RECENZIJA Magdalena Ondrušek, Throne of Bookaholic

Abi Knight i Olivia bliske su onoliko koliko bi svaka majka i kćer trebale biti. Abi je samohrana majka koja je ostala trudna s osamnaest godina, a ujedno i sama jer joj je otac djeteta, čim je saznao za trudnoću, dao novce da “to riješi”. Kad je odbila, uslijedile su prijetnje, za nju i za njeno nerođeno dijete. Stoga je Abi uzela novac i pustila ga da misli da je time platila pobačaj. Iskoristila ga je za školarinu, za studiranje i za kupnju kuće. Odgojila je Oliviju da bude dobro dijete. No, odbijala joj je reći istinu o njenom ocu jer nije željela da zna kako je se otac htio riješiti, kako je ona ipak uzela taj novac, a potom lagala o pobačaju.

Olivia je bila dijete koje bi svaka majka poželjela. Ambiciozna, pametna, vesela i draga. Nimalo problematična tinejdžerica. Djevojka koja nije tulumarila, koja je u školi dobivala same petice i koja je prijateljima pomagala sa zadaćom.

No, tada Abi usred noći probude zvonjava telefona i vijest koja je najgora noćna mora svakog roditelja – njezina Olivia je doživjela užasnu nesreću. Doktori kažu kako se okliznula na mostu i pala u ledenu vodu rijeke te je bez svijesti u bolnici. Iako su u bolnici dali sve od sebe da ju spase, Olivia se više nikad neće probuditi. Spojena je na aparate koji je drže na životu, aparate koje ne smiju isključiti jer im zakon savezne države Washington to brani. Naime, Olivia je tri mjeseca trudna, a povrh svega, njena zapešća su prepuna masnica. Je li moguće da se radi samo o nezgodi? I kako je njena inače razumna kći ostala trudna? Kako to Abi nije primijetila, znala?

U početku Abi prolazi kroz nezamislivi period tuge i boli. Sedamnaest godina ona i Olivia su imale jedna drugu, sedamnaest godina bile su jedna drugoj oslonac, a sada je svemu tome došao kraj. Nikada više neće vidjeti osmijeh na licu svoje kćeri, nikada više neće razgovarati s njom. Aparati je drže na životu samo kako bi djetetu koje raste u njoj dali priliku. Jednom kada se dijete rodi, Olivijin život će se zauvijek ugasiti.

U međuvremenu, Abi ne vjeruje da se radi o nezgodi. Zna da je netko udario i gurnuo njenu kćer preko mosta, a učinit će sve kako bi doznala tko je odgovoran za taj stravičan zločin, počevši od rekonstrukcije posljednjih nekoliko mjeseci života svoje voljene kćeri.

Priča se izmjenjuje između dva pripovjedača, Abi i Olivije, te događaja iz sadašnjosti i prošlosti. Poglavlja s Abi su vezana uz sadašnjost te teku na način da Abi pokušava otkriti što se točno dogodilo njenoj kćeri. U međuvremenu, svako drugo poglavlje pripada Oliviji i odnosi se na prošlost, počevši od događaja prije šest mjeseci pa sve do tragične noći kada se sve promijenilo. Također, knjiga je pisana u prvom licu te nam je na taj način autorica omogućila da upoznamo pravu Oliviju, odnosno osobu kakva je zapravo bila, a ne onu koja se pretvarala pred majkom, glumila nešto što nije, nešto što je samo njena majka htjela da bude.

I Abi i Olivia skrivaju tajne jedna od druge, ali i od ostalih. Postepeno otkrivamo o kojim tajnama je riječ te doznajemo kako su zapravo međusobno povezane. Rasplet možda i je predvidljiv, ali je zapravo najmanje bitan u cijeloj toj priči. Iako je Olivia tragično stradala te je istraga u tijeku, glavni fokus romana nije na zločin, već na odnose unutar obitelji i među prijateljima, na strahove i borbu, na skrivene tajne koje polako izlaze na površinu te na njihove razarajuće posljedice.

Noć kad je Olivia pala priča je koja će vas držati u neizvjesnosti sve dok ne otkrijete koliko zapravo tamna strana ljudske prirode može biti. Svi mi imamo tajne. Postoje manje, ali i one veće, bitnije tajne koje, ako ih kažemo, mijenjaju tijek života – naš ili tuđi. Je li ispravno pustiti da te tajne ugledaju svjetlo dana, ili je pametnije zakopati ih negdje duboko, u potkrovlje duše – odluka je isključivo na nama.

Veseli me i vijest da bi se prema knjizi trebao snimiti film. Jer od mene za ovaj roman imate tople preporuke i čistu peticu! ?

 

Izvor: Throne of Bookaholic

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.