RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

Prvi roman Liane Moriarty s kojim sam se susrela bio je Male laži. Zapravo prvo sam pogledala seriju koja me oduševila, a tek naknadno saznala da je serija nastala po knjizi. Ako me pitate, reći ću da je to jedan od rijetkih primjera u kojima je serija jednako dobra kao knjiga (možda i jedini primjer kojeg se sada mogu sjetiti). Čitajući knjigu shvatila sam razlog tome možda leži u činjenici što je Liane Moriarty vrsna pripovjedačica, a njeni su likovi toliko dobro psihologizirani i opisani da nema potrebe da se nešto dodaje tijekom ekranizacije. S Tri želje Moriarty je samo potvrdila moje razmišljanje i još mi jednom priuštila nekoliko sati uživanja u čitanju.

Lyn, Cat i Gemma Kettle su sestre. I ne samo to. One su trojke. Lyn i Cat su jednojajčane, dok se Gemma tek blago razlikuje od svojih sestara. Sve tri su predivne, dugonoge, zabavne i samom svojom pojavom plijene pažnju gdje god se pojave. No, koliko su izgledom slične, toliko se karakterno razlikuju.

Upoznajemo ih na proslavi njihova 34. rođendana koja završi predstavom, bolje rečeno spektaklom, koji se prepričavao diljem Sydneya. Moriarty nas tada vraća nekoliko mjeseci unatrag kada je započela lavina koja je pokrenula cijeli niz događaja i naposljetku dovela do predstave te večeri. Nakupljeni osjećaji, razmišljanja i neizgovorene riječi morale su kad-tad kulminirati.

Lyn je ona kod koje sve mora biti „kao po špagi“. Vodi uspješan samostalni posao, ima divnog supruga, dvogodišnju kćer, pokćerku tinejdžericu i živi u prostranoj kući s bazenom i pogledom na luku. Cat je divlja sestra. Oduvijek pomalo buntovna. Ona je sestra kojoj bi palo na pamet da se zamijene u školi i ona koja je imala zabavne ideje. Živi s dugogodišnjim suprugom Danom i rade na djetetu. Gemma je osjećajna, ponešto šlampava i smotana, ali još nije posložila kockice u svom životu. Živi neopterećeno kao „čuvarica kuća“, odnosno čuva kuće ljudi koji su duže vremena odsutni i istovremeno živi u tim kućama. Kada je imala samo 22 godine, njen zaručnik Marcus poginuo je u nesreći kada je na njega naletio kamion te od tada srlja iz veze u vezu i ni jedna joj ne traje duže od šest mjeseci.

 

„Hank nije znao da Lyn nema pravo na anksioznost kad svi znaju da je njezin život fantastičan, dok se Catin raspada na djeliće, a Gemma svoje djeliće još nije ni sastavila.“

 

U pozadini njihovih priča događa se stvari život – Lyn je pod stresom jer ima osjećaj da sve mora sama i da je sva odgovornost na njenim leđima. Cat pogađa nekoliko užasnih vijesti koje iz korijena mijenjaju njen život i ona sada traži način da se izvuče iz depresije i ponovno počne živjeti punim plućima. Gemma nikome nije otkrila s kakvim se traumama  bori i dok svi misle kako kroz život ide opušteno, a kratke veze tek su joj način za zabavu, samo Gemma zna kako se nosi s demonima iz prošlosti.

Tri želje je roman za koji mi je jako teško reći i napisati o čemu je. To nije roman u kojem pratimo slijed događaja koji na kraju ima svoj zaključak i time završava priča. Umjesto toga, dobivamo tek isječak iz života trojki Kettle, uvid u kratki, ali burni period i nekoliko crtica iz njihove prošlosti.

Umjesto toga, Moriarty još jednom proniče duboko u ljudsku psihu i predstavlja nam tri žene kroz koje pokazuje doseg problema i poteškoća s kojima se suvremene žene moraju nositi – stres na poslu, nevjera supružnika, razvod, odgoj djece, gubitak trudnoće, neplodnost, traume iz prošlosti…

Dok se nekima možda neće svidjeti činjenica da priča nema neku konkretnu fabulu i klasični završetak, već je sastavljena od mnoštva malih i velikih događaja iz života koja ne prestaje u trenutku kad zatvorimo knjigu, meni to nije smetalo. Svidjela mi se životnost i realnost likova, način na koji reagiraju na loše stvari i činjenica da nisu predstavljene kao junakinje, već kao stvarne žene.

Pripovijedanje Liane Moriarty, koje sam već nekoliko puta spomenula, učinilo je da imam osjećaj kao da sam bliska prijateljica s trojkama Kettle i suosjećam s njihovom tugom i srećom, ali i pronalazim se u nekim situacijama.

Stil pisanja je jednostavan, razgovoran i neopterećen zbog čega se knjiga jako brzo čita. Iako je u romanu tek nekoliko iznenađenja, Moriarty me uvukla u radnju i okrećući stranice iščekivala sam što će se dogoditi u životima Lyn, Gemme i Cat kao da pratim zanimljivu seriju i čekam kada će doći nova epizoda.

Oni kojima se knjiga čini zanimljivom i žele su smjestiti na svoju policu pratite večeras naš Instagram profil Mame Kvarnera jer vam u suradnji s Mozaik knjigom darujemo jedan primjerak. Stay tuned! J

Izdavač: Mozaik knjiga

S engleskom prevela Ira Martinović

 

Izvir: Mame Kvarnera

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.