RECENZIJA Knjiški moljac

Napet i atmosferičan, mračan mistery triler koji se pronicljivo igra s ljudskom psihom.

O knjizi

“Prijavivši se na natječaj za au pair dadilju, Rowan Caine dolazi na imanje Heatherbrae u Škotskom visočju. Isprva Rowan biva oduševljena naizgled savršenom obitelji te vrlo velebnim zdanjem ‘pametne’ kuće u kojoj se prožimaju raznorazni vrhunci moderne tehnologije.

No sve, naposljetku, ima svoju cijenu.

Zakoračivši na velebno imanje, Rowan nije ni svjesna da ulazi u svoju najgoru noćnu moru – onu koja će završiti smrću jedne od djevojčica o kojima se brine te da će upravo Rowan završiti kao glavna optuženica za ubojstvo te djevojčice. Dok u zatvoru čeka suđenje Rowan ispisuje svoju priču te preispituje sve korake koji su je doveli do ove strašne situacije…

Ovaj intrigantan triler Ruth Ware moderno je preispisivanje Okretaja zavrtnje Henryja Jamesa. No zastrašujuća gotička atmosfera i misteriozan prizvuk ovoga puta ne proizlaze prvenstveno iz domene fantastike i onog nevjerojatnog, već iz domene digitalne tehnologije, njene potencijalne manipulativnosti te iznimnog manjka privatnosti koji iz nje proizlazi. Okretaj ključa očarat će vas svojom atmosferičnošću te ujedno i prožeti osjećajem jeze.”

[Sinopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]

Moj dojam

Odlična! Odlična! Odlična! 5/5 i još toliko… Mene Ruth Ware još nije iznevjerila.

Velika preporuka svim sladokuscima pravih mistery trilera…

Ruth nas opet nije razočarala… ?? Ajd, bar nije većinu nas sličnog ukusa. Neke ipak je… Tako je uvijek. Nije se rodio tko bi svima ugodio. Različiti smo. I volimo različite stvari. U tome i je ljepota. U različitosti. Tako da… O ukusima nećemo raspravljati, ne?

Kako bih ja opisala ovu knjigu?

Napeta… Intrigantna… Atmosferična…

Spoj moderne tehnologije i tajanstvene gotike… dječje nevinosti i jezivih događaja…

Imamo jedno nadasve čudnjikavo dijete i jedan opaki tajanstveni vrt prepun otrovnog bilja…

Imamo i jednu pametnu kuću kojom se upravlja preko aplikacije Happy, a koja baš zbog toga možda i nije suviše “pametna” nego prije opasna i opasno manipulativna… Većinski dio kuće je ipak odjeven u ruho starine koji pridonosi onom našem atmosferičnom gotičkom ugođaju.

Zamislite da morate živjeti u kući gdje se svaki vaš korak prati… Gdje vrata zaključavate i svjetla palite preko aplikacije na mobitelu… Ali to je tek dio… Zamislite da pod tušem ne možete namijestiti ručno vodu koja vam paše nego aplikacija nudi već gotove sheme i vi odabirete… Zamislite da vas vlasnici kuće mogu u bilo kojem trenutku zaključati master ključem i vi izlaza nemate. Kuća je, naravno, na osami…

“Sve je izgledalo kao na nekoj sentimentalnoj starinskoj ilustraciji, podsjetilo me na nostalgijom natopljene fotografije s blistavim zvijezdama na kutijama slagalica koje je voljela moja baka.”

Kamere posvuda po kući…

“Sve je to povezano. Ljepota i luksuz te kuće s otrovom koji prodire iz te fasade svega najnovijeg u visokoj tehnologiji.”

Djeca koja vas ne žele tamo, a za koju ste vi odgovorni.

Škripa koraka usred noći…

“Ljudi doista polude kad ih dovoljno dugo sprrčavaš da spavaju.”

Bračni par, tim ekscentričnih arhitekata… Ona pomalo control freak… On jezivi pervertit…

“On je naprosto sebičan. Sebičan muškarac koji je sam sebi centar svijeta.”

I neobičan zaposlenik markatnog izgleda i naočigled sumnjivih postupaka…

Jedna neobična zaključana vrata u sobi gdje ste smješteni… koja ključa nemaju…

I spisak dadilja koje su se kratko zadržale i sve do jedne vrlo brzo s ovog mjesta pobjegle…

Kao i, naravno, neka mrtva djevojčica koja se spominje od ssmog početka priče… A za koju ne saznajemo tko je do posljednjih stranica…

“Nisam ubila tu malu djevojčicu. Nisam. Ma koliko policija grčevito pokušavala izvrtati činjenice i krivnju svaliti na mene, to ipak ne mogu promijeniti. Nisam je ja ubila. Što znači da je to učinio netko drugi. I da je taj i dalje na slobodi.”

“Nešto je bilo bolesno u toj kući…”

Kraj je neočekivan, nekima možda poražavajući, nekima moćan, ali u svakom slučaju – šokantan.

Maestralno napisano!!!

Dramatična napetost od prve do zadnje stranice. Knjiga je ovo vješte spisateljice koja slovi za Agathu Christie našeg doba. Nije u potpunosti krimić, a nije u potpunosti ni obiteljska drama, iako objedinjuje oboje, najviše je mračan mistery triler, kako su mnogi magazini opisali; uznemirujuće i jezovito genijalan…

O autorici

Ruth Ware prepoznata je britanska autorica psiholoških romana, krimića i trilera. Jedna je od najpoznatijih britanskih autorica u navedenim žanrovima. Protagonistice romana Ruth Ware najčešće su naizgled obične žene koje se iznenada pronalaze u složenim životnim situacijama, suočene s nekom vrstom zločina.

Njezini se romani prevode na mnoštvo stranih jezika, a do sada su na hrvatski prevedeni Igra laži, Smrt gospođe Westway, U mračnoj, mračnoj šumi, Žena u kabini 10Okretaj ključa peti je po redu triler Ruth Ware preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga.

Citati

“Dok sam izlazila iz auta i osjetila prohladan noćni zrak, opojan od borova, rezak i čist kao mineralma boda, osjetila sam da sam se iznenada počela gušiti od čežnje za ovakvim životom i svime što on predstavlja.”

“Sve je to bilo… bilo je savršeno… To je bila kuća kakvu bih sama sebi izgradila da imam novaca i besprijekoran ukus te beskrajno puno vremena da stvorim nešto tako vrijedno, beskonačno toplo i pozivno.”

Preporuka svima koji obožavaju gotičku mračnu atmosferu, i trilere u koje je utkana misterija i na naki način, nadnaravno.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.