RECENZIJA Knjiški moljac

HARRY POTTER I KAMEN MUDRACA je prva knjiga serijala o dječaku čarobnjaku koja je osvojila srca milijuna čitatelja diljem svijeta. Napisana je s pregršt mašte i kreativnosti, a svijet koji je stvoren u ovim knjigama jedinstven je… čaroban. ⭐✨⭐✨

Radnja knjige prati siročića Harryja koji je živio s grozmornim rođacima dok mu nije došla pozivnica za jednu posebnu školu. On saznaje da je zapravo čarobnjak te odlazi u Hogwarts školu čarobnjaštva i vještičarenja gdje upoznaje nove prijatelje, Rona i Hermionu, otkrivajući tajne svoje obitelji i mračne tajne koje krije Hogwarts.

Jeste li spremni za peron 9¾? ⚡

Treba vam: tri halje crne boje bez ikakvih ukrasa, jedan šiljasti šešir crne boje bez ukrasa za svakodnevnu uporabu, jedan par zaštitnih rukavica, jedna crna zimska pelerina… i naravno – čarobni štapić iz trgovine gospona Ollivandera. ?

Autorica J.K. Rowling uspješno je stvorila nevjerojatno upečatljive i simpatične likove koji su se lako uklopili u taj novostvoreni svijet. Njihove pustolovine su dinamične i uzbudljive. Razvoj likova kroz serijal je izvrstan. Ali ono što je možda još zanimljivije jest način na koji je autorica ispreplela ezoteriju i alkemiju u ovu dječju priču. Kroz likove Harryja, Hermione i Rona, čitatelji su upoznati s različitim aspektima alkemije..

Jeste li Hufflepuff? ? ?
Ili možda Slytherin? ? ?
A da niste Ravenclaw? ??
A možda ste ipak Gryffindor? ❤?

Jedna od najvažnijih tema u knjizi je borba između dobra i zla. Ova tema se često pojavljuje u ezoterijskim tradicijama, gdje se vjeruje da postoji borba između svjetla i tame, a da je cilj duhovnog putovanja postizanje prosvjetljenja koje nadilazi dualizam. U knjizi, Voldemort predstavlja tamu, a Harry predstavlja svjetlost. Njihova borba simbolizira borbu između dobra i zla, a Harryjeva pobjeda nad Voldemortom simbolizira pobjedu svjetla nad tamom.

„Ožiljci znaju biti korisni.“

Priča ima i nekoliko zanimljivih poruka koje su prikladne za sve uzraste, uključujući vrijednost prijateljstva, hrabrosti i žrtve.

„Ako je Voldemortu nešto nepojmljivo, nepojmljiva mu je ljubav. Nije shvatio da će ta golema ljubav koju je vaša majka osjećala prema vama ostaviti svoj trag. Ne u obliku ožiljka… Kad ste duboko voljeni, ro vas na određeni način štiti i nakon što oaoba koja vas je voljela umre.“

Kamen mudraca ili filozofski kamen je važan simbol u mnogim ezoterijskim, okultnim i hermetičkim tradicijama. On se smatra ključem za postizanje duhovne spoznaje i transformacije, te se često povezuje s alkemijom i transmutacijom materije u DUHOVNO ZLATO (sjetite se onog Tolkienovog: “All that is gold does not glitter.” što je prepblikovao od čuvene izreke Velikog Majstora Shakespearea)

U hermetizmu, kamen mudraca se povezuje s procesom “velike tajne”, koji se sastoji od tri faze: nigredo (crna faza), albedo (bijela faza) i rubedo (crvena faza). Kamen mudraca predstavlja krajnji cilj ovog procesa, u kojem se postiže prosvjetljenje i spoznaja istine.

Isto tako, on se smatra simbolom unutrašnjeg sjaja i duhovne mudrosti. Prema nekim teorijama, Kamen mudraca se zapravo nalazi unutar nas samih i može se postići samo introspekcijom i meditacijom.

U alkemiji, kamen mudraca se smatra tajanstvenom supstancom koja može pretvoriti obične metale u zlato i izliječiti bolesti. Prema alkemijskoj tradiciji, put do stvaranja kamena mudraca je dug i težak, te zahtijeva veliku predanost i strpljenje.
On se povezuje s mističnom idejom o “jedinstvu svega”, u kojem se svi elementi svemira stapaju u jedno. Kamen mudraca se smatra ključem za postizanje ove spoznaje jedinstva.

Najočitija simbolika je i Slytherin (zmija) vs. Gryffindor (lav-orao). Slytherin je predstavljen Zmijom, a Gryffindor je uglavnom predstavljen Lavom – međutim; Griffin (Gryffin) je mitološka zvijer koja ima tijelo Lava, a glavu i krila Orla. Tu je i Hipogrif (Hipogrifi su potomci Grifina) koji neprestano pomaže članovima Gryffindor kuće. Još jedna snažna pojava i suprotstavljanje karaktera u vezi zmije i lava-orla može se pronaći kontrastom Voldemorta i Dumbledorea. Voldemort jasno predstavlja zmiju, ima kućnog ljubimca zmiju po imenu Nagini, a Dumbledorea može predstavljati njegov ljubimac feniks, Fawkes.

Da sažmem; Kamen mudraca predstavlja simbol duhovne spoznaje, transformacije i prosvjetljenja u mnogim ezoterijskim, okultnim (“okultno” – znači ” skriveno/tajno”) i hermetičkim tradicijama.

„Kamen mudraca! Pa da… eliksir života… (…) Ako pogledam u zrcalo, u njemu bih trebao vidjeti sebe kako nalazim kamen… a to znači da cuz vidjeti gdje je skriven!“

„Kamen je mogla dobiti samo ona osoba koja ga je željela naći – naći, a ne iskoristiti. U protivnom bi u zrcalu vidjela da stvara zlato ili pije eliksir života.“

Uz sve simbole i ideje, HP također sadrži mnoge reference na mitologiju i folklornu tradiciju. Na primjer, u knjizi se pojavljuje grifon, mitološko biće koje simbolizira hrabrost, mudrost i zaštitu. Pa se spominju i jednorozi, ali i goblini, koji se povezuju s prirodom i duhovnošću u folklornoj tradiciji.

Ova knjiga je izvrstan početak jednog fenomenalnog serijala koji će vas odvesti u fantastičan svijet avantura i čarobnjaštva. Preporučujem ovu knjigu svima koji traže nešto zabavno, uzbudljivo i nadahnjujuće.

NAJDRAŽI CITATI IZ OVE KNJIGE:

Harry je samo ležao, ne znajući što da kaže. Pjevušeći, Dumbledore se nasmiješeno zagledao u strop.

Gospodine?” reče Harry. Razmišljao sam… gospodine… čak i ako kamena više nema, Vol… hoću reći, Znate Već Tko…

Slobodno recite Voldemort, Harry. Uvijek svaku stvar zovite njezinim pravim imenom. Strah od imena pojačava i strah od same stvari.”

•••

“Dumbledore misli da je… kako je ono rekao… za dobro organiziran um smrt samo sljedeća velika pustolovina.”

Preporuka!

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.