RECENZIJA Lea Klarić, Mame Kvarnera

Koji povratak u djetinjstvo s Paulinom P. i njenim dnevničkim zapisima. Kada sam bila u osnovnoj školi bili su aktualni Dnevnik Pauline P. i Drugi dnevnik Pauline P. i to su bile knjige koje su je jednostavno morale pročitati. Paulina je bila „in“. Otad je Sanja Polak objavila još nekoliko naslova s dogodovštinama Pauline, tipične djevojčice na pragu puberteta koja se nosi sa životnim problemima koje prolazi svako dijete – Pobuna Pauline P., Gorski dnevnik Pauline P., Morski dnevnik Pauline P., Skijaški dnevnik Pauline te najnoviji nastavak Priče s plaže Pauline P.

Paulina je književni lik koji ne stari te ona i dalje ima jedanaest godina (koliko je otprilike imala i kad sam ja imala jedanaest) te se i dalje suočava s tinejdžerskim problemima, ovaj puta na ljetovanju. Uz mudre izreke njene bake i korisne monologe njene mame, Paulina uspješno savladava sve prepreke na koje naiđe.

 „Lina, život nam je darovan da ga živimo, a ne da se bojimo. A treba naučiti živjeti. Živjeti se može svakojako. Možeš živjeti kao da uopće ne živiš. To se obično događa kad se svačega bojiš i dopustiš da strahovi upravljaju tobom, a ne ti njima. Životi su nam dani da budemo aktivni, da stalno nešto radimo, da razmišljamo, da hodamo, da nam i tijelo i um žive, jer ako miruju, mi smo sve mlitaviji.“

Paulinina mama dobila je dulji godišnji odmor te njih dvije odlaze u Vodice kako bi čuvale kuću i apartmane mamine prijateljice. Paulina vjeruje kako je pred njom nekoliko dosadnih tjedana druženja s mamom i već nakon nekoliko dana čezne za povratkom u Zagreb. U Vodicama nikoga ne pozna, nema što raditi, sve joj je dosadno. Onda ju mama ohrabri da se upozna s Cvitom, djevojčicom koja prodaje školjke na obližnjem zidiću. Ubrzo Paulina skupi pravu malu ekipu prijatelja s kojima je svaki dan nova pustolovina.

Nije ovo klasični dnevnik u kojem jedna djevojčica samo prepričava svoja dnevna događanja – ovo je poučan dnevnik kroz koji djeca uče zajedno s Paulinom – uče kako se nositi sa strahom, prevladati sram, upoznati nove prijatelje, razumjeti druge ljude i naučiti gledati svijet iz njihovih cipela, uče da se moramo potruditi da bismo ostvarili nešto što želimo i još pregršt toga.

Zabavno, veselo, optimistično, poučno, opuštajuće štivo. Da sam (puno) mlađa, ovo je sigurno nešto što nosila u torbi za plažu i čitala uz more. Ako imate dijete od cca 11 – 14 godina i želite mu preporučiti nešto za čitanje što će mu biti zanimljivo, ali da istovremeno izvuče pouku, svakako mu preporučite Paulinine dnevnike. Kao ni Paulina, ni njene mudrolije, avanture, dogodovštine i nezgode nikad ne zastarijevaju.

 „Zato ja tebi kažem, posudi knjige. Odlazak u knjižnicu jedan je od najpametnijih i najjeftinijih oblika zabave.“

 

Izvor: Mame Kvarnera

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.