RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

Svako dijete jednom (dva, tri, pet puta) poželi kućnog ljubimca. U velikoj većini slučajeva nije to bilo koji kućni ljubimac, već djeca najčešće žele psića.

Fran je također želio psa za kućnog ljubimca. Svi njegovi prijatelji imali su pse pa je Fran jako htio jednog i za sebe. Roditelji su mu pokušali objasniti kolika je to briga i odgovornost. Psa treba voljeti, maziti i paziti, ali ga isto tako treba barem dva puta dnevno šetati, hraniti, čistiti… Roditelji su bili nepopustljivi te je Fran smislio plan nazvan „Projekt pas“.  Predložio je roditeljima da mu kupe plišanog psa kojeg će on paziti i šetati tri puta dnevno. Roditelji su pristali i tako je Fran svakoga dana šetao s ostalim šetačima pasa, a svoga je čupavog plišanog ljubimca nosio pod rukom. Nije ga bilo briga što ga ostali začuđeno gledaju. Fran je bio ustrajan – šetao je po žarkom suncu, po kiši i hladnoći. Kada su roditelji uvidjeli da je Fran ozbiljan u svome naumu, odlučili su mu za rođendan pokloniti psa iz azila kojeg su nazvali Medo.

 

Slikovnica koju je napisao Zoran Maljković, a ilustrirao Marko Jovanovac, kroz simpatičnu i jednostavnu priču provlači vrlo važnu poruku. Ljudi (ne samo djeca) često kupe pse ne shvaćajući da je riječ o živim bićima koja imaju svoje potrebe. Ne pridaju im dovoljno pažnje i brige koje trebaju. Isto tako, djeca, poput Frana u našoj priči, požele psa, ali samo za igru i zabavu. Briga za ljubimca, šetanje i ostale obaveze najčešće padnu na roditelje.

 

 

Ne morate brinuti da će čitanje ove slikovnice biti odličan povod vašoj djeci da i oni zatraže psića za rođendan. Dobro, možda i hoće. Ok, vjerojatno hoće. Ali će isto tako razmisliti o tome što to znači imati psa za kućnog ljubimca. Shvatit će da je pas ravnopravan član obitelji i da je velika obaveza i odgovornost brinuti se o njemu. Ova slikovnica uči djecu odgovornosti za ljubimce, bez obzira imaju li ih već ili ih tek priželjkuju. Također ih uči da se ponekad treba potruditi da dobijemo ono što želimo jer kada do nečega dođemo trudom, ne shvaćamo to olako, već cijenimo što smo dobili i postigli.

Kao velikom ljubitelju pasa, vjerojatno će meni prije nego mojoj kćeri doći želja da u našu kuću dođe jedan mali lajavac, ali nju će naučiti kako se o njemu brinuti i što mu je sve potrebno kako bi mu život kod nas bio lijep i ugodan.

 

Izvor: Mame Kvarnera

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.