RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Skrivene tajne, gubitak kontrole i dugogodišnja čežnja za istinom.

Obitelj s gornjeg kata je jeziv roman ispričan u četiri dijela, od strane tri rotirajuća pripovjedača: Henryja, Lucy i Libby. Sva tri pripovjedača su povezana, ali čitatelji neko vrijeme ipak neće znati kako.

Knjiga započinje u trenutku kada Libby dobiva pismo kojem se nadala cijeli život – napokon će saznati tko je ona zapravo. Kroz pismo doznaje identitet svojih roditelja, ali i da je jedini nasljednik napuštene vile na obali Temze u Chelseaju. Njen život se mijenja iz temelja. Ali ona nije jedina koja je iščekivala ovaj dan.

Ali što se dogodilo u toj kući, i svim ljudima koji su je teoretski trebali naslijediti prije nje, potpuna je misterija. Libby je posvojena nakon što je s deset mjeseci pronađena u krevetiću u toj istoj kući koju je sada naslijedila. Njezini su roditelji pronađeni mrtvi, a sve je upućivalo na samoubojstvo. No, koliko je sve to istina, još uvijek je bilo potrebno otkriti.

Nakon što se sprijatelji s novinarom koji je prije dvadeset pet godina pisao o slučaju, Libby pokušava pronaći nestalu djecu iz kuće. Brata i sestru, Henry i Lucy, te još dvoje koji su navodno tamo živjeli, Phin i Clemency.

Sve sam to vidio, sve, i znao sam, na nekoj nesvjesnoj, vrlo neugodnoj razini, da mi je pred nosom počela borba za prevlast i da je već u tom nultom trenutku moj otac počeo gubiti.

Lisa Jewell – Obitelj s gornjeg kata

U međuvremenu, Lucy je u Francuskoj i živi u siromaštvu dok pokušava prehraniti svoje dvoje djece i njihovog psa. Očajnički traži mjesto za boravak i sredstva za povratak u Englesku te je prisiljena posegnuti za ekstremnim mjerama tražeći financijsku potporu od svog bivšeg supruga Michaela koji ju je zlostavljao.

Posljednji pripovjedač je Henry, dječak koji je živio u kući i koji je proživio sve te događaje koji su u konačnici prouzročili tragediju. Kroz prvo lice Henry pripovijeda o jezivim događajima koji su tijekom pet godina doveli do tog da se njegov obiteljski život spustio u bijedu i izopačenost od strane tajanstvenih ljudi.

U knjizi se uglavnom izmjenjuju tri priče, a veza između njih ubrzo postaje jasna. Pitanje je, dakle, kako je prošlost dovela do sadašnjosti? Slijed događaja polako se razotkriva na način koji vas ostavlja odlučnim da što prije doznate istinu.

Sve su priče donijele drugačiji dojam i imale svoju jedinstvenu atmosferu. Bilo je intrigantno pratiti Libby dok je išla u potragu za informacijama o prošlosti svoje obitelji. Lucyjino ekstremno siromaštvo najviše dolazi do izražaja, dok je prošlost s Henryjem najmračnija i najzanimljivija od svih.

Nisam imao pojma, baš nikakvog pojma koliko će mi život biti drugačiji krajem tog ljeta i koliko će mi se stvari koje sam u tom trenutku iščekivao činiti samo dalekim snom.

Lisa Jewell – Obitelj s gornjeg kata

Kako roman napreduje, misterij se lagano odmotava te čitatelji sastavljaju priču kroz različite perspektive, ali Jewell nastavlja bacati mrvice kruha u drugom smjeru jer postaje sve očitije da neki od naših pripovjedača možda ipak nisu pouzdani kao što smo prvotno mislili. Ili je istina ono što ljudi obično govore: svatko uistinu ima svoje tumačenje istine.

Ovaj roman je u suštini potraga za istinom. Libby želi doznati što se dogodilo njenim biološkim roditeljima. Želi doznati gdje su joj brat i sestra, zašto se nikada nisu vratili u kuću koju bi naslijedili mnogo prije nje. Želi upoznati svoju obitelj – osjećati pripadnost – i razumjeti što se dogodilo prije svih tih godina.

Ova će vas knjiga držati na rubu sjedala, ali nemojte očekivati istu razinu nasilja koja obično proizlazi iz misterija ubojstava. Ima smrti, ima ubojstava i ima trenutaka nasilja, ali začudo, isti se ne isprepliću. Osim što je napisala priču koja će vas zalijepiti za naslonjač sve dok ju ne pročitate do kraja, autorica će vas u romanu odvesti u najmračnije dijelove ljudskoga uma.

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.