RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

On me pokušava otrovati. Moraš doći po mene Noemí. Moraš me spasiti.

Noemí Taboada zna se vrlo vješto istaknuti u gomili. Bogata, mlada, lijepa i glamurozna pripadnica visokog društva, Noemí zna zavoditi i manipulirati drugima, iako uistinu žudi za slobodom i željom da slijedi svoje vlastite strasti i snove. Jer, iako uživa pokazivati svoje šik haljine i savršeni crveni ruž na koktel-zabavama, to nije ono što ona želi od svog života. No, nažalost, stjecanje magisterija iz antropologije ili usavršavanje sposobnosti sviranja klavira nisu vještine koje njezini roditelji žele od nje, posebice njen otac koji je za Noemí namijenio sklapanje strateškog braka za jačanje obiteljskog posla, imena i prosperiteta Taboada, jer ipak je to najveći prioritet. Obitelj je sve.

Stoga, kad Noemín otac primi pismo od svoje nećakinje Cataline, u kojem tvrdi da je njezin novi suprug i njegova obitelj te sama kuća pokušavaju otrovati, odluči brzo djelovati. Pošalje Noemí u Kuriju, izoliranu vilu u meksičkoj provinciju kako bi provjerila situaciju i pobrinula se da Catalina bude sigurna – zauzvrat će Noemí konačno dobiti dopuštenje da se prijavi na sveučilište koje toliko želi pohađati. Noemí nije sigurna što će ondje pronaći – suprug njezine rođakinje, naročiti Englez, potpuni je stranac, a Noemí o regiji ne zna gotovo ništa.

Ono što Noemí svojim dolaskom otkriva je napušteni, zaboravljeni gradić u planinama. Nakon što je rudnik srebra presušio i nakon niza nesretnih tragedija, čitava ekonomija El Triunfa se urušila. A na vrhu izdajničke krivudave ceste nalazi se Kurija, u vlasništvu Howarda Doylea, Catalininog svekra. Kurija je nekoć bila velika i ponosna vila, a sada izgleda kao truli relikt iz nekog drugog vremena – to je hladna, negostoljubiva vila koja odmah u Noemí izaziva trnce i nelagodu.

Postoje teška mjesta. Mjesta na kojima je i sam zrak težak jer zlo visi o njemu poput utega. Katkad je riječ o nečijoj smrti, može biti i nešto drugo, ali će vam se zao zrak u svakom slučaju uvući u tijelo, ugnijezditi se u njemu i povlačiti vas na dno.

Silvia Moreno García – Meksički roman strave

Obitelj Doyle, međutim, možda je još više uznemirujuća od njihove vile. No, Noemí je čvrsta i pametna, i ne boji se sestričninog novog supruga, koji je istovremeno zastrašujuć i privlačan, ni njegove tete Florence, koja je vrlo hladna i nepristupačna žena, pa čak ni samog Howarda Doylea, drevnog patrijarha koji je njome, čini se, fasciniran. Njezin jedini saveznik je stidljiv i nježan najmlađi član obitelji, Francis, iako Noemí sumnja da i on nešto skriva, da prešućuje poremećene priče o prošlosti svoje obitelji. Jer Kurija krije nebrojene tajne. Nekoć nemjerljivo bogatstvo štitilo je vilu od znatiželjnih pogleda, ali, kopajući dublje, Noemí na svjetlo dana izvlači morbidne priče o nasilju i ludilu.

Ono što Noemí zna je sljedeće: nešto nije u redu u Kuriji. Odlučna je shvatiti što se događa s njezinom rođakinjom – čak i ako ista nevolja počne zahvaćati i Noemí te ni sama više iz Kurije ne nalazi izlaza.

Sjetila se svih onih bajki koje joj je Catalina pričala. Jednom davno jedna je princeza živjela zaključana u tornju. Jednom davno jedan je princ djevojku izbavio iz tornja. Noemí je sjela na krevet i razmišljala o zlim urocima koji se nikad ne mogu poništiti.

Silvia Moreno García – Meksički roman strave

Treba napomenuti da je roman klasificiran ne samo kao gotički, već i kao horor, a posebno u trenutku kada najtamnije i najstrašnije tajne obitelji Doyle krenu izlaziti na vidjelo, određene scene se odvijaju s razinom nasilja, oholosti i krvavosti koje odgovaraju očekivanjima tog žanra. Taman kad pomislite da ste vidjeli najgore, Moreno García još jednom okreće nož, a rezultat je i groteskni i zadovoljavajući.

Također, ono što svakako ističe ovaj roman od ostalih u tom žanru je i činjenica da se autorica ne boji zagrebati ispod površine u mračne i okrutne teme koje se provlače kroz cijeli roman. Tu prvenstveno mislim na sveprisutan kolonijalizam. Naime, obitelj Doyle su stranci koji su se obogatili na meksičkom srebru plaćenom krvlju i znojem meksičkih rudara. Mnogo je rudara ostavilo svoj život neprestano radeći, trošeći zadnji atom snage i zdravlja. Niz tragedija koje je obitelj Doyle pustila da se dogode rezultirala su zatvaranjem rudnika i ostavili preostale članove obitelji da istrunu skupa s Kurijom.

Još jedna od glavnih tema koje se provlače kroz roman je patrijarhat. Usprkos svojoj inteligenciji i sposobnosti, Noemí je cijeli život trebala blagoslov i dopuštenje svoje obitelji (prvenstveno oca). Njezina rođakinja Catalina je pak prepuštena na milost i nemilost svog muža Virgila koji, unatoč tome što je Catalina vidno bolesna, ne dopušta dolazak drugog liječnika koji će dati svoje mišljenje. Time odmah koči i Noemí koja bi voljela pomoći svojoj sestrični, no nikako ne može uz Virgilov neprestani nadzor. A potom imamo i glavu obitelji Doyle, starog i nemoćnog Howarda koji, usprkos teškoj bolesti i fizičkoj nesposobnosti, nemilosrdno kontrolira sve ukućane.

Prikladno nazvan, roman ima sve odgovarajuće elemente gotičke priče jer buntovna i neustrašiva Noemí otkriva mračne sile Kurije, a istovremeno upravlja snagama društvenog patrijarhata i rasizma. Pročitajte ga svakako. Idealan je za Halloween štivo, osobito ako se ne bojite čitati po mraku. ?

Pomislila je kako bi ova kuća, sa svojim zavjesama, sagovima i resama, mogla uništiti čitavu vojsku.

Silvia Moreno García – Meksički roman strave

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.