RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

„Može te začarati na načine da zaboraviš sve što ti je važno, obitelj i prijatelje. Moraš znati stati na vrijeme, a jednini  je način taj da je isključiš. Za to ti je potrebna čarobna riječ. Dobro je upamti, trebat će ti!

(…)

Čarobna riječ glasi STVARNOST…“

🔹🔹🔹🔹

Djevojčica čije ime ne znamo, a i nije bitno za ovu priču, živjela je kao svaka druga djevojčica. Igrala se s prijateljima, odlazila u školu, imala četiri mace koje je mazila i pazila. Bila je sretna, vesela i zadovoljna. No, jednog dana na tavanu susretne neobično biće – tavansku vilu. Čarobna joj vila ponudi nešto drugačije, nešto novo što će joj unijeti promjene od uobičajene svakodnevice. Ponudi joj čarobnu ploču u kojoj može vidjeti daleke krajeve, razgovarati s ljudima na drugom kraju svijeta i doživjeti stvari koje u stvarnom svijetu ne bi mogla.

 
Vila ju je upozorila da unatoč prednostima čarobne svjetleće ploče, postoji „kvaka“. Ne smije  dopustiti da ju ono što vidi u ploči previše opčini i zanese.

🔹🔹🔹🔹

Koliko god se u doslovnom značenju ova priča činila nestvarnom, bajkovitom i čarobnom, sagledamo li preneseno značenje, naći ćemo se pred temom koja nije ni upola bajkovita i lijepa, a još manje nestvarna. Upravo suprotno, itekako je stvarno, prisutna i sve češće među djecom. Ime djevojčice nije bitno jer ona ne predstavlja jednu osobu, već svako dijete koje se izgubilo u maštarenju, izgubilo pojam o stvarnosti ulazeći u virtualni svijet i ostajući u njemu predugo.

Bajkovita priča govori o stvarnom, opipljivom problemu s kojim se sve češće susrećemo i suočavamo. Ideja slikovnice je ukazati djeci na opasnosti pretjeranog ‘boravka’ u svijetu koji se skriva iza ekrana. Slikovito im opisuje kako se virtualni svijet možda čini ljepšim, zabavnijim i prepunim avantura, on nikada neće moći zamijeniti stvarnost.

 

Izvor: Mame Kvarnera

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.