RECENZIJA Knjiški moljac

Ja nemam dovoljno riječi kojima bih nahvalila ovu malu knjigu. Ovo je apsolutno savršenstvo!O knjizi


“Šapice autora Slavka Sobina divna su i poučna priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje treba naučiti u najranijoj dobi.

Kad se jednog dana na ulici sretnu dva psa – jedan mali, ulični, ničiji i sretan s onim što nema i jedan kućni, dobro odgojeni, nezadovoljan s onim što ima bit će to početak jednoga velikog prijateljstva…”

[Sonopsis preuzet sa stranice Mozaik knjiga]Moj dojam


Knjiga mi se jako svidjela. Veliki sam ljubitelj životinja, a posrbno pasa. Imam dva udomljena psa i jednu mačku. Ali knjiga mi se nije svidjela samo zato što se radi o psićima nego i zato što je prepuna sirove, a li opet pomalo nevino suptilne mudrosti. “Mali princ” na hrvatski način…

Ilustracije su me ostavile bez daha.

Dakle… O čemu se tu radi…

Mali simpatični mješanac imena Mrš i jedna razmažena odbjegla pudlica imena Dona susretnu se na ulici.

Mješanac Mrš je mali, debeli, zdepasti i slatki pas zvrkaste i vesele naravi, brzog jezika, pozitivnog životnog stava i ulične mudrosti koja ga je navikla da trpi i hladnoću i glad i da u svemu nalazi nešto pozitovno. Da bude, prije svega, zahvalan.

Dona je arogantna pudlica snobovske naravi, beskrajno razmažena, gunđava, pomalo manipulativna, drska i negativna.

Njihovi pogledi na život stupkom se mijenjaju nakon njihova kratkog susreta prepunog životnih lekcija i razgovora prepunih mudrolija.

Ova knjigica je čisto papirnato zlato. Toliko jednostavna. A toliko mudra. Toliko naoko priprosta, a u biti prepuna blaga. I još se radi o životinjicama. Na pozitivan, najpozitiviniji način. Knjiga je ovo koja podučava. Koja podsjeća na životne radosti. Koja podsjeća da budemo zahvalni na onome što imamo. I ponizno čestiti kako nam nikad ne bi palo na pamet da druge izrugujemo. Obožavam je. Obožavam.


Najdraži dio:


Mješanac Mrš: “Što je to obilje?”

Pudlica Dona: “Obilje je kad imaš puno nečega.”

Mješanac Mrš: “Oooo, pa imam onda i ja to… OBILJE.”

Pudlica Dona: “Koliko ja vidim, ti nemaš ništa.”

Mješanac Mrš: “Kako nemam?

Imam oči pa mogu vidjeti ljepotu oko sebe, imam uši pa mogu čuti ptice kad pjevaju!!

Imam veliku njušku pa mogu pronaći hranu po mraku, imam šape pa mogu slobodno trčati. A imam i velik lijep rep da svi vide kad se smijem!”


O autoru


Slavko Sobin kazališni je, televizijski i filmski glumac i od kad zna za sebe htio je biti to. Ali htio je i pisati, ali nije bio siguran zna li. Pa je probao. Vi ćete procijeniti je li uspio. Od ostalih informacija ne zna što bi moglo biti bitno. Rođen je u Splitu, studirao u Los Angelesu, a vratio kući jer mu je kući najljepše. Voli obitelj, prijatelje, pse i prirodu. Nije dobio nikakve nagrade i njegova djela nisu prevedena na druge jezike. Laže, dobio je nagradu za Srce na sceni. Projekt s mladima s cerebralnom paralizom koji je dan danas njegov najveći životni ponos.


O ilustratoru


Patricio Aguero rođen je 1977. godine u Meridi, u Venezueli. Bavi se scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom. Godine 2002. dolazi u Europu te tako stiže i do Zagreba gdje se u Zagrebačkom kazalištu lutaka bavi scenografijom i kostimografijom. Izradio je lutke za predstavu Svarožić u Zagrebačkom kazalištu lutaka za koju je dobio i nagradu Zlatnu žar pticu uz scenografkinju Dinku Jeričević. Ilustrirao je knjigu Hrvatska bajoslovlja, izradio scenografiju i kostimografiju za predstavu Kako je mama postala zmaj u kazalištu Žar ptica, kostimografiju za Heidi u Kazalištu Moruzgva, Kerempuh, ITD te scenografiju za Hamleta. Posljednjih je godina za Mozaik knjiga ilustrirao slikovnice OrašarVuk i sedam kozlićaDječji bontonŠegrt Hlapić i Andersenove Bajke.Citati


“Nikako nije voljela mješance… Tako su… obični.”

– Što je to mješanac?

– Mješanac je pas koji jednu finu i obrazovanu pudlicu poput mene ne bi smio ni pogledati u oči, a kamoli režati na nju.“Ali tko je vidio odmarati na šapama.”Mješanac Mrš: “Zašto si mi lagala?”

Pudlica Dona: “Lagala sam ti jer sam bila u krivu. A onda je lakše optužiti drugoga.”

Mješanac Mrš: “Ali to nije lijepo.”

Pudlica Dona: “Znam da nije, neću ti više lagati.”Preporuka svoj djeci svijeta, i odrasloj, pogotovo toj odrasloj.


 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.