RECENZIJA Knjiški moljac

Priručnik “Ljubav na terapiji: Vodič za sretno partnerstvo” korisna je knjiga za sve one koji se bore s problemima u svojim vezama. Autorica knjige, dr. Veronika Podgoršek, uspješna je terapeutkinja, specijalizirana u području emocionalno usmjerenog terapijskog pristupa za parove i obitelji. Ona svojim vodičem nudi čitateljima osnovna načela i tehnike koje će pomoći u razumijevanju i poboljšanju partnerskih/ljubavnih/obiteljskih odnosa.

Knjiga se bavi brojnim problemima koji mogu utjecati na veze, uključujući probleme u komunikaciji, intimnosti, seksualnosti, roditeljstvu i drugima. Autorica se fokusira na razvijanje emocionalne povezanosti između partnera, što je ključno za stvaranje zdrave i sretne veze. Kroz knjigu, čitatelji će naučiti kako izgraditi sigurnost i povjerenje u vezi, kako se nositi s konfliktima i kako razvijati intimnost s partnerom.

Terapeutski savjeti koje je doktorica navela u vodiču “Ljubav na terapiji” fokusiraju se na rasčlanjivanje očekivanja i potreba u vezama, kako bi se postigla bolja komunikacija i međusobno razumijevanje. Osim toga, savjeti se bave i problemom samopotvrđivanja, seksualnošću u dugogodišnjim vezama, skrivenim seksualnim sklonostima i fantazijama te odnosima u obitelji.

„Predodžbe koje imamo o ljubavi i partnerstvu puno govore prije svega o nama samima. Netko u patneru traži ponavljanje odnosa koji je nekad imao, a netko pak, odnos kakav nikad nije imao, silno ga želi i o njemu sanjari.“

Jedna od najvažnijih tema ove knjige je ona o očekivanjima i potrebama u vezi. Ova tema se fokusira na razumijevanje vlastitih i partnerovih očekivanja i potreba te na pronalaženje načina kako ih zajedno ispuniti. Savjeti izneseni na jednostavan način omoguću vam bolje razumijevanje vlastitog ponašanja, kao i partnerovog, ali isto tako i uvidjeti da jedino međusobno poštovanje može pomoći u izbjegavanju konflikata i ponuditi rješenje na ovim poljima.

„Zaljubljenost, ukratko, nimalo ne uvjetuje razvoj emotivno duboke bliskosti između dvoje ljudi. Voljeti i biti voljen imaju beskonačna određenja i interpretacije, i zaljubljenost je zapravo samo jedno od ljubavnih predvorja.“

Zatim imamo temu koja je mene posebno zaintrigirala, a radi se o problemu samopotvrđivanja. Ova tema se fokusira na prepoznavanje i afirmiranje vlastitih vrijednosti i izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja, što može značajno poboljšati kvalitetu svih naših odnosa u životu. Samopotvrđivači neprestano traže potvrdu i sve njihovo djelovanje usmjereno je na napuhavanje i veličanje njihova ega… Njima nikad nisu dovoljni samo njihovi partneri jer oni traže konstantnu potvrdu „izvana“… Kod samopotvrđivača se u ranom djetinjstvu ili mladosti, zbog nefunkcionalnih odnosa u obitelji (obilja kritika i nedostatka pohvala) razvio osjećaj da „nisu dovoljno dobri“.

Jedna od bitnijih tema ove knjige je i seksualnost. Tjelesna ljubav važan je dio svakog odnosa. To je “igralište” na kojem se odigravaju najveće drame… Seksualnost je jedna od primarnih komunikacija među partnerima… Seksualnost u dugogodišnjim vezama… Nepostojeći odnosi… Ili pak ovisnost… Pitanje koje većinu parova pritišće je kako izgraditi zadovoljavajuću seksualnu vezu… Temelj zadovoljavajuće i zadovoljne spolnosti je odnos zasnovan na ljubavi, prihvaćanju i intimnosti. Ovu tematiku autorica je podrobno obradila te također adresirala i pitanja zasićenja, skrivenih seksualnih sklonosti i fantazija te ovisnosti o seksu.

Odgajanje djece i obiteljske financije su također važne teme koje se obrađuju u vodiču. Ove teme se fokusiraju na razumijevanje i prihvaćanje različitih perspektiva te pronalaženje načina kako zajedno donositi važne odluke. Ovaj dio je jako bitan jer djeca iz neuređenih obiteljskih odnosa u pravilu nastavljaju svoju traumu u odraslom životu. Novac pak nije ni sredstvo ni uvjet za sreću ako te sreće nema u osnovi samog partnerstva. Međutim, novac jest važan za svako partnerstvo. I novac mora biti zajednički. Oba partnera moraju znati koliko računa imaju, koliko mjesečno trebaju za hitne troškove i sl.

Komunikacija je pak najvažnije ljepilo u svim spomenutim temama, a savjeti u vodiču uključuju izražavanje svojih potreba u vezi, pažljivo slušanje partnera, izbjegavanje konflikata i kritiziranje partnera. Čovjek je biće odnosa, a uspostavljanje i održavanje odnosa prije svega uključuje komunikaciju. Ako želimo razumjeti svog partnera, prvo ga moramo naučiti saslušati i čuti što nam govori; ponuditi mu priliku da izrazi i objasni svoje misli i osjećaje bez prekidanja i uskakanja u riječ. Zatim se i sami moramo jasno i izravno izražavati. Jer ako nismo jasni i izravni, a naš partner nije vidovit, doći će do nerazumijevanja. Naposljetku, bitno je da nikad ne skačemo s pretpostavkama uvjereni da sve razumijemo…

Ova knjiga je korisna za sve one koji žele poboljšati svoju vezu, ali i za one koji se pitaju je li njihova veza zdrava i sretna. Autorica koristi primjere iz stvarnog života kako bi pomogla čitateljima da razumiju i primijene njene tehnike u vlastitim vezama. Vodič je ovo koji nudi pregršt savjeta koje će čitatelji moći primijeniti u svom svakodnevnom životu kako bi poboljšali svoju vezu. Nikad nije kasno za promjene na sebi i u svom partnerstvu. Od problema s odnosima gotovo uvijek dolazimo do toga da je bit problema u nama; ili ne znamo kako voljeti, kako saslušati, kako se jasno izraziti, ili pak tonemu u mulju samopotvrđivanja i ishitrenih reakcija na svakodnevne okidače.

Ukratko, knjiga “Ljubav na terapiji: Vodič za sretno partnerstvo” nudi korisne savjete i tehnike za sve one koji žele poboljšati svoju vezu i uspostaviti emocionalnu povezanost s partnerom. Ako se osjećate zarobljeni u vezi koja vam je sve manje jasna ili ako imate problema u komunikaciji, intimnosti, seksualnosti ili drugim aspektima vaše veze, ova knjiga može biti koristan vodič za vas.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.