RECENZIJA Knjiški moljac

“Mala smrt” napeti je triler koji prati Jess, mladu ženu koja dolazi u Pariz kako bi započela novi život, ali nakon dolaska u stan svog polubrata Bena, otkriva da je on nestao.

Ben, tj. Benjamin Daniels ili Benjamin Slatkorječivi, kako ga je nekad mama zvala, uvijek je znao kako izvući ono što želi od bilo koga. Zato je i otišao u Pariz kao novinar…

A sad je bez riječi nestao…
Iako joj je u zadnjoj poruci javio da će ju čekati….

Nije samo tako negdje otišao…

Jer… Ostavio je: mobitel, novčanik sa svim dokumentima, komplet ključeva na kojima je i onaj od stana, kao i onaj od Vespe s kojom je pretežno putovao… A tu je i lančić, u procijepu parketa na podu… Lančić koji mu je majka dala i od kojeg se nikad nije odvajao…

Nešto mu se dogodilo…

Jess je očajna… Sama samcata je u nepoznatom gradu, bez prebijene pare osim par novčanica koje je “posudila” iz bratova novčanika… U zemlji je čiji jezik ne poznaje, i pokušava naći brata koji je netragom nestao. Kako bi saznala što se dogodilo s Benom, Jess počinje istraživati njegovu prošlost i zadirati u tajne njegovih susjeda, a što više istražuje, to više shvaća da svi oko nje imaju neki skriveni motiv… Svatko od njih čini se krivim… I svi se drže otvoreno neprijateljski… Naprosto osjeća da ovdje nešto nije u redu.

Netko u ovoj zgradi zna što se dogodilo s Benom…

Ali tko?

Alkoholičar i nasilnik Antoine kojeg je žena ostavila nakon što je bacila oko na Bena?
Dobar dečko Nick koji izgleda kao naslikani pali anđeo, a s koji s Benom dijeli tajnu iz Amsterdama koja mora ostati tajna?
Rastrojena, čudna i nervozna djevojka Mimi koja posjeduje ključ od Benova stana (dao joj ga je da mu hrani mačku dok ga nema), zaluđena je s njim, ne skida pogled s Bena ni kad je u svom stanu zureći u njegov stan sa svog prozora?
Kućepaziteljica koja Izgledom i ponašanjem podsjeća na neku vješticu iz bajke?
Velika dama Sophie koja krije mnogo tajni ispod lažnog izvanjskog sjaja, a čak ni taj sjaj ponekad ne mogu sakriti njezine frustracije i zluradost?

Stil pisanja je snažno nabijen brzim i atmosferičnim tempom. Autorica uspijeva stvoriti pomalo sumornu i tajanstvenu atmosferu koja čitatelja drži na rubu sjedala tijekom cijele priče. Opisi mračnih i pustih Pariških uličica u čitatelja uvlače u u onu tamnu stranu grada… A zgrada sa čudnim stanarima doprinosi toj pomalo gotičkoj atmosferičnosti.

Radnja je isprepletena i slojevita, i unatoč brzom tempu, sasvim se polako odmotava onaj dio s tajnama koji nas goni na okretanje stranica. Većina tajni biva rasprostrta pred nas tek na samom kraju. Lucy Foley me ni ovaj put nije razočarača i uspijela je da me ostavi u neizvjesnosti tijekom cijele knjige sve do samog kraja.

Likovi su dobro razvijeni i svatko od njih ima svoje motive i tajne koje naslućujemo i nagađamo… Ali ne pogađamo… Ja nisam pogodila ovakav razvoj događaja i mogu samo konstatirati da me to oduševilo. Jess je uvjerljiva protagonistica koja pokazuje hrabrost i odlučnost u potrazi za istinom o svom polubratu. Benovi susjedi su vrlo kompleksni i intrigantni likovi, svaki s vlastitom pričom i motivima, a njihovi međusobni odnosi savršeno su isprepleteni.

Jučer sam nedjelju provela uz ovaj fantastičan roman i mogu samo reći da sam na svakoj stranici uživala…

“Mala smrt” je napetica koja će držati pažnju čitatelja tijekom cijele priče. Autorica je maestralno stvorila atmosferu tajanstvenosti koja se provlači kroz cijelu knjigu uz jedan veoma brz i napetošću obojen tempo, a likovi su životni i jako zanimljivi. Ako volite napete i slojevite trilere, onda je triler “Mala smrt” definitivno vrijedan vašeg vremena.

Moja velika preporuka! ?

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.