RECENZIJA Knjiški moljac

Kriminalistički triler koji vas zgrabi od samog početka i razbija vas o hridi s bezbroj preokreta.


.

O knjizi

.

Roman Posljednji preživjeli donosi deseti slučaj istražiteljskog dvojca kojeg čine detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles, Tess Gerritsen ispričat će nevjerojatno uzbudljivu i originalnu priču kojom se nastavljaju opasne avanture ovog istražiteljskog para.

Kad se istražiteljice nađu u školi koja je osnovana kao utočište za djecu koja su izgubila roditelje u nasilnim okolnostima, dugo će im trebati dok zaključe da troje djece nije trebalo preživjeti i da sudbina njihovih roditelja očekuje i njih.

No kad se na školskom imanju dogodi ubojstvo istražiteljice će shvatiti da je ubojica bliže no što su očekivale…

.

O autorici

.
Tess Gerritsen jedna je od najčitanijih suvremenih autorica forenzičarskih trilera. Hrvatski čitatelji upoznali su je čitajući romane: Harem mrtvih dušaVrt kostijuKlub MefistoSamo prividna smrtDvojnicaGrijesiŠegrtKirurg i Mjesto za ubijanje. Prema njezinim romanima snimljena je i uspješna televizijska serija Cure na zadatku.
.

Moj dojam

.

Knjiga započinje ovakvim uvodom:

“Zvali smo ga Ikar. Dakako, to mu nije bilo pravo ime. Djetinjstvo na selu naučilo me da nikad ne smiješ dati ime životinji koja je predviđena za klanje. Takvoj bi se obično obraćao sa Svinja Broj Jedan ili Svinja Broj Dva te pazio da je ne pogledaš u oči. Tako si se štitio i od najmanje naznake samosvijesti, osobnosti ili privrženosti. Jer kad ti živina počne vjerovati, treba ti mnogo više odlučnosti da je zakolješ.

S Ikarom to nije bio problem. Niti nam je vjerovao niti pokazivao da nas poznaje. No zato smo mi o njemu znali puno toga. Znali smo da živi iza visokih zidina vile na vrhu brda u okolici Rima. Znali smo da on i njegova žena Lucia imaju dva sina stara osam i deset godina. Znali smo da Ikar unatoč nemjerljivu bogatstvu voli jednostavnu hranu. Znali smo i da je čudovište. ”

Ovo je nama prvi roman serijala o ovom dvojcu (istražiteljskom dvojcu kojeg čine detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles), spisateljice Tesse Gerritsen.

Psihološki aspekt likova veoma je zastupljen u ovoj knjizi, dramatičnost nadilazi u valovima uz poneku graphic scenu, ovijena misterijem i zauzdana uvjerljivom kriminalističkom forenzikom… Likovi su upečatljivi, a priča je dobro struktuirana i obogaćena brojnim preokretima koji su u stanju zapanjiti i iskusnije čitatelje trilera.

Posebno se želimo osvrnuti na detalje forenzičkih procedura kojima je autorica priču učinila uvjerljivom i autentičnom.

Creepy scene, smrti i mrtve životinje okolo škole nisu baš knjiška kapljica za svačiji ukus. Nama se uopće nije svidio dio s mrtvim životinjama…

Kroz ovaj roman imamo priliku, u pojedinim poglavljima, vidjeti kroz oči ubojice i zaviriti u njegovu uvrnutu psihu što je autorica maestralno izvela.

Sam taj svijet koji je u ovom romanu Tess izgradila, koliko god bio mračan i brutalan, fascinantan je i izazovan. Ljubiteljima krimića užitak će biti sastavljati dio po dio slagalice prateći tragove koje je spisateljica ostavila po cijeloj knjizi.

.

Citati

.

“Lov na čudovišta nije za strašljivce.”

.

“Ubio je čovjeka. Mada je to bilo u samoobrani, nakon što proliješ nečiju krv, više nikad nisi ista osoba.”

.

“Na dovratku iza nje stajao je visoki muškarac. Primijeti njegova široka ramena, sjaj u očima i lice premazano crnom bojom, ali joj pažnju najviše privuče pištolj u njegovoj ruci. S prigušivačem. Smrt neće doći uz zaglušujući prasak već uz prigušeni udarac o pod.”

.

“Krv je lakše saprati od sjećanja.”

.

Preporuka svim ljubiteljima krimića koji uživaju u notama psiholoških trilera.

.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.