.

“Šteta što smo u braku, zar ne? Da sam netko tebi potpuno stran, možda bi imao nekakve šanse s tobom. Da smo se sreli slučajno, tko zna gdje. Da imam nešto novaca, da ne izgledan loše i da pričam o kojekakvim zanimljivim stvarima.”

Volim romane sa radnjom smještenom u Americi 50-tih godina 20.stoljeća, a sviđa mi se opisivanje koje je tako neodređeno da bi se radnju moglo smjestiti i u sadašnje vrijeme.

Odmah ću naglasiti i da me Duboka voda privukla i bez čitanja sinopsisa. Što zbog činjenice da je to knjiga Highsmithice, što zbog covera knjige koji me impresionirao.

“Ti si poput onih koji strpljivo, dugo čekaju i onda, jednog dana, nešto naprave.”

Knjiga je vrhunsko djelo i preporučam svakom ljubitelju trilera, a koji voli spore radnje da pročita ovaj sjajan roman.

Izvor: Bookworm Maja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.