RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Nestalo dijete vraća se roditeljima. Ali tko ga je oteo?

“Joj ne, još jedan nestanak djeteta.” – vjerojatno ste to kao i ja pomislili čim ste pročitali sadržaj na poleđini. Tema koja je toliko prožvakana, toliko često korištena u trilerima da već znate kako će završiti, da nema ništa novog što možete u takvim romanima pročitati. No, kao i ja, prevarili biste se. Pronađen se uvelike razlikuje od dosadašnjih romana na tu temu, što nije nimalo loše. Dapače, daje vam nešto po čemu ćete ga zasigurno pamtiti.

Da je, da nije, da je barem… Koliko to samo puta čovjek pomisli. Da se barem trening ragbija nije otegnuo. Da barem Evan nije otišao na trening i izgubio kopačku. Da je barem odlučio zaobići trgovinu i uspio uloviti raniji autobus, koji je promašio za samo dvadeset sekundi. Da barem noću svi možemo mirno spavati, znajući da smo na sigurnom i da su zli ljudi negdje daleko.

Erin Kinsley – Pronađen

Jedanaestogodišnji Evan i njegov prijatelj Stewie tu su se večer vraćali iz škole nakon treninga, kasneći zbog izgubljene kopačke. Kao i sva djeca, putem su svratili do lokalne trgovine gdje su kupili gazirani sok i vrećicu čipsa. Tu su se i rastali, kod autobusne stanice gdje je Evan ostao čekajući autobus. Da Evan nije gubio vrijeme tražeći izgubljenu kopačku, da nisu putem svratili u trgovinu i kupili namirnice koje samo truju zube, da Evan nije zastao kako bi popio gazirani sok do kraja, možda bi stigao na autobus koji mu je otišao pred nosom. Ne bi morao čekati idući. Možda bi tada sve bilo u redu, možda bi se sretno vratio kući. Možda, možda…

Kad nakon pet minuta stigne novi autobus, Evana na stanici nema. Jedini trag da je tamo bio je limenka soka prolivena na podu. Evan nestaje bez traga, njegovi roditelji proživljavaju najgoru noćnu moru, a policija, unatoč velikom pritisku, ne može ponuditi nikakve odgovore.

Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Evan je iznenada pronađen, prestrašen i nijem. Njegova brižna obitelj shvaća da život više nikad neće biti isti. Inspektorica Naylor zna da su, sve dok Evanovi otmičari ne budu iza rešetaka, druga djeca u opasnosti.

Uostalom, tko može kriviti sirotoga Evana što se boji uperiti prst u sliku kad će to ionako samo vratiti čudovišta u njegov svijet?

Erin Kinsley – Pronađen

Iako je na sigurnom, živ i zdrav, Evan nije voljan razgovarati o svojim otmičarima. Jednostavno je zanijemio od trenutka kad su ga pronašli te odbija razgovarati, čak i sa svojim roditeljima. Uz nezamislivu bol i strah koji osjeća, Evan mora naučiti živjeti s traumom koju je proživio i prihvatiti da se njegov život promijenio, ali policija treba hitno njegovu pomoć. U sličnim je okolnostima oteto još jedno dijete i Evan može imati ključne podatke potrebne za pronalazak najnovije žrtve prije nego što bude prekasno. No hoće li biti dovoljno hrabar da podijeli ono što zna?

Autorica je u romanu spojila nekoliko različitih žanrova, ali najviše je ipak ostala vjerna kriminalističkom žanru. Pronađen nije obična priča o nestanku djeteta, priča u kojoj se vodi utrka s vremenom kako bi se pronašlo dijete. Pojedinosti otmice i iskustva kojima je Evan bio podvrgnut tijekom tog perioda nisu grafički prikazani, što je meni osobno bilo drago. Umjesto toga, pozornost je čvrsto usmjerena na obiteljske odnose i osjećaje kroz koje je prolazila obitelj kada je Evan otet te bol, strah i borbu nakon njegovog povratka, trenutke gdje pratimo Evana tijekom oporavka od fizičke i psihičke traume koja je zauvijek obilježila njegov život. Ujedno pratimo i način na koji je ta trauma obilježila i Evanovu obitelj, koliko je to utjecalo na odnos njegovih roditelja, ali i na njih same.

Poglavlja se izmjenjuju, odnosno pratimo priču kroz dvije perspektive: obitelji te inspektora koji su sudjelovali u slučaju. Posebno sam uživala u dijelovima koji detaljno opisuju policijske postupke, kao i osobne osjećaje koje su nerijetko izražavali, dobivajući tako “ljudski” aspekt koji često nedostaje u drugim kriminalističkim romanima.

Obiteljski odnosi su savršeno prikazani, ilustrirajući vrlo realno kako gubitak, bol, strah i borba nakon traumatičnog događaja izgledaju. Osobito sam uživala u dinamici između Evana i njegovog djeda s kojim ima tako divan odnos; uistinu sam se u par navrata nasmijala i raznježila čitajući njihove interakcije i shvaćajući koliko se dobro razumiju.

Imate moje tople preporuke! Roman je to koji ne smijete zaobići. ?

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.