RECENZIJA Lenka Gospodnetić, Slobodna Dalmacija

Kad je 1954. godine Francois Sagan rukopis budućeg kultnog romana “Dobar dan, tugo” ponudila pariškom nakladniku, imala je osamnaest godina i ubrzo je proglašena “šarmantnim malim monstrumom”. Javnost je bila istodobno oduševljena i sablažnjena činjenicom da mlada djevojka od 16 ili 17 godina vodi ljubav “a da nije zaljubljena i da nije za to kažnjena”, erotski prizori u književnosti načelno su bili senzacionalni u doba kad seksualna revolucija još nije “službeno” ni započela.

Unatoč drastično drukčijoj klimi koja danas vlada kad je u pitanju takvo štivo, tema seksualnosti, međutim, i dalje povremeno uspijeva uzburkati duhove. Naime, publicističko djelo Lise Taddeo, novinarke i spisateljice, jedno je od onih koji su nedavno pobudili veliku pozornost svjetske čitalačke publike. Riječ je o knjizi “Tri žene (priče o žudnji)”, ispovijesti triju stvarnih žena (na hrvatski je prevela Aleksandra Barlović), radi se, dakle, o proživljenim dramama kojima je zajednička okosnica neutažena seksualna požuda.

Da se odmah razumijemo: ovo nije knjiga za sladokusce. Pršti erotikom, no u osnovi je mučna. Govori o drami Line, Maggie i Sloanne. Sve su osobe niske razine samopoštovanja, u naravi strahotno gladne ljubavi, nesretne su i usamljene te determinirane traumama iz djetinjstva ili su iz disfunkcionalnih obitelji. Počnimo od Line.

Ona je nekoć bila mlada i “neiskvarena” djevojka zaljubljena u školskog frajera s kojim je “prohodala”, no ubrzo gubi interes za nju. Zbunjena je i zabrinuta, ne razumije što se događa, jesu li zajedno ili nisu. Prihvaća poziv nekog mladića na party; a prihvaća ga lako jer je neželjena, nepopularna, zbunjena. Tulum na koji odlazi su, ustvari, otužne orgije s četiri muškarca, od kojih je omamljenu alkoholom trojica siluju; taj će joj događaj obilježiti život. Najprije je u srednjoj školi svi ogovaraju i izbjegavaju, a kasnije nosi u sebi taj mentalni zapis poput smrada; na sličan način jedan autor opisuje nošenje muškarca s partneričinom nevjerom, otprilike ovim riječima: “Teglio je to iskustvo sa sobom stalno, kao ruksak pun govana.”

image

TUŽNI DOKUMENT

Lina se udaje za Eda, s kojim zasniva obitelj, začinju djecu, ali ne ostvaruju kontinuiranu tjelesnu bliskost; Lina pati duge mjesece i godine sustavno ignorirana od supruga, razbolijeva se, hormoni joj divljaju, ima napadaje panike, no – još je mlada; trideset i dvije su joj. Preko društvene mreže povezuje se sa starom školskom ljubavi i započinje tajnu seksualnu vezu, koja za nju znači ipak puno više, takoreći nastavak golog života… Pristaje na sve uvjete koje joj ljubavnik postavlja, čak i na ono što sebi ne može materijalno niti vremenski priuštiti.

Priča druga (paralelna): Maggie je srednjoškolka kojoj se dogodila preuranjena intimizacija s puno starijim muškarcem, te epizoda s profesorom u školi koja će ju umalo uništiti psihički i emocionalno. Inače je dijete roditelja-alkoholičara, nesretno biće koje traži razumijevanje i ljubav na krivoj adresi, poput mnogih drugih prije i poslije nje. Stvar dobiva epilog u sudskom procesu, stresnom, sramnom i neizbježnom za Maggie iz Sjeverne Dakote.

Sloanne je treća ljepotica koja pati od bulimije, anoreksična je, s hladnim roditeljima koji joj ne pružaju ljubav. U takvom ozračju odrasta, osamostaljuje se i ulazi u biznis s vlastitim otmjenim restoranom, u partnerstvu – privatnom i poslovnom – s popularnim, zgodnim kuharom. No, njihovo ljubavno jelo ima čudan začin: suprug je voli gledati u seksualnom odnosu s drugima, parovima i ženama s kojima i sam opći. Najzanimljiviji su mu ipak njezini “okršaji” s muškarcima koje joj on nameće, a ona na to pristaje u strahu da ga ne izgubi…

Ne, ovo definitivno nije knjiga za sladokusce i voajere, ovo je tužni dokument vremena zatočenog u nečijim spavaćim sobama stvarnih žena, maestralno ispisan. Štoviše, ovo nije čak ni knjiga s hepiendom; no, živa je, pulsira i bori se s hormonskim demonima, osobnom nesrećom i strahom od samoće, neželjenosti, odbacivanja i osude okoline. A dok je nešto živo, niti nada još umrla nije.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.