RECENZIJA Lana Čorak, Gospodin i gospođa Book

Knjiga Šapice u ulici strahova dospjele su mi u ruke još prošli tjedan. Pročitala sam ih odmah dvaput! Ovo su prve Šapice koje su dio naše biblioteke, a autor Slavko Sobin napisao je još nekoliko knjiga u serijalu Šapice. S osvrtom sam čekala toliko dugo jer je ovo slikovnica koja je zaslužila da izdvojim više vremena i napišem po čemu je posebna. Moram napomenuti kako je posveta slikovnice “Za sve roditelje, kojima nekad nije lako” nadasve divna misao u kojoj se može prepoznati svaki roditelj i zahvaliti autoru što nailazi na potporu i razumijevanje na mjestima na kojima to možda nije očekivao. Motiv koji obuhvaća ovu slikovnicu je strašan, kao što se navodi i u naslovu, a to je potres. Potres je ostavio ružnu uspomenu i stanje straha na sve ljude koji su ga proživjeli i svaka osoba u Hrvatskoj zna gdje je bila u trenutku kada se potres dogodio i kako se osjećala. Autor kroz slikovnicu priča kako su se osjećali ljubimci, psići, tijekom potresa i prikazuje čitatelju divan karakter pasa kroz detalje. Kao neke primjere navela bih sigurnost koju pružaju jedni drugima, empatija (koja je jedna od najvažnijih stvari koju treba poticati kod djece i mladih), sreći u malim stvarima kao što su maženje na kauču. Slavko nas kroz suodnos krznenih bića uči prijateljstvu, utjesi, o tome kako u životu neće svi uvijek biti na našoj strani i pronaći vrijeme da nam pomognu, ali oni koji su prijatelji uvijek će naći način. Nešto što je autor također vješto provukao kroz priču je i različito doživljavanje određene pojave, kao što ljudi ne doživljavaju sve isto i to je u redu. Nisu svi psi isto doživjeli potres, netko se više prepao, netko manje, ali Dona koja je trebala podršku dobila ju je od svojih prijatelja, ali je vrlo važno što je bila dovoljno hrabra i izrekla svoje osjećaje. Mrš je zaista poseban pas, vrlo nesebičan i svjestan okoline, svjestan truda koji drugi pružaju za njega, svjestan tuđih osjećaja u dovoljnoj mjeri da u trenutku stresa donese ispravne odluke.

Sve su to velike lekcije koje će buditi nadu i sigurnost u malim bićima koja će držati ovu slikovnicu, a koja su kako kroz potres, prošla kroz mnoge situacije koje u njima bude strah. Jako mi se sviđa što je posebno naglašen emocionalni odnos likova jer smatram kako se djeca vrlo malo susreću sa istim, a u zadnjem desetljeću znanstvene studije upravo pokazuju trend manjka emocionalne inteligencije u djece i mladih te napominju važnost poticanja emocionalnog razvoja od najranije dobi kroz kritične periode u njihovom razvoju. Ova slikovnica je upravo jedan genijalan poticaj za emocionalni i socijalni razvoj, ali uz to naravno i za razvoj govora, predčitalačkih ili čitalačkih vještina, vještina sastavljanja, stvaranje pozitivne slike o sebi, učenje novih riječi. Ako već do sada niste shvatili, ovo je knjiga koju želite pročitati.

 

Izvor: Gospodin i gospođa Book

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.