RECENZIJA Knjiški moljac

Knjiga o knjigama… Zar treba reći nešto više?

O knjizi

Knjige koje su promijenile povijest nudi neodoljivo privlačan uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu, od “Svitaka s Mrtvog mora”  do “Dnevnika Ane Frank”.

Knjiga obuhvaća iluminirane rukopise, najvažnija tiskana djela i neke od najpoznatijih primjera ilustrirane književnosti, a svako izvanredno napisano poglavlje upoznaje nas s nastankom i ostavštinom svih istaknutih knjiga obrađenih u njemu.

Dodatnu vrijednost ovoj prekrasnoj knjizi daje i poglavlje o knjigama koje su promijenile Hrvatsku, koje je napisao akademik Pavao Pavličić.

[Sinopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]

Uvid u knjigu / Više o knjizi

Knjiga koja nas je posebno razveselila je knjiga o knjigama.

Njezinu ljepotu teško je opisati dok ju ne vidite uživo. Sve stranice u boji. Knjiga je o g r o m n a. Kvalitetan tvrdi uvez. Prekrasna naslovnica sastavljena od slike vintage knjiga koje su promijenile svijet.

“Na ovim stranicama pronaći ćete mnoge knjige koje su oblikovale naš svijet. One su mudre i prepune novih uvida, radikalne i katkad čak šokantne, neke od njih iznenadile su nas svojim utjecajem, a mnoge nas i dandanas nadanjuju. Neke predstavljaju ono najbolje od nas, druge ne, ali sve nas zajedno podsjećaju da je knjiga doista prijatelj koji vas nikad neće napustiti. Baš zato je toliko i volimo.”

~ James Naughtie

Zapanjujuće predivne fotografije unutar korica…

Stare ili nove, knjige odabrane za ovu knjigu promijenile su živote i podsjećaju nas tko smo, jer su u isto vrijeme i zrcalo i svjetiljka – reflektira nam vlastiti odraz svojom iskrenošću i rasvjetljavajući najmračnije zakutke prošlosti…

“Voljeti knjigu slično je upoznavanju prijatelja kojeg, unatoč svemu, želite zadržati.”

Više o knjizi:

“Danas su knjige nevjerojatno jeftine i više se ne smatraju luksuzom…”

Machinae novae (Novi strojevi), Fausta Vrančića, samo je jedno od mnogobrojnih Vrančićevih širokih interesa i višestruke nadarenosti, a i naobrazbe koja se i danas može smatrati zavidnom.

Gutenbergova Biblija bila je veliki i luksuzni predmet koji su si mogli priuštiti samo vrlo imućni.

Opća teorija relativnosti

Albert Einstein je 1912. sastavio nacrt rukopisa opće teorije relativnosti.

“Staviš li dlan na vruću peć jednu minutu, činit će se poput sata. Sjediš li s tom posebnom djevojkom jedan sat, činit će se poput minute. To je relativnost.”

~ Albert Einstein

“Alica u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla jedna je od najomiljenijih dječjih knjiga ikad napisanih i smatra se temeljnim djelom žanra književne besmislenosti. Carroll je priču o mladoj Alici koja upadne u zečju rupu izmislio u ljeto 1862. kad ju je na izletu čamcem ispričao kćerima dekana Oxfordskog sveučilišta s kojima se sprijateljio i koje su bile oduševljene pričom. Jedna od njih, Alice Liddell, bila je toliko očarana da je preklinjala Carrolla da prenese priču na papir.

Zanimljivost

Pazeći na želje svojih mladih čitatelja, Carroll je želio da mu knjiga ima jarkocrvene korice…

Prve “Bajke braće Grimm” objavljene su 1909. Ova zbirka obogaćena je čudesnim ilustracijama Arthura Rackhama i bila je pravo vizualno blago…

Don Quijote

“Dotaknuvši se tema klase, moralnosti i ljudskih prava, kombinira humor, fantaziju i brutalnost te društvenu kritiku na način neviđen u drugim romanima tog doba.”

Jedna od najpoznatijih dječjih knjiga, “Priča o Petru Zecimiru” Beatrix Potter, šarmantna je priča o nestašnome zecu Petru, popraćena Potteričinim jednako šarmantnim crtežima…

“Hvala Bogu da me nikad nisu poslali u školu; tamo bi mi sigurno u nekoj mjeri oduzeli originalnost.”

~ Beatrix Potter

Posebnosti priča o Petru Zecimiru:

Iznimna kvaliteta ilustracija
Slike preko cijele stranice

Kombinacija jednostavnih priča s poukom i ljupkim ilustracijama zajamčila je Potteričinu popularnost među najmlađima.

Objava knjige Charlesa Darwina “O podrijetlu vrsta” izazvala je pravi šok u svim slojevima pobožnog viktorijanskog društva…

“Prve su se knjige pisale na različitim materijalima, među ostalim na glinenim pločicama, svili, papirusu (načinjenom od trske), pergamentu i papiru…”

Louis Braille bio je od pete godine slijep na oba oka… Svladao je svoj nedostatak i naposljetku izmislio po njemu nazvan sustav pisanja koji je osobama oštećena vida omogućio čitanje i pisanje.

Ova knjiga uključuje i poglavlje “Knjige koje su promijenile Hrvatsku” koje je priredio Pavao Pavličić.

U njemu saznajte…

Koja je prva hrvatska tiskana knjiga?
Koga često nazivamo ocem hrvatske književnosti? Koje je hrvatsko djelo jedno od najoriginalnijih djela europsje renesanse? I još mnogo interesantnih stvari čeka vas u ovom poglavlju…

Više od 2000 godina “Ezopove basne” – niz upozoravajućih i moralističkih priča – pričaju se, prerađuju i iznova tumače. Premda nije sigurno je li uopće i postojao, smatra se da je Ezop bio grčki rob u 5. ili 6. stoljeću pr. Krista. Basne pripadaju usmenoj predaji…

Shakespeare je jedan od najpoznatijih pisaca na engleskom jeziku i vjerojatno najbolji dramatičar svih vremena. O Shakespeareovlm se ranom životu zna malo…

Hortus Eystetettensis

Najljepše ilustrirano botaničko djelo s početka 17. stoljeća.

“Knjige su gotovo jednako stare kao i samo pisanje, a njihova pojava označava prekretnocu između prapovijesti kad se priča čovječanstva prenosila samo usmenim putem i povijesti kad se počela bilježiti za buduće naraštaje…

Leicesterski kodeks je zbirka znanstvenih tekstova zapisanih u bilježnici talijanskog erudita Leonarda da Vincija. Jedna je od nekoliko bilježnica koje je sastavio Leonardo i jedna od najposebnijih rukotvorina iz razdoblja renesanse.

“Brevijar vojvode od Berryja”

Krunsko ostvarenje iluminiranih knjiga s ilustracijama…

Jedna od ilustracija:

Anatomski čovjek

Kalendar završava prikazom 12 znakova zodijaka koji okružuju pogled sprijeda i straga golig mladića. Ta se ilustracija često naziva “Anatomskim čovjekom” jer svaki znak zodijaka odgovara drugome dijelu njegova tijela.

Hvala Mozaik knjiga. Ovo je knjiga koja definitivno dobiva počasno mjesto na našim policama.

Preporuka svim pravim knjigoljupcima i knjiškim moljcima.

 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.