RECENZIJA Lea Klarić, Knjiga uz kavu

„Ako misliš da su neke stvari nemoguće, ova knjiga nije za tebe. Jer ova je knijga PUNA nemogućih stvari. Još uvijek je želiš pročitati?“

▫️▫️▫️▫️

U srijedu sam predstavila slikovnicu Dječji Božić u kojoj David Litchfield daje svoje viđenje o tome kako je nastao Djed Božićnjak. Priča Matta Haiga o dječaku kojeg su od malena zvali Božić, jer je rođen upravo na Božić, predstavlja drugačiju verziju legende o simpatičnom djedici koji uveseljava djecu diljem svijeta.

Prekrasna Haigova saga smještena u vilenjačko selo Elfhelm daleko na sjeveru zapravo je serijal od pet nastavaka, od kojih su kod nas prevedena (nadam se zasad) tri. Dječak zvan Božić prvi je dio serijala i u njemu čitatelj saznaje kako je dječak Nicolas postao Otac Božić.

Nije se to dogodilo spontano, ni jednostavno niti brzo. Nicolas je prije toga morao proći putem teškog djetinjstva, preživjeti boravak u zatvoru s vilom iskrenicom i jednom trolom, spasiti malog vilenjaka i nakon svega shvatiti koja je njegova prava svrha. U Elfhelmu, tek kad u potpunosti razumiješ sebe i znaš što želiš prestaneš stariti, a Nicolasu je za to ipak trebalo neko vrijeme.

Serijal nisam čitala redom, ali to nije umanjilo dojam. Za one koji tek kreću, ipak preporučujem čitanje po redu (Dječak zvan Božić, Djevojčica koja je spasila Božić, Otac Božić i ja) jer se nadovezuju jedna na drugu i dobit ćete potpuno viđenje i doživljaj svih zbivanja u Elfhelmu.

Sva tri dijela serijala jednako su maštovita i donose čitatelju pravu čaroliju blagdanskog razdoblja i vremena uoči Božića. Iako je riječ o dječjem romanu, za ovakve stvari nikada niste prestari. Svima nam u životu ponekad dobro dođe malo čarolije, makar samo u knjigama.

Prošle je godine Dječak zvan Božić ekraniziran zahvaljujući Netflixu i iako sam ga planirala pogledati prije nego napišem osvrt ipak nisam jer sam zapela na jednoj seriji. Tako da sam ga prebacila za idući tjedan pa ću nakon toga možda napisati koju riječ o usporedbi knjige i filma.

 

Izvor: Knjiga uz kavu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.