RECENZIJA Knjiški moljac

“Jezero od riječi” autorice Emily Henry je jedna predivna knjiga koja će vas osvojiti svojom toplinom, slojevitošću i neodoljivim šarmom. Ova ljubavna priča između dvoje spisatelja oduševljava svojom originalnošću i emotivnom snagom, nudeći čitatelju istovremeno slatke trenutke i dublje introspekcije. U knjige Emily Henry zaljubila sam se pročitavši prošle godine “Čitam te kao knjigu”. Ova mi je za nijansu slabija od nje, ali to ne umanjuje nimalo moje uživanje u njoj.

Radnja knjige se vrti oko dvije suprotne ličnosti – January Andrews i Augustusa Everetta, koji se susreću kao susjedi u idiličnom gradiću pored bajkovitog jezera. Oboje suočeni s kreativnom blokadom i privatnim problemima, oni se na prvi pogled čine kao potpuno različiti svjetovi, ali uskoro otkrivamo da su ipak slični i da su te njihove sličnosti mnogo dublje nego što su uopće mogli pretpostaviti.

Ono što čini ovu knjigu posebnom je način na koji autorica gradi njihov odnos. Neprijatelji na prvi pogled, January i Gus započinju neobičan dogovor – izazivaju se međusobno da napišu roman u žanru u kojem nemaju iskustva. Kroz tu kreativnu igru, njihovo rivalstvo postaje prijateljstvo, a zatim se razvija u nešto dublje i intimnije.

„Katkad mi je jednostavno nedostajalo to da mi se ljudi sviđaju.“

Emily Henry majstorski gradi karaktere, dajući im dubinu, složenost i autentičnost. January je hrabra i snalažljiva, ali istovremeno i ranjiva, s duboko ukorijenjenim strahovima i tajnama. Gus, s druge strane, tajanstven mrgud, šutljiv vezofob, ubojito privlačan i inteligentno duhovit, ispod fasade skriva neke tamnije aspekte svoje ličnosti.

Njihova kemija je goruća… ?Magnetizam…

“Jezero od riječi” prepuno je iznenađenja. Autentični dijalozi i oštroumnost u pisanju omogućuju nam da se duboko povežemo s likovima i osjetimo njihove emocije. Ova knjiga je istovremeno duhovita i tužna, donoseći smijeh i ponekad koju suzu. Pored izvrsno razvijenih glavnih likova, sporedni likovi također su dojmljivi i donose dodatnu dimenziju priči. I zavolite ih. Onako baš jako. Na prvu.

Emily Henry uspješno spaja elemente ljubavne naracije s dubokim emotivnim temama.

Ona istražuje pitanja kao što su gubitak, tuga, krhkost ljubavi i suočavanje s vlastitim strahovima. Kroz svoju divnu priču, autorica nas vodi kroz kompleksnost ljudskih emocija i podsjeća nas da ljubav nije uvijek jednostavna, ali i da se uvijek vrijedi boriti za nju.

Mamina prva dijagnoza poučila me da je ljubav uže za bijeg, ali me njezina druga dijagnoza poučila da ljubav može biti pojas za spašavanje dok se utapate.

Autorica nas vodi i na nevjerojatno putovanje kroz svijet književnosti; uvodi nas u kreativni proces pisanja, otkrivajući nam unutarnju radost i izazove koje spisatelji prolaze. Kroz opise idiličnog prirodnog okruženja, knjiga nas poziva da se prepustimo inspiraciji ljepote koja nas okružuje i da svoje emocije pretočimo u umjetnost.

„Znaš, možda nisi završila svoju knjigu zato što se neprestano pitaš što netko drugi želi čitati umjesto da se pitaš što što ti želiš pisati.“

Jedina stvar koja me malo smetala je naslovnica u paketu s naslovom u našem prijevodu. Puno ljepše mi zvuči u originalu: Beach Read što bi prevedno bilo – Knjiga za plažu. Originalna naslovnica je isto puno vrckavija i veselija i puno bolje odražava atmosferu priče.

„Vječno sam pokušavao pronaći tajni kod, pravila kojih sam se mogao pridržavati kako on ne bi pošizio.

Tako se štitiš, znaš? Promatraš kako svijet funkcionira.

Ali, za njega nije bilo tajnog koda. Kao da su naši postupci bili potpuno nevezani uz njegove reakcije na nas.“

Ali na stranu s vizualom… Ovo je još jedna izvanredna ljubavna priča koja će vas osvojiti svojom toplinom, humorom i emotivnošću likova. Emily Henry je izvanredna pripovjedačica a njezine su knjige nezaboravna putovanja kroz složenost ljubavi, umjetnosti i ljudske prirode. Ova knjiga će vas inspirirati, nasmijati i ganuti, i sigurno će ostati s vama dugo vremena nakon što je pročitate.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.