RECENZIJA Knjiški moljac

Priča se da je u gradu zloglasni ubojica djece. Priča se da je žena i da živi pod novim imenom…

“Glasine mogu biti smrtonosne.”

O knjizi

.

Priča se da je u gradu zloglasni ubojica djece. Priča se da je žena i da živi pod novim imenom.
.

Tko je ona?

Hoće li njezin zločinački um ponovno posegnuti za ubojitim oružjem?
.

Kad Joanna, samohrana majka, u školskom dvorištu čuje tu glasinu i prepriča je prijateljici, tu vijest ništa neće moći zaustaviti i u malom gradu probudit će se duhovi.

Sally McGowan imala je samo 10 godina kad je ubila dječaka mlađeg od sebe. No njezine fotografije ne postoje i nitko ne zna gdje je. Ali glasine se šire.
.

 Tko je mogući ubojica koji sada živi među njima? Koliko glasine mogu biti opasne? I koliko će daleko Joanna biti spremna ići kako bi zaštitila one koje najviše voli?
.

Netko od nas je sposoban ubiti. Netko od nas je već ubojica.

 

Moj dojam

Koliko samo zla može biti učinjeno širenjem glasina…

Mnogo!!!

Kratka poglavlja i napeta radnja ovog romana rezultiraju brzim i žestokim čitanjem.

Dakle ovako, imamo samohranu majku Joannu koja se iz urbanog Londona doseljava u mali mirni grad da bude blizu svoje mame kako bi joj ona mogla uskočiti pri čuvanju šestogodišnjeg sinčića dok ona radi. Uskoro od lokalnih mama tračera saznaje da se priča da je neka luđakinja, ubojica djece u tom gradiću pod novim identitetom.

Naime, priča je centrirana oko ubojstva koje se dogodilo prije mnogo godina, dok je ta ubojica bila još mala jedanaestogodišnja djevojčica. Priča se da je počinila strašan zločin, da je bez imalo kajanja, nožem ubila dječaka od pet godina. Policija ju je uhitila i odvela od roditelja od kojih je, pričalo se, bila zlostavljana od ranog djetinjstva. Novine su je razapele. Novinari i ljudi nisu imali milosti prema njoj. Policija joj je dala novi identitet i sada, nakon toliko godina, priča se da živi u njihovom mirnom gradiću.

Sliku njezinu vidjeli su samo dok je bila jedanaestogodišnja djevojčica. Ona je danas žena u godinama. Nitko ne zna kako ona danas izgleda. Znaju samo da se zvala Sally. A danas… Mogla bi biti bilo tko…

Joanna shvati da će jedino tako, šireći glasine, uspjeti da se uklopi u novu sredinu, tj, da će idući niz dlaku drugim mamama, njezin sin biti lakše primljen u novu sredinu. I tako ona malo po malo počinje potpirivati vatricu i sve više širiti glasine o Sally, ubojici djece…

Dok joj se to vrlo brzo ne obije u glavu…

Jer glasine su opasne…

Jednom proširene glasine poput sjemenka na plodnom tlu niknu u prašumu događaja koje će vas obuzeti i kroz koje ćete se grozničavo probijati poglavlje za poglavljem.

U pozadini ovog napetog trilera imamo i jednu divnu ljubavnu priču, pa tako uz neizostavne obiteljske odnose, prijateljske odnose, dobrosusjedske odnose, odnose “majka-kćer”, odnose “sin-majka”, imamo i jedan neobičan odnos jednog nesigurnog muškarca i jedne nesigurne žene.

Na pola knjige bila sam sigurna da znam tko je ubojica.

Netom poslije, Lesley mi je opalila jednu pljusku.

Preokret.

Onda sam pomisllila da opet znam, ovaj put definitivno, tko je ubojica. I smatrala sam da me jedan trenutak prvotne intuicije prije prvog kiksa navodio na pravi trag, a ja ga nisam slušala. I taman kad sam počela likovati…

Pljas!!!

Lesley mi je lupila još jedan šamar da malo dođem sebi.

Šokirano sam čitala dalje saznajući pravu istinu… Istinu, hm?! Da, pa… Kraj me je dokrajčio…

O autorici

Lesley Kara nova je spisateljska zvijezda kriminalističkih romana u Ujedinjenom Kraljevstvu. Već prvim romanom Glasine izazvala je oduševljenje kako čitatelja tako i kritike.

Citati

“Uvijek sam se dobro slagala sa starijim ženama. Ženama koje znaju tko su i što su, kojima nije neugodno biti takve kakve jesu.”

.

“Najvažniji trenuci u našem životu svode se na izbor donesen u djeliću sekunde. I taj nas izbor odredi zauvijek.”

.

“Zatim nam psiholog objašnjava što je iluzija istine: što se nešto više ponavlja, to istinitije zvuči.”

.

“Kuća u kojoj netko živi uvijek miriše drukčije od prazne kuće.”

.

“Priča ima na sve strane. Čovjek ih samo mora znati pronaći.”

.

Je li moguće da običan trač otvara sva vrata?

.

“Nitko vam ne kaže da se isplati sprijateljiti s mamama druge djece u razredu, čak i ako s njima nemate ništa zajedničkog.”

.

“Glasine su poput sjemena koje raznosi vjetar. Nitko ne zna kamo će sletjeti, ali sigurno kad tad hoće. Zavući će se u rupe i procijepe, pustiti korijenje. Proklijat će. Nije važno jesu li glasine lažne, jesu li istinite. Što ih se češće ponavlja, to postaju snažnije i brže. Rastu poput čarobnoga graha, nezaustavljivo jure uvis. “

.

Preporučujem svim istinskim ljubiteljima trilera. Ovo je jedan od onih koje ne smijete propustiti…

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.