RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Dirljiva priča o drugoj prilici, kako u životu, tako i u ljubavi.

Tko ne voli dobro, lagano štivo za plažu? Ova slatka ljetna naslovnica, zabavan naslov i jedinstveni sinopsis natjerali su me da posegnem za zabavnom, romantičnom komedijom na suncu. Iako je ovo bila vrlo zabavna knjiga, nažalost nije mi ostavila stopostotno savršene dojmove. Odnosno, s obzirom na to koliko je hvaljena, očekivala sam više. Puno više. No, nemojte me krivo shvatiti. Ovo je knjiga vrijedna vaše pažnje. Samo možda malo pripazite na svoja očekivanja.

O čemu se tu ukratko radi?

Augustus Everett hvaljeni je autor književne fikcije. January Andrews pak piše romantične bestselere. Dok njeni raspleti uvijek imaju sretne završetke, Augustus samo što ne pobije sve svoje likove u romanu. Jer sretni završetci su priče za malu djecu.

Najbolje rečeno, njih dvoje su potpune suprotnosti. Dan i noć. Sjever i jug.

Zapravo, jedina stvar koja im je zajednička je činjenica kako će naredna tri mjeseca živjeti u susjednim kućama na plaži, utapajući se u vlastitim problemima i opterećivajući se spisateljskom blokadom.

Sve dok jedne maglovite večeri, jedna stvar ne dovede do druge i oni sklope dogovor koji će ih natjerati da izađu iz vlastite kreativne kolotečine: Augustus će provesti ljeto pišući nešto što će imati sretan završetak, a January će napisati remek-djelo “ozbiljne” književnosti. Ona će ga voditi na izlete dostojne svake romantične montaže, a on će nju voditi na intervjue s preživjelim članovima poznatog kulta. Dogovor je da će oboje dovršiti pisanje na vrijeme i da se neće zaljubiti jedno u drugo. Da, baš.

Počela sam objavljivati ljubavne romane jer sam željela boraviti u svojim najsretnijim trenucima… Knjige koje su obećavale sretan završetak silno su me tješile i željela sam nekome drugome dati isti dar.

Emily Henry – Jezero od riječi

January i Gus tijekom cijelog romana imaju sjajnu kemiju. Oni međusobno guraju jedno drugo, a seksualna napetost je i više nego prisutna. Provode dane sjedeći u svojim kuhinjama radeći na svojim knjigama. Ako podignu pogled sa svojih laptopa, mogu vidjeti jedno drugo, kroz prozore, kako sjede za svojim kuhinjskim stolovima. Iako oboje imaju telefone, odlučuju komunicirati pišući jedno drugome poruke na papiru, koje zatim podignu i čekaju da druga osoba podigne pogled i pročita ih. Nešto poput scene iz jedne od pjesama Taylor Swift. Neke od ovih bilješki su smiješne, neke koketne, a neke motivirajuće. Ovo mi je iskreno bio najdraži dio njihove veze, ali i knjige općenito.

Sporedni likovi su mi se ipak više svidjeli nego glavni. Januaryina najbolja prijateljica Shadi čini se kao jedna vrlo zabavna osoba, najbolja prijateljica puna podrške i ljubavi. U cijeloj priči, romansa se rađa u njezinom životu, a mi kao čitatelji smo postupno upoznati i s time. Tu je i Gusova teta Pete koja je vlasnica knjižare i kafića, a može se reći da je njezin lik od vrlo bitnog značenja za priču.

Nažalost, nikako se nisam uspjela povezati s January i Gusom. Svidjeli su mi se kao likovi i suosjećala sam zbog njihovih životnih nedaća i osobnih borbi, ali jednostavno nisam osjećala tu povezanost s njima kao što sam osjećala s pojedinim sporednim likovima. Mislim da je to jedan od razloga zašto nisam među oduševljenim dijelom publike.

I ono što je svakako presudilo mojim konačnim dojmovima je način na koji je roman završio. Bio je previše brzoplet, ubrzan, kao da ga je autorica išla brže bolje dovršiti. Neki dijelovi koji su se provlačili kroz cijeli roman su na kraju završili kroz samo dvije stranice raspleta.

Ali, ova priča ima i mnogo divnih aspekata, kao što su same poruke koje nam autorica prenosi. Postoje i neka ozbiljna temeljna pitanja kao što su tuga, traume iz djetinjstva i rasprave o kultovima u kontekstu istraživanja za knjigu.

Jezero od riječi nije samo lagana ljetna romansa, kao što se čini na prvi pogled. Priča je to koja ima mnogo dublje značenje. Priča koja me u nekoliko navrata natjerala da se glasno nasmijem, suspregnem suze, a najviše od svega, da otkrijem snagu koja je bila neopisivo inspirativna.

Sve u svemu, imate moje preporuke. No topli savjet je da smanjite očekivanja, kako biste mogli u potpunosti uživati u ovom malo drugačijem ljetnom štivu. ?

To je bilo ono što sam uvijek voljela u vezi čitanja, što me i potaknulo pisati. Onaj osjećaj da se novi svijet poput paukove mreže plete oko vas, a vi se ne možete pomaknuti sve dok vam se čitav svijet ne otkrije.

Emily Henry – Jezero od riječi

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.