RECENZIJA Knjiški moljac

Ja nemam dovoljno riječi kojima bih nahvalila ovu malu knjigu. Ovo je apsolutno savršenstvo!

Knjiga mi se jako svidjela. Veliki sam ljubitelj životinja, a posrbno pasa. Imam dva udomljena psa i jednu mačku. Ali knjiga mi se nije svidjela samo zato što se radi o psićima nego i zato što je prepuna sirove, a li opet pomalo nevino suptilne mudrosti. “Mali princ” na hrvatski način…

ŠAPICE autora Slavka Sobina prekrasna je dječja knjiga koja će svojim čitateljima pružiti ne samo zabavu, već i važne životne lekcije. Knjiga se bavi temama poput prijateljstva, tolerancije i prihvaćanja drugačijih, važnih stvari koje se uče u najranijoj dobi.

Dakle… O čemu se tu radi…

Radnja knjige o dva psa koji se susreću na ulici i postaju prijatelji je jednostavna, ali duboko simbolična.

Mali simpatični mješanac imena Mrš i jedna razmažena odbjegla pudlica imena Dona susretnu se na ulici.

Mješanac Mrš je mali, zdepasti slatki pas zvrkaste i vesele naravi, brzog jezika, pozitivnog životnog stava… prepun one prave životne mudrosti kojom ga je obrazovala ulica naviknuvši ga da trpi i hladnoću i glad i da u svemu nalazi nešto pozitivno. Ali prije svega; da uvijek bude zahvalan na svim mrvicama sreće na koje naiđe.

Dona je arogantna pudlica snobovske naravi, beskrajno razmažena, gunđava, pomalo manipulativna, drska i negativna.

Njihovi pogledi na život stupkom se mijenjaju nakon njihova kratkog susreta prepunog životnih lekcija i razgovora prepunih mudrolija.

Mali, ulični pas Mrš je sretan s onim što ima, i samim time predstavlja ideju da je sreća u malim stvarima (što i jest) i da je važno uživati u onome što imamo. S druge strane, razmaženi kućni pas Dona nezadovoljna s onim što ima, predstavlja ideju da bogatstvo i udobnost nisu uvijek dovoljni za sreću.

Knjiga posebno naglašava važnost tolerancije i prihvaćanja drugačijih, pokazujući da prijateljstvo može nastati između dva psa koji su potpuno različiti. Ova važna poruka može pomoći djeci da shvate da su razlike između ljudi ili životinja nešto što ih čini posebnima i da treba cijeniti različitosti.

Ilustracije su također važan dio ove knjige, pružajući vizualni element koji će djeci pomoći da se još više urone u priču. Osim toga, ilustracije su često povezane s tekstom i pomažu u stvaranju atmosfere i raspoloženja. Mene su ostavile bez daha.

Sve u svemu, ova divna, prva u nizu knjiga o Šapicama, autora Slavka Sobina je knjiga koja će djeci pružiti zabavno i poučno iskustvo, a istovremeno će ih podučiti važnim životnim lekcijama. Preporučujem ovu knjigu svim roditeljima i djeci koja vole priče o životinjama i koje žele naučiti o važnosti prijateljstva i tolerancije.

Ova knjigica je čisto papirnato zlato. Toliko jednostavna. A toliko mudra. Toliko naoko priprosta, a u biti prepuna blaga. I još se radi o životinjicama. Na pozitivan, najpozitiviniji mogući način. Knjiga je ovo koja podučava. Koja podsjeća na životne radosti. Koja podsjeća da budemo zahvalni na onome što imamo. I ponizno čestiti kako nam nikad ne bi palo na pamet da druge izrugujemo. Obožavam je. Obožavam.

Najdraži dio:

Mješanac Mrš: “Što je to obilje?”

Pudlica Dona: “Obilje je kad imaš puno nečega.”

Mješanac Mrš: “Oooo, pa imam onda i ja to… OBILJE.”

Pudlica Dona: “Koliko ja vidim, ti nemaš ništa.”

Mješanac Mrš: “Kako nemam?

Imam oči pa mogu vidjeti ljepotu oko sebe, imam uši pa mogu čuti ptice kad pjevaju!!

Imam veliku njušku pa mogu pronaći hranu po mraku, imam šape pa mogu slobodno trčati. A imam i velik lijep rep da svi vide kad se smijem!”

CITATI

“Nikako nije voljela mješance… Tako su… obični.”

 Što je to mješanac?

– Mješanac je pas koji jednu finu i obrazovanu pudlicu poput mene ne bi smio ni pogledati u oči, a kamoli režati na nju.

“Ali tko je vidio odmarati na šapama.”

Preporuka svoj djeci svijeta, i odrasloj, pogotovo toj odrasloj.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.