RECENZIJA Knjiški moljac

Dječji fantasy roman “Skandar i krađa jednoroga” autorice A. F. Steadman donosi početak uzbudljivih priča koje će zasigurno privući pažnju mladih (a i malo starijih) čitatelja.

Ovaj, prvi dio, prati trinaestogodišnjeg Skandara, koji se nada postati jahačem jednoroga i tako ispuniti svoj životni san. Ali… na dan njegova ispita, stvari ne idu po planu i njegove nade se rasprše kao balončići od sapunice.

Međutim, tada tajanstvena osoba pokuca na njegova vrata u ponoć noseći poruku da je Otok u opasnosti… Njegov se svijet naglo mijenja… Najmoćniji jednorog Otoka je ukraden… Skandar shvati da će ipak imati priliku dokazati svoju hrabrost i odlučnost… Da će imati priliku postati junak…

On se potom zajedno sa svojim prijateljima upušta u opasnu misiju spašavanja jednoroga i suočava se sa mračnim neprijateljem koji prijeti uništenjem cijelog Otoka. Autorica je uspjela stvoriti živopisne likove koji privlače pažnju i čine priču punokrvnom i zanimljivijom. Teme koje se provlače kroz priču su klasične epske teme vezane za prijateljstvo, hrabrost i borbu protiv zla, što može biti korisno za razvoj moralnih vrijednosti kod mladih čitatelja.

Autorica u priči koristi elemente hermetizma i alkemije, posebno vezane za četiri osnovna elementa – vatru, vodu, zemlju i zrak.

Ovo je savršena prilika da vam predočim dublji uvid u terminologiju ovih elemenata.

Vatra je simbol unutarnje energije, transformacije i pročišćenja. U kontekstu alkemije, vatra predstavlja proces rafiniranja i pretvaranja sirovih materijala u nešto više, a također simbolizira unutarnju vatru koja pročišćava duh i tijelo. Vatra se često povezuje s božanskim, jer je bila povezana s bogovima u mnogim kulturama.

Zemlja predstavlja tijelo i materiju, a u alkemiji predstavlja sirovine koje su potrebne za stvaranje nečega novog. Zemlja je povezana s praktičnošću i stvaranjem, a iato tako simbolizira stabilnost i čvrstinu.

Voda predstavlja emocije i intuitivnost, čistoću i pročišćenje. Voda je povezana s fluidnošću i promjenama, a simbolizira – život. U hermetizmu, voda je često povezana s podsvjesnim umom i dubljim emocijama, dok je u alkemiji često korištena za opisivanje procesa fuzije i rafiniranja.

Zrak predstavlja duh i svijest, kreativnost i inspiraciju. Zrak je povezan i s intelektom i umom, a isto tako – simbolizira slobodu i prostranstvo. U hermetizmu, zrak je često povezan s duhovnom dimenzijom i unutarnjim putovanjem, dok se u alkemiji često koristi za opisivanje procesa sublimacije i rafiniranja. Ovi elementi igraju važnu ulogu u stvaranju kako našeg, tako i ovog svijeta u kojem se odvija radnja, a također utječu na karakteristike jednoroga te sposobnost jahača da se povežu s njima.

Kroz korištenje ovih elemenata, autorica stvara slojevitu i, unatoč fantastičnom svijetu, uvjerljivu priču koja je bremenita simbolikom i značenjima. Taj segment dodatno obogaćuje čitateljsko iskustvo i omogućuje da se dublje poniranje u priču.

„Kada dozna više o elementu duha, možda će nešto više doznati i o sebi – dobiti priliku da nekome pripada. Možda to jednog dana sve promijeni.“

⬇️

Inače…

što se tiče – elementa duha…

To je kvintesencija, odnosno – “peti element”…

Prema učenjima, postoje četiri osnovna elementa: zemlja, voda, zrak i vatra, koja su povezivana s četiri osnovna kvaliteta – hladnoćom, vlažnošću, suhoćom i toplinom. Međutim, hermetisti su smatrali da postoji još jedan element koji nadilazi ove četiri osnovne kvalitete, a to je bila kvintesencija. Ona je bila povezana s idejom duha, etera ili neba i smatrana je kao nešto najviše, najčišće i najuzvišenije.

U alkemiji, kvintesencija se smatrala najčišćom i najdragocjenijom supstancom koja se može dobiti iz bilo kojeg materijala. Ona se povezivala s idejom eliksira života i produženja života, a alkemičari su pokušavali pronaći način kako da je proizvedu.

Danas, pojam kvintesencije se često koristi u figurativnom smislu kako bi se označila neka suština, bit ili srž nečega. Na primjer, može se govoriti o kvintesenciji nekog umjetničkog djela, knjige ili filma, kao o njenom najvažnijem i najistaknutijem dijelu.

No, da se vratimo na priču… ??

⬇️

Međutim, iako je ova knjiga i zanimljiva i uzbudljiva, neki čitatelji mogu imati dojam da je ovo samo još jedna od kopija Percy Jacksona, Eragona ili Harry Pottera. Ali nije. Svaki fantasy nosi slične elemente i to je ono što ga čini – fantastičnim… Neizbježno je ponekad da dođe i do nekih preklapanja, ali to ne znači da je u pitanju kopiranje. Mnogi ljubići i trileri imaju iste elemente, ali su priče sasvim različite. Isti elementi ih ne određuju. Određuju žanr.

Likovi su izgrađeni tako da ih mladi čitatelj razumije; simpatični su i privlačni. Priča je zabavna i napeta. Pisana je pitko unatoč izgradnji svijeta koji je od početka velika nepoznanica. Brzo se sve pohvata i brzo se čita.

Mala zamjerka je što autorica nije pribjegla malo suptilnijem humoru kako bi njime roman oplemenila jednom još pozitivnijom energijom. No, iako joj nedostaje taj mali segment, ipak majstorica uspijeva očarati čitatelje svojim živahnim i kreativnim opisima, što ovu knjigu čini savršenim izborom za one koji žele uživati u nečemu potpuno novom, svježem i nadrealnom. Svima nam je ponekad dosta sumorne realnosti. Djeci pogotovo.

Priče o Skandaru sjajni su fantasy romani za mlade koji nude jedan posve novi; uzbudljiv i maštovit svjet, pa nije za čuditi se što su već naveliko privukli pažnju čitatelja koji uživaju u avanturama i fantastičnim bićima. Ove knjige su savršeno štivo za male fantaziljupce koji žele avanturizam u potpuno izmišljenim svjetovima prepunima mistike, junaštva i magije. Ova, prva u nizu, uzbudljiva je priča prepuna čarobnih trenutaka koji mladog čitatelja zgrabe i povedu ga na jednorogu na putovanje prepuno iznenađenja.

Preporuka!

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.