RECENZIJA Knjiški moljac

Zašto je brak ponekad tako težak? Zašto neke cjeloživotne veze jednostavno kliknu, a druge otkucavaju poput tempirane bombe? Kako spriječiti da brak pođe po zlu ili spasiti onaj koji je već u nevolji…

Od prvog objavljivanja 1999. godine, priručnik “Sedam načela uspješnog braka” postao je svjetski fenomen, osvojivši srca mnogih čitatelja diljem svijeta. S više od milijun prodanih primjeraka, ova knjiga je postala izvor inspiracije i praktičnih savjeta za sve one koji žele transformirati svoj brak.

Neovisno o tome jeste li suočeni s teškoćama koje prijete razvodom ili jednostavno želite produbiti vaš odnos, Gottmanovi savjeti su neprocjenjivi. Kroz primjere iz stvarnog života, autori vam pomažu da prepoznate sebe i svoj odnos te pružaju alate za poboljšanje komunikacije s partnerom. Poticajna pitanja za razmišljanje potiču introspekciju i otvaraju prostor za dublje razumijevanje i povezanost.

Ako supružnici međusobno iskazuju poštovanje i otvoreni su prema stavovima jedno drugog, imaju čvrst temelj za uspješno rješavanje svih nesuglasica koje mogu nastati. Međutim, često se događa da mnogi parovi gube svoj put dok pokušavaju uvjeriti jedno drugo ili razriješiti nesporazume. Umjesto da razgovor bude konstruktivan, često završava s vikanjem ili ljutim šutnjama. Ako vam ovo zvuči poznato i ako ste sigurni da je problem s kojim se želite nositi zaista rješiv, tada je ključ za prevladavanje te poteškoće u učenju novog pristupa rješavanju sukoba. A ovaj vam priručnik pomaže u tome.

“Sedam načela uspješnog braka” priručnik je koji se bavi temom unapređenja partnerskih odnosa kroz primjenu sedam ključnih principa. Autori naglašavaju da iako svaki brak ima svoje izazove, ova načela mogu biti od velike pomoći u suočavanju s njima. Jedna od glavnih poruka knjige je da je moguće promijeniti tijek vašeg odnosa primjenom ovih sedam načela. Čak i mali, blagi pomak u pravom smjeru može imati dugoročno pozitivan utjecaj na vaš brak. Međutim, ključno je razumjeti da promjena zahtijeva napor i kontinuirani rad.

Ono što ovu knjigu čini posebnom su konkretni zadaci koje parovi mogu zajednički obavljati kako bi stvorili zdravu i ispunjavajuću vezu. Ovi zadaci vas potiču da obratite pažnju na “male” svakodnevne trenutke koji čine srž vašeg odnosa. Bilo da je to zajedničko vrijeme provedeno uz šalicu kave ili ispunjavanje malih ljubaznosti jedno prema drugome, autori vas potiču da cijenite te trenutke i shvatite koliko su oni važni za jačanje veze.

Autori uspješno prenose ideju da je poboljšanje braka putovanje na duge staze. Oni ističu da je važno uložiti vrijeme, energiju i strpljenje u primjenu ovih načela kako biste postigli željene rezultate. Knjiga pruža korisne smjernice i praktične primjere kako biste započeli svoje putovanje prema sretnijem i ispunjenijem braku.

Još jedna od prednosti ovog priručnika je njegova jasnoća i pristupačnost. Autori koriste jasan i razumljiv jezik te dobro strukturiraju materijal, što olakšava čitateljima praćenje i primjenu predloženih načela.

Važno je napomenuti da ova knjiga nije samo za one koji se bore u braku, već i za parove koji žele unaprijediti već zdrav odnos. Gottmanovi principi su primjenjivi u svim fazama veze i mogu vam pomoći da izgradite temelje trajne ljubavi i podrške. I za kraj… Svaki brak ima svoje specifičnosti i nije svaki savjet univerzalno primjenjiv. Ono što može funkcionirati za jedan par, možda neće djelovati isto za drugi. Stoga je važno pristupiti ovom priručniku s otvorenim umom i prilagoditi savjete vlastitim potrebama i okolnostima.

IZ KNJIGE:

„Ono što brak može učiniti uspješnim zapravo je vrlo jednostavno. Sretni bračni parovi nisu ni pametniji ni bogatiji ni psihološki pronicaviji od drugih. Ali u svakodnevnom životu uspostavili su dinamiku koja ne dopušta da njihove negativne misli i osjećaji (koje imaju svi parovi) preplave one pozitivne. Umjesto da stva- raju ozračje neslaganja i otpora, oni prihvaćaju međusobne potrebe. Kada odgovaraju na zahtjev partnera odnosno partnerice, njihov je moto; Da i, a ne Da, ali… Ovaj pozitivni stav ne pomaže im samo održati nego i produbiti osjećaj romantike, igre, zabave, pustolovine i zajedničkoga učenja, što čini temelj svake dugotrajne ljubavne veze. Ove osobe imaju, kako ja to volim nazvati, emocionalno inteligentan brak.“

„Znanje je moć… Iz znanja ne izvire samo ljubav nego i snaga potrebna da se pre- brode bračne oluje. Parovi koji imaju detaljne karte ljubavi, odnosno dobro poznaju partnerov svijet, puno su bolje pripremljeni za suočavanje sa stresnim događajima i sukobima.“

„Koliko često s radošću razmišljate o svojem partneru kada ste razdvojeni? Razmišljate li s ponosom o njegovim ili njezinim brojnim vrlinama? Takve misli znače da cijenite svojega partnera, što je ključna komponenta sustava privrženosti i divljenja. To je navika uma u kojoj, kada ste razdvojeni tijekom dana, maksimizirate misli o pozitivnim stranama svojega partnera, a minimizirate misli o negativnima. Ta aktivna usredotočenost na partnerove vrline omogućuje vam njegovati zahvalnost za ono što imate umjesto da se ljutite zbog onoga što nemate.

Romansa se potpiri svaki put kada, u žrvnju svakodnevice, svojem supružniku date do znanja da ga cijenite. U braku, parovi uvijek izražavaju nešto što ja zovem zahtjevi: za pažnjom, privrženošću, humorom, potporom. Zahtjevi mogu biti sitni, kao kad zamolite partnera da vam izmasira leda, ili veliki, kao kad od partnerice tražite da s vama podijeli teret brige za bolesnog ili ostarjelog roditelja. Partneri će se na te zahtjeve ili okrenuti jedno drugomu, ili će, metaforički rečeno, okrenuti glavu na drugu stranu.“

„Prvi korak k tome da se počnete više okretati jedno drugomu jest taj da osvijestite koliko su ti mali trenutci ključni, ne samo za razinu povjerenja nego i za trajni osjećaj romantike u vašem braku. Sama spoznaja da ne biste trebali uzimati svoje svakodnevne interakcije zdravo za gotovo uvelike pomogne mnogim parovima. Podsjetite se da ćete pomažući jedno drugomu učiniti mnogo više za snagu i strast vašega braka nego dvotjednim bijegom na Bahame.

Mnogi misle da je tajna ponovnog zbližavanja s partnerom odmor na moru. Ali romantični izlet pojačat će strast jedino ako partneri cijelo vrijeme,,održavaju vatru”, to jest ostaju u neprekidnom kontaktu malim gestama.“

„Brak je poput plesa. Postoje trenutci kada ste privučeni voljenom osobom i trenutci kada osjećate potrebu da se povučete i povratite osjećaj neovisnosti. U tom području postoji širok spektar ,,normalnih” potreba: neki ljudi imaju veću i češću želju za povezivanjem, a drugi pak za neovisnošću. Brak može funkcionirati čak i ako su partneri na posve suprotnim krajevima toga spektra, dok god su sposobni razumjeti razloge zbog kojih se osjećaju na određeni način i poštovati međusobne razlike.“

•••

Ono čega se morate paziti, na što autori posebno upozoravaju – JAHAČI SU BRAČNE APOKALIPSE…

PRVI JAHAČ: kritiziranje. Uvijek ćete imati neke pritužbe na osobu s kojom živite. Međutim, velika je razlika između pritužbe i kritike.
DRUGI JAHAČ: prijezir. Drugi jahač proizlazi iz osjećaja nad- moći nad partnerom. To je oblik nepoštovanja. Parovi koji izražavaju prijezir jedno prema drugom češće obolijevaju od zaraznih bolesti (prehlada, gripa i tako dalje) nego drugi ljudi.
TREĆI JAHAČ: defenzivnost.
ČETVRTI JAHAČ: podizanje zida.

Sve u svemu, ovaj je priručnik neprocjenjiv izvor savjeta za sve one koji žele ostvariti bolju komunikaciju, dublje razumijevanje i sretniju vezu s partnerom. Bez obzira jeste li tek započeli svoje putovanje u braku ili ste već dugi niz godina zajedno, ova knjiga će vam pružiti inspiraciju i praktične alate za ostvarenje kvalitetne i zdrave veze.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.