RECENZIJA Knjiški moljac

„Zalijećemo li se kao ludi u sreću, naposljetku ćemo samo lutati. Želimo biti sretni, ali smo ustvari prezasićeni. Zato recept za sreću nije lov, već je potrebno dati joj vremena da u miru potraži našu adresu.“

Ova knjiga nastavlja se na onom dijelu gdje je prethodna “Kako pregorjeti” završila. U knjizi “Kako pregorjeti” autor je pobijedio pregorjelost, a samim time kultivirao je i osobni rast i izoštrio samospoznaju… Promijenio je posao, napustio tvrtku kojoj je posvetio dvadeset godina svog života i postao slovenski kreativni direktor desetljeća, a njegov književni prvijenac postao je velika uspješnica… No, i dalje nije za sebe mogao reći da je sretan… I zato je krenuo u lov na nju… Da bi potom shvatio da lov nije rješenje… Svoje uvide donosi vam svojom novom knjigom; svojevrsnim priručnikom za sreću…

Priručnik je ovo koji na jednostavan i zanimljiv način istražuje pitanje nedostižne sreće izaziva i potiče čitatelje na razmišljanje o vlastitom životu. Autor Aljoša Bagola u drugoj svojoj knjizi ovog tipa opet ističe važnost hrabrosti i odlučnosti u suočavanju s vlastitim tamnim stranama te uklopiti ih u cjelovitost vlastite osobnosti. Kroz ovaj pristup, čitatelj se može osloboditi tereta uspoređivanja sa drugima i usmjeriti se na otkrivanje i ostvarenje vlastite jedinstvenosti.

Autor striktno, jasno i svima razumljivo prenosi svoje poruke i teze te pruža praktične savjete za primjenu u svakodnevnom životu. Sadržaj knjige je strukturiran i logičan te olakšava čitatelju da se koncentrira na bitne aspekte i da ih primjenjuje u praksi.

Sviđa mi se dio u kojem objašnjava kako naše nezadovoljstvo je najviše potaknuto našom ovisnošću o vanjskim verifikatorima koji će nam potvrditi našu vrijednost… O lažnim slatkorječivim laskavcima koji će na svaki naš potez, makar bio katastrofalan, odobravajuće kimati glavom…

Odličan mi je bio dio gdje je izložio našu infantilnost spram naše tamne strane, naše sjene koja ima nadzor nad nama, a potom isti upotrebljava za naše samokažnjavanje, samoograničavanje i samozastrašivanje.

Iako je tema sreće prilično općenita i često obrađivana u književnosti, Aljoša uspijeva pristupiti temi na originalan način te ponuditi nove perspektive i ideje. Knjiga je idealna za one koji su otvoreni za promjenu i spremni su raditi na sebi kako bi postigli višu razinu sreće i zadovoljstva u životu.

Sve u svemu, ovaj priručnik je vrijedan čitanja za sve one koji su zainteresirani za istraživanje tema kao što su osobni razvoj, sreća i zadovoljstvo u životu. Autorova sposobnost da prenese poruke “ravno u glavu” i njegovi praktični savjeti čine ovu knjigu motivirajućom za širok krug čitatelja.

„Lažemo jer nam se čini da ne možemo biti voljeni zbog toga što uistinu jesmo.“

„Negiranjem svoje tame samo odgađamo probleme jer nas potisnuti sadržaji uvijek pretvaraju u robove.“

 

„Osviještenim, planiranim i odmjerenim pomicanjem prema strahu od svoje sjene postajemo imuni na mnogo toga – na katastrofiranje, na gluposti, na plejadu samoograničenja, na pomicanje tla pod nogama, na tračeve, na zavidne i ljubomorne, na prevarante.“

Vrag: ,,Ne postojim.”

Nije rijetkost da je, prema izreci, najbolji potez koji je vrag ikad napravio taj da je svijet uvjerio da ne postoji. Kad nas naše nesvje sno ili naš ego uvjere da u nama nema ni trunke lošeg i da onaj koji nam šapuće s ramena nije vrag, može s nama manipulirati i nadugo i naširoko. Postanemo zarobljenici uvjerenja da smo kreposni, da je naše pravo pravedno i da se ponašamo besprijekorno. Prkositi ideji lošeg u sebi pretvara se u nekontrolirani bijes. I Murphyjevi zakoni – naše praznovjerje o tome da postoji pravilo svemira prema kojem nam život namjerno uzrokuje uzastopne neugodnosti – u velikoj su mjeri posljedica neprepoznavanja potisnutih nepoželjnih sadržaja te posljedično neshvaćanja reakcijskog mehanizma kojim se onesposobljavamo većinom sami.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.