RECENZIJA Knjiški moljac

Ovo je još jedna dječja knjiga koja oduševljava svojom jednostavnošću i toplinom. Radnja prati prijateljstvo dva psa, Mrša i Done, koji se suočavaju s različitim problemima na igralištu. Autor na vrlo jednostavan način prenosi poruku o važnosti prijateljstva, međusobnog poštovanja i suradnje.

Glavni likovi su simpatični i zanimljivi, a njihova međusobna interakcija čini knjigu vrlo zabavnom i pristupačnom djeci. Iako je priča namijenjena najmlađoj publici, ona nudi i neke dublje poruke koje su važne za svakoga, poput toga da se uz pomoć prijatelja može riješiti mnogo problema.

Mrš je pas koji uživa u svakom danu i pronalazi radost u malim stvarima. To je pouka koja može biti inspirativna i za djecu i za odrasle, jer nas podsjeća da je svaki dan dar i da trebamo biti zahvalni za ono što imamo. Ovaj lik u knjizi također naglašava da je sreća nešto što se nalazi u nama samima, a ne nužno u stvarima koje imamo. To su vrijednosti koje su važne za sve nas, a posebno za djecu koja tek uče o svijetu oko sebe i o tome kako biti zahvalan za ono što imaju.

Drugi lik u ovoj knjizi je pudlica Dona, koja je sasvim drugačija od Mrša. Dona je nezahvalna, samoljubiva i snobovska. Njoj smeta što ljudi, prema njezinu uvjerenju, ukrali su poze od nje i nazvali ih Yoga. Ona ne razumije kako je Mrš uvijek najsretniji, bez obzira na to što se događa oko njega. Dona je uvijek grintava i nezadovoljna, a to često zna iritirati i druge pse u parku.

U jednom dijelu knjige, Mrš i Dona zajedno sa svojim ljudima posjećuju pseći park. Tamo se svi počnu zezati na račun Mrša, no on to ne shvaća previše ozbiljno. On jednostavno ne mari za tuđe mišljenje i ne dozvoljava da mu to pokvari dan. Mrš je u potpunosti fokusiran na trenutak i uživa u svakom trenutku, bez obzira na to što se događa oko njega.

Ova knjiga nas uči kako je važno živjeti u sadašnjem trenutku, bez obzira na to što se oko nas događa, te kako zahvalnost može učiniti život puno ljepšim. Mrš je uvijek zahvalan za ono što ima, dok Dona to ne razumije. Iako su različiti, ova dva psa nas uče kako se treba boriti protiv nezadovoljstva i kako biti zahvalan za sve što imamo u životu.

U jednom trenutku u knjizi, Dona se našla u situaciji da mora stati u obranu svog brata Mrša, bez imalo straha da izgubi popularnost koju je imala među ostalim psima. U tom trenutku, Dona je stala uz svog brata i postala njegova junakinja.

No, ubrzo nakon toga, započinje pseći teniski turnir koji se sastojao od bacanja i jurnjave za zelenom teniskom lopticom. Tada se dogodi nešto što zauvijek mijenja život naših omiljenih pasa, a o čemu ću ostaviti čitatelje da sami otkriju.

Ovaj preokret u priči pomaže da djeci objasnimo kako život može biti nepredvidiv i kako se stvari mogu promijeniti u trenu. Iako se čini da imamo kontrolu nad svojim životima, ponekad se dogodi nešto neočekivano što može promijeniti naš život iz korijena.

Ova priča je sjajna prilika za roditelje i djecu da zajedno čitaju i razgovaraju o važnim temama koje se u ovdje obrađuju.

Ilustrator Patricio Aguero je svojim simpatičnim ilustracijama uspješno dočarao likove i situacije iz knjige te doprinio njezinoj ukupnoj atmosferi. Njegove ilustracije doprinose vizualnoj privlačnosti knjige i čine je još pristupačnijom za djecu.

“Šapice i tajna zelene loptice” je lijep primjer dječje knjige koja potiče pozitivne vrijednosti i poruke te je preporučujem svima koji traže kvalitetnu dječju knjigu za svoje najmlađe.

„Kad radiš dobre stvari, e onda stvaraš bolji svijet. A kad osjećaš da stvaraš bolji svijet, onda se nikome ne moraš time hvaliti. Onda to može biti tvoja tajna. Dobrota je nešto što nosiš u sebi i iz nje djeluješ i radiš čarobne stvari.“

„Dobrota je nešto o čemu treba pričati kad si jako mlad. Poslije riječi nisu potrebne.“

„Kad nosiš dobrotu u sebi, nećeš htjeti biti netko drugi, nego baš ti. Znat ćeš točno koji je smisao života jer ćeš iz te dobrote raditi naizgled male stvari koje će mijenjati svijet. I ničija osuda te neće pogoditi, jer ćeš znati tko si i voljet ćeš sebe. Samo čuvaj tu dobrotu u srcu.“

Preporuka! ??

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.