RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Kao što po naslovu možete zaključiti, bogata obitelj Merton nije sretna obitelj. Fred, patrijarh, je zlonamjeran i zagorčava život svojoj odrasloj djeci beskrajnim lukavim manipulacijama i zlobnim ponižavanjem. Njegova žena Sheila je preživjela brak tako što se potpuno povukla u sebe. Ona nikada ne osporava Fredovo zlostavljanje i brine se samo o tome što njihovi jednako bogati susjedi misle o njima.

Djeca ne provode puno vremena sa svojim roditeljima, ali blagdanska druženja su obavezan događaj. Upravo na Uskrs započinje ova priča, u trenutku kada se troje odrasle djece sprema za večeru u kući svojih roditelja. Catherine, najstarija, uspješna je liječnica udana za jednako uspješnog zubara. Jedino čemu se veseli tog dana je boravak u obiteljskoj kući. Oduvijek je voljela to raskošno imanje s prekrasnim namještajem, skupim umjetničkim djelima, elegantnim, skupim posuđem i antikvitetima. Catherine se nada, ali i planira, kako će joj roditelji jednog dana ostaviti imanje u nasljedstvo. Njezin suprug Ted ne želi prisustvovati današnjem ručku. On vrlo dobro zna da će Fred započeti svađu s nekim i ne želi biti uhvaćen usred toga, ali zna da mu je odlazak neizbježan.

Najmlađa kći Jenna je obiteljski autsajder. Umjetnica koja se specijalizirala za izradu skulptura ženskih genitalija, većinu vremena provodi zabavljajući se u New Yorku. Jenna ne želi vidjeti svoju obitelj, ali živi od ušteđevine (ili bolje rečeno džeparca) koju joj roditelji pružaju i nema izbora nego otići kad to zatraže. Kako bi iznervirala svog tatu, sa sobom dovodi Jakea, mladog umjetnika kojeg je nedavno upoznala, a njih dvoje zapale joint na putu do imanja, hihoćući se zbog činjenice da će zaudarati na marihuanu kad stignu.

Osoba koja najmanje želi prisustvovati ovom malom okupljanju je Dan, srednje dijete. Otac ga najviše mrzi i to ne krije. Dan je godinama radio za svog oca, trpeći redovita vrijeđanja, držeći se sna da će na kraju naslijediti obiteljski posao. No, tada je njegov otac nenadano prodao tvrtku, ostavivši Dana bez posla i izgleda za budućnost. Zahvaljujući glupom ulaganju, Danova je štednja vezana i uvalio se u dugove na svim kreditnim karticama pokušavajući ostati na površini. Mrzi što će morati tražiti od oca zajam ili se suočiti s činjenicom da će on i njegova supruga Lisa bez njega biti u velikim financijskim problemima.

Na večeri bi trebalo biti još dvoje gostiju. Audrey, Fredova sestra, koja se pridružuje obitelji na svim njihovim proslavama, iako je djeca i Sheila ne mogu podnijeti. Te Irena, djeci omiljena bivša dadilja koja sada radi dva dana u tjednu kao domaćica. Svi osim Audrey (koja ima gripu) se uredno pojavljuju i sve prolazi jednako loše kako su i očekivali. Fred, koji ima sposobnost srušiti nade ljudi, za večerom kaže Catherine da prodaje kuću, Jenni da joj ukida džeparac i da Danu do znanja da mu neće posuditi novac. Prije nego što je desert serviran, svi gosti odlaze ljuti.

No, kasnije te noći Sheila i Fred su pronađeni mrtvi, nasilno ubijeni.

Fred Merton bio je izrazito uspješan poslovan čovjek pa se o njemu i njegovoj tvrtki opsežno pisalo u javnim glasilima. No o samoj obitelji nije bilo mnogo vijesti. Čini se da su svoju privatnost brižljivo čuvali od očiju javnosti. Reyes se zapita kakve bi tajne mogli skrivati.

Shari Lapena – (Ne)sretna obitelj

Obitelj predstavlja jedinstveni front detektivima koji istražuju zločin. Svi tvrde da su se nakon večere vratili izravno svojim kućama i tamo ostali cijelu noć. Večera je bila ugodna i svi su se slagali. Ne poznaju nikoga tko bi bio dovoljno ljut na svoje roditelje da to učini.

Policija ne vjeruje njihovim lažima.

No, malo po malo počinju se razotkrivati alibiji braće i sestara Merton. Autorica je savršeno prikazala polagano guljenje slojeva njihove osobnosti kako bismo ispod simpatičnih fasada mogli upoznati prave osobe. Do kraja romana imamo četiri lika osumnjičena za ubojstvo.

Kažem četiri jer se i Irena našla u cijeloj priči. Ona je ta koja pronalazi tijela i čiji je alibi za tu noć najslabiji. Irena je također osoba koja će najvjerojatnije lagati – ili ubiti – za djecu Merton. Ona ih je odgojila, a ne njihova majka. I ona ih voli i poznaje bolje od ikoga. Pitanje je koliko bi daleko išla za njih?

Lisa, Ted i Jake postavljaju si isto pitanje. Svi Mertonovi su izašli te noći i zatražili alibije od svojih partnera. Sada se tri druge polovice zateknu kako lažu policiji i razmišljaju jesu li njihovi partneri sposobni počiniti onakav zločin.

Još jedan pokretački faktor u priči je Audrey. Nakon što dozna da bi mogla ostati bez svog dijela nasljedstva, Audrey postaje odlučna u namjeri da dokaže da su djeca odgovorna za zločin i počinje policiji odavati obiteljske tajne, one koje bi trebale biti duboko zakopane i koje prikazuju pravu sliku ove ne tako normalne obitelji. No, dakako, to nije sve. Bez znanja ostalih, netko iza kulisa bio je dio nedavne obiteljske drame.

Mnogi trileri hvaljeni su zbog svojih obrata, a ova knjiga nije iznimka. Svaka nova informacija povlači nas u drugom smjeru. Činjenica da imamo mnoštvo mogućih ubojica još je jedan čimbenik koji stvarno pojačava napetost u priči. To zbilja može biti bilo tko – svi imaju motive, a ispod prosječnih, naizgled normalnih benignih ljuskica, svi imaju tvrdu, hladnu jezgru koja bi im bila potrebna da se posao obavi.

To je ono što je iznimno u Lapeninom radu – njezina sposobnost da od običnih ljudi stvori uvjerljive negativce. Autorica jednostavno radi fantastičan posao pokazujući kako obični životi mogu biti ispunjeni iznimno složenim i nasilnim prizvucima. Ona tka fantastično komplicirane, zamršene persone od naših tipičnih likova iz predgrađa.

Ne može prestati misliti o toj djeci, čiji je odgoj preuzela na sebe, shvativši vrlo brzo da Freda i Sheilu odgoj nimalo ne zanima. Što im sada slijedi? Sumnja će sasvim sigurno pasti i na njih. U igri je mnogo novca. Ako budu držali jezik za zubima i ne okrenu se jedni protiv drugih, stvari bi mogle ispasti dobro po njih. Presudno je da policija ne dozna kako su stvari doista izgledale unutar obitelji Merton.

Shari Lapena – (Ne)sretna obitelj

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.