RECENZIJA Lea Renić, New Chapter

Nakon toliko romana na već izlizanu temu nestanka djece, mogu reći da mi je ovaj roman bio pravo osvježenje. Autorica se savršeno snašla na tom području i knjiga mi ni u jednom trenutku nije bila dosadna.

Petnaestogodišnja Ellie Mack ima sve u životu. Omiljena je u obitelji, ima odlične ocjene i u vezi je s najzgodnijim dečkom u školi. Savršen život jedne tinejdžerice, zar ne? A onda nestaje. Par dana ju je dijelilo od završetka školske godine i policija sumnja da je pobjegla zbog pritiska završnih ispita. Prolaze mjeseci i godine, a policija tapka na mjestu i ne nalaze nove tragove koji bi im pomogli da pronađu Ellie.

Elliena majka Laurel je neutješna, udaljava se od sina i kćeri, rastaje se od supruga Paula (s kojim ostaje u dobrim odnosima) i nikako se ne može pomiriti s time da nikad nije saznala što se dogodilo njenoj mezimici.

Nakon deset godina Laurel prima dugo očekivani poziv policije. Pronašli su Ellien ruksak, nešto privatnih stvari i ono najgore, što ni jedan roditelj ne želi čuti, posmrtne ostatke. Slučaj je zaključen sa objašnjenjem da je netko pogazio Ellie i sakrio tijelo. Je li zaista tako ili je u pitanju nešto strašnije?

Sada kada je napokon pokopala kćer, Laurel odlučuje nastaviti dalje sa svojim životom. Posvećuje se sebi i svojoj djeci, pogotovo kćeri Hanni koja joj najviše zamjera loše majčinstvo svih ovih godina.

Nedugo nakon pogreba, kad je nakon odlaska frizeru otišla popiti kavu u život joj ulazi muškarac po imenu Floyd. Prvi muškarac koji ju je zainteresirao nakon razvoda. Bio joj je privlačan i Laurel se napokon osjećala živom. Floyd je bio također razveden, otac dvije kćeri. Starija je iz prvog braka, a mlađa, Poppy, nikada nije bila planirana. Začeta je u neobaveznom odnosu Floyda i žene koja ju je napustila kada je imala samo četiri godine. Poppy je živjela s ocem i imali su lijep i skladan odnos.

Poppy ima devet godina. Otac ju školuje kod kuće i jako je pametna. Možda malo previše ozbiljna za svoje godine, ponašanjem i stilom odijevanja. A ako mene pitate, mogu vam reći da je i malo čudna…

Laurelin i Floydov odnos se produbljuje i nakon večere u restoranu vodi je u svoj dom. Te večeri upoznaje njegovu stariju kćer Saru, a ujutro nakon neprospavane i romantične noći s Floydom upoznaje i Poppy. Laurel se zaledila kada je ugledala to malo biće, lica identičnog Ellienom. Godinama je u drugim djevojčicama vidjela svoju kćer, ali ne ovakav način. Ovaj susret je bio nešto sasvim drugačije.

Laurel se zbližuje s Poppy i usput saznaje za mračne tajne te obitelji. Tko je bio Floyd? Da li je moguće da je sasvim slučajno ušetao u Laurelin život I kakve on veze ima s njenom Ellie? Malo po malo klupko će se početi odmotavati, a Laurel će doći do otkrića o kakvom nije mogla ni sanjati.

Ovo je knjiga koju bi svaki ljubitelj trilera trebao pročitati. Priča ima glavu i rep, iako već na sredini knjige dolazite do zaključka kako bi to sve moglo završiti u zraku ostaju visjeti ostala pitanja, a autorica na svako vaše pitanje ima odgovor.

Lik Laurel me na početku jako živcirao. Njeno ponašanje prema svojoj djeci je krajnje neprihvatljivo i odvratno bez obzira na situaciju u kojoj se našla. Tragedija je pogodila cijelu njenu obitelj, a ne samo nju. Svi su jednako patili i nosili se sa svojom boli najbolje kako su znali. Kako su izgubili sestru, jednako tako su izgubili i majku. Nikada mi neće biti jasno to pravljenje razlike među djecom, nije u redu da jedno voliš više od drugoga. Ne moraš biti roditelj da bi znao da su takve stvari pogrešne.

Poppy mi je u jednom dijelu isto bila baš jako naporna, samo sam čekala trenutak da joj netko zalijepi šamar. Nisam ga dočekala. Sumnjivim ponašanjem i time što se uvijek pravila pametna nije mi ni dala nikakvog drugog izbora osim da mi bude odbojna. Ali i to se ubrzo mjenja, Jewell se provozala mojim osjećajima ko’ na skijaškoj stazi i ostavila me u takvom stanju da sam i prema Laurel i prema Poppy osjećala tugu i žaljenje.

Koliko daleko može doseći ljudska zloba? Da li smo stvarno onakvi kakvima se prikazujemo i izađu li sve tajne kad tad na vidjelo?

Pročitajte ovaj roman i saznati ćete odgovore na sva moja pitanja.

Izvor: New Chapter
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.