RECENZIJA Knjiški moljac

Pazite što želite, moglo bi vam se ostvariti…

Napeto!!! Jezovito!!! Uznemirujuće!!! Razarajuće!!!O knjizi / Moj dojam


Napeta i jezovita priča o mladom bračnom paru koji očajnički želi dijete – i o uznemirujućim posljedicama koje donosi ostvarenje te želje…

Divim se svima onima koji odluče udomiti dijete, posebno onima koji se odluče pružiti dom djetetu s posebnim potrebama…

Ali ova priča ide u jednom sasvim neočekivanom smjeru… Nešto poput radnje filma “The Orphan”.

Skroz uznemirujuća priča koja podiže svaku dlačicu na tijelu.

Christopher i Hannah sretno su oženjeni kirurg i medicinska sestra. Život im je savršen i nedostaje im jedino dijete kojeg žarko žele… Kad se u bolnici pojavi napuštena, zapuštena i zlostavljana šestogodišnjakinja Janie, Christopher se odmah poveže s njom i uvjeri Hannu da ju posvoje.

Ali Janie nije obično dijete i njezina oštećena psiha pokazat će se većim izazovom nego što su to očekivali. Njezini ispadi svakog su dana sve gori i sve više uznemirujući… Janie je duboko odana Christopheru, a sav svoj bijes usmjerava prema Hanni. Dijete je to koje se s jednim roditeljem ponaša na jedan, a s drugim na drugi način te time stvara raskol među njima. Manipulira.


“Ona može biti draga i slatka djevojčica, ali i zlobna manipulatorica.”


Srce mi se u više navrata lomilo zbog Hannah, posebno zbog jedne odvratne situacije i jednog događaja pri kraju knjige. Neću vam previše otkrivati, sami ćete zaključiti o čemu pričam kad dođete do toga, sve povrh toga bilo bi spojlanje radnje.

U nemogućnosti povezati se s malom, Hannah je pod sve većim pritiskom, a Christopher odbija uvidjeti Janienu pravu narav.

Koliko god mi bilo teško zbog Hannah, toliko mi je rastao i prijezir spram Christophera i njegove sebičnosti i taštine koja mu je zamaglila vid. On je bio spreman dati život za tu malu i vjerovao je njoj koju niti ne poznaje više nego vlastitoj ženi s kojom živi godinama.

Zapravo, za sve je kriv upravo on.

On i tulava Piper. Mislim da nas uopće ne treba čuditi što je socijalna radnica opisana tulavo da tulavije ne može budući da smo u posljednje vrijeme i na našim prostorima svjedoci sličnih slučajeva nemara socijalnih radnika.

Hannah, dakle, postaje svjesna da Janie manipulira Christopherom u pokušaju da ih razdvoji, unatoč njezinim pokušajima da se svi zbliže i postanu sretna obitelj.


Janieno ponašanje postaje sve veća prijetnja njihovu braku, a istina o njezinoj prošlosti mogla bi ih sve gurnuti preko ruba.


Želim se osvrnuti na jednu posve nevinu i nepotrebnu žrtvu u cijeloj ovoj priči. Mačku Plavicu. Naime, mislim da je skroz idiotska odluka bila od roditelja da djetetu koji pokazuje agresiju, pomalo psihopatiju i socijopatske osobine poklone živo i nemoćno biće poput mačića. A još gluplje od njih je bilo što su nakon prvog incidenta kojem su oboje svjedočili – ubadanje mačke iglom od strane tog djeteta, odlučili ostaviti mačku djetetu na milost i nemilost.


“Nije li ozljeđivanje životinja jedan od znakova sociopatije?”


Koliki moraš biti imbecil da tako nešto uradiš? Da ostaviš sirotu životinju djetetu koje uživa nanoseći bol drugima…


“Sociopati ništa ne osjećaju, ni prema životinjama ni prema ljudima.”


Spisateljica fenomenalno vodi radnju, a njezino pisanje stvara žmarce po cijelom tijelu.

Ovaj triler mi je ušao u listu najboljih trilera ikad pročitanih. Zalijepio me za fotelju i nisam se dizala sve dok ga nisam do kraja pročitala.

Jedino taj nesretni kraj…

Kraj je mogao biti na puno višem nivou da parira cijeloj radnji knjige. Previše je zabrzan. Kao da se spisateljici nije dalo više pisati…


O autorici


Dr. LUCINDA BERRY bivša je klinička psihologinja koja se bavila dječjim traumama. To joj iskustvo sada pomaže u pisanju knjiga kojima čitatelje vodi kroz tamne strane ljudske psihe. Lucinda Berry živi u Los Angelesu, voli provoditi vrijeme sa sinom i trčati maratone. Više o autorici možete doznati na lucindaberryauthor.comili na Facebooku.


Citati


“Ne možeš samo odustati od svoje djece kad rade probleme.
Možeš ako je dijete čudovište.”


“Uzverala mi se u krilo i slatkim glasom mi šapnula: – Volim kad ljude boli. A ti?”


“Dobri su udomiteljski domovi oni u kojima je ljudima zaista stalo do djece koju su primili. Čine to iz ljubavi, a ne zbog novčane dobiti.”


Preporuka svim ljubiteljima psiholoških i spooky trilera.


 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.