RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Pismo koje će vam slomiti srce.

Djevojka koju drže pod ključem.

Misterij koji treba riješiti.

95786090_548036942521715_7774143375606808576_o

Mladoj novinarki Samanthi Harper život trenutno nije nimalo lak. Posvađala se sa suprugom Benom nakon čega je s četverogodišnjom kćerkicom otišla kod bake, jedine preostale živuće rodbine koju ima. Djed je bio vlasnik antikvarijata većinu svog života te je uvijek pronalazio svakakve sitnice i pisma iz života drugih nagurane u ladice radnih stolova i komoda za odjeću. To su bili mali uvidi u ljudske živote koje su djed i baka satima iščitavali. Jedno takvo pismo pronašla je i Samantha. Ne bi se toliko zainteresirala za njega da nije pročitala sadržaj koji ju je šokirao i duboko dirnuo.

Na vrhu pisma stajao je datum: 12. rujna 1956. godine. Pismo je napisala mlada majka Ivy koja preklinje da je se spasi iz samostana Svete Margarete u koji je zatvorena zbog tada prezrene maloljetničke trudnoće. S obzirom da je novinarka, Samantha je odlučila malo dublje kopati, istražiti podatke o povijesti samostana. Dok je čitala o povijesti Svete Margarete, doma za majke i novorođenčad te priče o ženama koje su tijekom godina pokušavale pronaći djecu koju su bile prisiljene dati na posvajanje, Samantha se potpuno šokirala. U to vrijeme, ako bi žena ostala trudna i neudana, njezina obitelj bi je izbacila na ulicu, a tada bi joj Sveta Margareta bila jedina opcija. No, čitajući ostala pisma mlade majke, Samantha postaje svjesna koliko je strašno i jezivo to mjesto bilo te kroz što su sve te jadne žene morale prolaziti.

_Ralph Anderson bio je čovjek podvojenih misli, a ta dvostruka slika sad ga je izluđivala._ (5)

Autorica nas povremeno vraća i u prošlost gdje je Ivy, mlada žena iz pisma, glavna naratorica te nas vodi kroz pravi pravcati horor koji je u samostanu svakodnevno proživljavala. Žene su bile prisiljene raditi u praonicama, često su upravljale teškim strojevima sve dok im ne bi započeli trudovi. Djecu su im oduzimali odmah nakon poroda. Majke su bile prisiljene potpisati da se odriču svih prava da ih ikada pokušaju naći. Smještaj u Svetoj Margareti je koštao, a ako žena nije imala novaca da ga plati, morala je, nakon što rodi, ostati još tri godine u samostanu i svoj dug otplatiti radom.

Ivy je pokušala biti snažna zbog sebe i svoje djevojčice koja joj je, odmah nakon poroda, oduzeta. Pošto joj očuh nije htio platiti smještaj, a Alistair, muškarac s kojim je ostala trudna, joj nije odgovarao na pisma koja mu je neprestano slala, Ivy je bila prisiljena ostati još tri godine u samostanu. Tri godine, i onda će moći biti sa svojom djevojčicom. No, zadnji atom snage u Ivy se slomio onoga dana kad su njenu djevojčicu posvojitelji zauvijek odnijeli…

Samantha će, čitajući pisma, biti uvučena u tragičnu priču u kojoj će još otkriti i niz neobjašnjivih smrti povezanih sa ženom. Saznat će i da se Sveta Margareta uskoro ruši te da ima samo nekoliko sati da razriješi misterij star više od šezdeset godina. Jer istina, koja joj je gotovo na dohvat ruke, mogla bi zauvijek biti izgubljena…

_Ralph Anderson bio je čovjek podvojenih misli, a ta dvostruka slika sad ga je izluđivala._ (3)

Iako je većina radnje smještena u sadašnjost, oni najzanimljiviji, ali i najpotresniji dijelovi su upravo iz prošlosti. Neki dijelovi, osobito opisi događaja iz Svete Margarete, su neopisivo mučni i bolni za čitanje. Iako je dom Svete Margarete potpuno izmišljen, on je spoj različitih domova za majke i novorođenčad te priča onima o kojima je autorica čitala dok je radila istraživanje za ovaj roman. No, ističe kako su uvjeti prikazani u ovome domu, nažalost, istiniti. Većina je iskustava izvučena iz zapisa o domovima za majke i novorođenčad koji su se nalazili u Irskoj, ali neki od domova za koje se zna da su postojali u Ujedinjenoj Kraljevini imali su slične probleme. Kao da nije dovoljno zastrašujuće čitati o takvim grozotama u romanu, zbilja je tužno i šokantno saznanje da su institucije opisane u knjizi zaista kao takve postojale.

Zaboravite sve što piše u kratkom sadržaju na poleđini knjige jer vam ne otkriva niti jedan djelić strahota i napetosti koje vas očekuju unutar korica. Ispunjen mračnim tajnama i jezivom atmosferom, Djevojka iz pisma je vješto razrađen misterij koji sadrži dvije snažne protagonistice, mnoštvo preokreta i sjene vrhunske gotičke priče. Pročitajte ovaj roman, vjerujem da će vam ostati u dobrom sjećanju, osobito ukoliko ste ljubitelj jedinstvene misterije koja sadrži malu dozu nadnaravnog. A kad završite s čitanjem, shvatit ćete kako je, unatoč nadnaravnim elementima, ljudsko zlo ipak daleko gore i opasnije.

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.