RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Zvala se Rose. Gledala si je kako umire. A njena smrt stvorila je upražnjeno mjesto.

Još uvijek boreći se s tugom nakon razarajuće veze prepune fizičkih i psihičkih zlostavljanja, čin povremene ljubaznosti s Emilyne strane dovodi do smrti mlade majke na udaljenosti od samo nekoliko koraka od nje, što izaziva ozbiljne traumatske posljedice za nju. Kako se još uvijek bori i trudi ponovno sastaviti djeliće sebe koje joj je bivši partner uništio, ovo proživljeno iskustvo narušava svaki njen dosadašnji napredak. Emily pada u stanje paranoje i samoprezira, zbrku destruktivnih, varljivih, štetnih misli i osjećaja.

Slomljena i opterećena krivnjom, Emily započinje istragu o pozadini žene koju poznaje kao Rose i otkriva kako je Rose imala sve što Emily oduvijek želi: prekrasnu obitelj punu ljubavi, sjajan posao, bliske prijatelje i savršen dom. Ali sada Roseinom mužu nedostaje supruga, a njezinu je sinu potrebna majka. Zašto Emily ne bi preuzela tu ulogu?

No, čini se da Emily zaboravlja da ničiji život nije savršen i da ništa nije kakvim se čini…

Znala sam samo da sam prestravljena. Prestravljena, ranjiva i umorna od prestravljenosti i ranjivosti. Samo mi je bio potreban netko tko će me razumjeti. Netko tko zna što znači izgubiti nekoga i zauvijek se promijeniti. Netko nalik na mene. Netko poput Ciana.

Claire Allan – Zvala se Rose

Ova knjiga istražuje mnoge vrlo važne teme kao što su mentalno zlostavljanje, posesivnost, veze i traume iz prošlosti. Prikazuje i štetnost društvenih mreža. Ljudi često zaboravljaju kako Facebook nije pouzdano sredstvo za upoznavanje nečijeg života. Način na koji prikazujemo svoje živote na internetu ne odgovara uvijek onom kakav stvarno jest. Jer na kraju dana, svi samo želimo da nas se vidi kao da imamo savršen život, zar ne?

Zvala se Rose je istovremeno mračan, uznemirujuć, jeziv, šokantan, tužan, ali povremeno i smiješan, pa čak i dirljiv triler. Tijekom cijelog romana postavlja se pitanje kome zapravo možete vjerovati, tko je uistinu sretan kao što se čini, koji su njihovi skriveni demoni i kome, stoga, treba vjerovati?

Jasno, voljela bih reći da su ti trenutci, noći i dani što su uslijedili kad sam razrušila svoj stvarni život, zajedno sa svojim virtualnim postojanjem, bili najniža točka do koje sam potonula. No, jasno, nije bilo tako. Najgore će doći tek kasnije.

Claire Allan – Zvala se Rose

Moram priznati kako mi je dugo trebalo da me priča u potpunosti privuče. Najviše mi je smetao stil pisanja. Činilo mi se kao da ću knjigu čitati par dana. No, tada je došlo do preokreta, odnosno tempo je ubrzao, događaji su postali puno zanimljiviji. I sad mi je baš drago što nisam odustala od čitanja. Jer kraj je odlično osmišljen, a sama knjiga je vrlo bitna te nosi mnogo poruka. Društvene mreže ponekad donose više zla, nego dobra. I uvijek, ali uvijek treba zapamtiti jedno – nikad ne vjerujte svemu što vidite na Facebooku ili Instagramu. Ne postoji savršen život. Svatko od nas ima neki djelić sebe ili svoga života koji izbjegava javno prikazati. Emily je to saznala na teži način.

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.