RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

Nedugo nakon knjige „Maša i zima“, Sanja Pilić razveselila je mlađu čitateljsku publiku novim, devetnaestim po redu, dogodovštinama vrckave, živahne i vesele djevojčice Maše. Mašu sam već predstavila u jednom od prethodnih objava, no za slučaj da vam je promaklo, ostavljam vam poveznicu.

 

 

Što znamo o Maši? Najdraže godišnje doba joj je ljeto, voli i zimske aktivnosti poput sanjkanja i grudanja, ali ipak joj je najvažnije da vrijeme provodi vani, na zraku i u prirodi u druženju s prijateljima i obitelji.

„Maša voli ići na izlet.

Maša voli ići u park.

Maša se voli skitati.

Ali katkad je to komplicirano.“

Mašu stalno svrbe tabani. Stalno bi nekamo išla, sve samo da nije u kući. Neprestano joj na um padaju ideje o novim destinacijama za izlete. Maši su izleti prilika za nove doživljaje, učenje, razgledavanje i divljenje prirodnim ljepotama. No, njihova realizacija nije uvijek tako jednostavna.

 

 

Prvo što ju sprječava je sveprisutna korona. Maši jako teško pada što mora biti kod kuće i ne smije se družiti s prijateljima. S druge strane, njezinim roditeljima odmor od čestih izleta koji zadovoljavaju Mašinu dječju znatiželju i želju za putovanjima možda je dobrodošao.

Maši nije potpuno jasno zašto mora biti kod kuće ili držati razmak od svojih prijatelja kada se druže. Njeni roditelji svjesni su rizika te joj pokušavaju objasniti koje sve opasnosti predstavlja taj virus. Za to vrijeme, dok ne može ići na izlete, Maša se rado se prisjeća onih na kojima je već bila, kao što je posjet Plitvičkim jezerima, zahvaljujući fotografijama s mobitele.

 

Dolazi proljeće, virus pomalo slabi, svima se preporučuje što manje boravka u zatvorenim i zagušljivim prostorima te Maša napokon ponovno dolazi na svoje. Njena glavica već je puna ideja za izlete i unaprijed je uzbuđena što se život polako vraća u normalu. Sa školom odlazi u Trakošćan, s obitelji na piknik i u Stubičke toplice.

 

S obzirom na to da Mašine dogodovštine izlaze redovito, ostaju u toku sa suvremenim događanjima i tako mogu pomoći da se djeca lakše nose s nekim situacijama i da ih razumiju. Isto vrijedi i za koronu. Nama odraslima već je dosta pričanja o koroni, dosta izolacij i loših vijesti. No, u dječjim glavicama to može izazvati popriličan kaos. Oni teško razumiju zašto smo svi u kućama, zašto ne mogu kod prijatelja iz škole i zbog čega je važno biti na oprezu.

Osim što je zabavna, „Maša i izlet“ je i edukativna knjiga za mlađe uzraste. Grafičkim oblikovanjem prikladna je za čitače početnike s lako čitljivim slovima i većim proredom. Odrasli bi kroz ovu knjižicu mogli pronađi inspiraciju za obiteljske izlete, a djeca koja inače nisu sklona vanjskim aktivnostima, mogla bi uvidjeti kako svijet oko nas pruža puno mogućnosti za učenje, zabavu i uživanje.

 

Izvor: Mame Kvarnera

 

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.