RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

Djevojčica čije ime ne znamo, a i nije bitno za ovu priču, živjela je kao svaka druga djevojčica. Igrala se s prijateljima, odlazila u školu, imala četiri mace koje je mazila i pazila. Bila je sretna, vesela i zadovoljna. No, jednog dana na tavanu susretne neobično biće – tavansku vilu. Čarobna joj vila ponudi nešto drugačije, nešto novo što će joj unijeti promjene od uobičajene svakodnevice. Ponudi joj čarobnu ploču u kojoj može vidjeti daleke krajeve, razgovarati s ljudima na drugom kraju svijeta i doživjeti stvari koje u stvarnom svijetu ne bi mogla.

 

 

Vila ju je upozorila da unatoč prednostima čarobne svjetleće ploče, postoji „kvaka“. Ne smije  dopustiti da ju ono što vidi u ploči previše opčini i zanese.

„Može te začarati na načine da zaboraviš sve što ti je važno, obitelj i prijatelje. Moraš znati stati na vrijeme, a jednini  je način taj da je isključiš. Za to ti je potrebna čarobna riječ. Dobro je upamti, trebat će ti!

(…)

Čarobna riječ glasi STVARNOST…“

 

 

Djevojčica je bila svjesna vilina upozorenja, ali nije mogla odoljeti svemu što joj je ploča omogućavala. Počela je sve više vremena boraviti na tavanu zanemarujući obitelj, prijatelje, svoje mace i školske obaveze. Jednom kada je preduboko zaglibila, nije se mogla sjetiti čarobne riječi za povratak. Ipak, dugotrajni boravak u svijetu ploče pokazao joj je da je stvarno svijet zapravo puno ljepši od onog čarobnog. Djevojčicu sada čeka put kući na kojem mora savladati nekoliko prepreka i zadataka.

Koliko god se u doslovnom značenju ova priča činila nestvarnom, bajkovitom i čarobnom, sagledamo li preneseno značenje, naći ćemo se pred temom koja nije ni upola bajkovita i lijepa, a još manje nestvarna. Upravo suprotno, itekako je stvarno, prisutna i sve češće među djecom. Ime djevojčice nije bitno jer ona ne predstavlja jednu osobu, već svako dijete koje se izgubilo u maštarenju, izgubilo pojam o stvarnosti ulazeći u virtualni svijet i ostajući u njemu predugo.

 

 

Bajkovita priča govori o stvarnom, opipljivom problemu s kojim se sve češće susrećemo i suočavamo. Ideja slikovnice je ukazati djeci na opasnosti pretjeranog ‘boravka’ u svijetu koji se skriva iza ekrana. Slikovito im opisuje kako se virtualni svijet možda čini ljepšim, zabavnijim i prepunim avantura, on nikada neće moći zamijeniti stvarnost.

 

Izvor: Mame Kvarnera

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.