RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

„Supruge“ su me privukle već na prvo čitanje sinopsisa. Takve neobične i originalne teme  uvijek cijenim i iskaču mi u moru ostalih naslova. Ovo je psihološki triler u kojem očekujte neočekivano i u kojem ništa nije onako kako se čini.

Seth je odrastao uz roditelje koji su prakticirali poligamiju i iako nije težio tome da vodi stil života kakvog su i oni vodili, ipak je prigrlio dobre strane činjenice da ima više od jedne supruge. Supruge su svojevoljno pristale na takav odnos, ali ne znaju ništa o drugim suprugama. U početku ih znamo samo kao Ponedjeljak,Utorak i Četvrtak – prema danima u tjednu koje Seth provodi s njima.

Ponedjeljak je bila njegova prva supruga – ljubav iz studentskih dana. Njihov je odnos bio odličan sve dok nisu došli do točke u kojoj je Seth htio djecu, a Ponedjeljak se htjela posvetiti karijeri. Tada su sklopili dogovor prema kojem će Seth pronaći novu suprugu – formalno će se razvesti od Ponedjeljak, ali će i dalje održavati svoju vezu.

Četvrtak je bila njegova druga supruga i pružala je Sethu sve ono što mu je nedostajalo kod Ponedjeljak. Ostala je trudna, ali nažalost u petom mjesecu morala je prekinuti trudnoću što je za posljedicu ostavilo nemogućnost da ikad više zatrudni. Kada je bilo jasno da mu ni Četvrtak neće dati dijete koje toliko priželjkuje, Seth je pronašao treću suprugu.

Utorak je treća Sethova supruga koja nosi njegovo dijete i s kojom započinje zaplet i zanimljiva događanja u knjizi.

Priču pratimo iz perspektive Četvrtak. Seth ju drži kao kap vode na dlanu, a ona se trudi svim snagama da bude uzorna supruga i sve što muškarac može poželjeti kako bi mu bila draža od ostale dvije supruge. Jednoga dana Četvrtak u Sethovom džepu pronađe nešto što joj otkriva identitet jedne od supruga. Iako do tada nije postavljala suvišna pitanja i emocionalno je bila spremna na to da dijeli supruga s još dvije žene, u njoj je proradila znatiželja i zrnce ljubomore.

Lažno se predstavljajući, Četvrtak upozna Utorak. U razgovoru s Utorak Četvrtak shvati da zapravo ne poznaje svoga supruga toliko dobro koliko je mislila. Je li moguće da se ne odnosi jednako prema svim svojim suprugama? Je li moguće da svaka od njih poznaje tek jedan dio Sethove osobnosti – nasilnika, nježnog ljubavnika i poslovnog čovjeka?

Ostatak radnje vam ne mogu ispričati bez spoilera. Svakako nije ono što sam očekivala kada sam krenula čitati. Iako je radnja otišla u sasvim drugom smjeru od onog kojem sam se možda nadala, oči su samo letjele preko slova željne saznati kako će se priča rasplesti. Radnja je toliko uvrnuta i slojevita da sam u drugom djelu prestala zamišljati što bi se moglo dogoditi jer sam zaključila da je uistinu teško pretpostaviti. Kada mislite da ste shvatili, autorica će vas navesti da se zamislite.

Tarryn Fisher daje nam uvid u psihološko stanje  lika (Četvrtak) opisujući njene strahove, nadanja, ideje i želje te nam dopušta da o priči saznamo tek onoliko koliko zna i Četvrtak. Tako čitatelj postaje jedan od sudionika radnje i prolazi sve ono što prolazi i Četvrtak.

Namjerno vam nisam odala puno, ali nadam se da i ovo malo dovoljan poticaj da pročitate „Supruge“.  Radnja se odvija toliko brzo i toliko je šokantnih dijelova da sam je teško ispuštala iz ruku. Sviđa mi se prikaz struje svijesti glavnog lika koji, možda ne opravdava, ali svakako objašnjava njene postupke. Iako, ponavljam, nije ono što sam očekivala i mislila sam da će se radnja potpuno drugačije odvijati, knjiga me potpuno iznenadila.

 

Izvor: Mame Kvarnera

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.