RECENZIJA Knjiški moljac

Jedan od najboljih psiholoških trilera koji smo ikad čitali…O knjizi / Moj dojam


Ništa nije isto otkako je Elle iznajmila svoju kuću preko Airbnb-a. Nešto se promijenilo u ozračju njezina doma. Elle je svjesna da je nešto drugačije premda ni sama ne zna što. Nelagodni osjećaj da je netko promatra iz svakog kutka njezine kuće na hridi ne napušta je ni trenutka.


U TVOJOJ SAM GLAVI

U TVOJOJ SAM KUĆI


No, vrata su zaključana. Odjeci koraka, sjenke, tragovi koji upućuju da je netko bio tu… sve to mora biti plod njezine mašte. Ili možda ipak nije?


Predivan, apsolutno predivan triler.

Priča me posve zaokupila umješnošću pletenja radnje i ljepotom pisanja.

Svidjelo mi se jako što je autorica upotrebljavala ovakve opise: “Okružena tminom nalik onoj oceanskih dubina, utapam se u tišini.” i “Nasukana na otoku svoje postelje, okružena morem samoće…”

Zaplet je ispreplitao mnoštvo niti u jednu. Ritam pripovijedanja oduzimao mi je dah. Otkako sam ovaj roman uzela u ruke, nisam stala dok nisam došla do kraja.


Na početku svakog poglavlja imamo jedan kratki citat ili savjet za pisanje koji je potpisan imenom glavne protagonistice romana.


“Kada razmatrate negativca svoje priče, prisjetite se stare uzrečice koja se uvelike temelji na istini: – Obično je krivac netko koga poznajete. – Piščev je zadatak istražiti koliko se dobro protagonisti priče zapravo poznaju.” [~ Spisateljica Elle Fielding]


“Najbolja – i jedina priča koju možete ispričati jest ona koja živi u vama, koja vas nastanjuje i prožima, ona koja ustraje u želji da je ostatak svijeta čuje.” [~ Spisateljica Elle Fielding]


Dok sam se probijala kroz knjigu, posebno su me privukla malena poglavlja pod nazivima “Prije”.


Iako sam ja nazirala o čemu bi tu mogla biti riječ jer nam je autorica mudro ostavila mrvice nagovještaja, svejedno bih knjigu okarakterizirala kao nepredvidljivu.

Savršena dinamika radnje, apsolutno predivno postignut ritam brzine i napetosti koji u čitatelju budi strah, paniku, užas i nestrpljenje da okrene iduću stranicu.

Preporučujem ovaj roman svima. Vjerujem da bi se svidio i ljudima koji inače ne čitaju trilere. Pogotovo pravim knjigoljupcima.


Izuzetno mi je drago da je spisateljica lukavo upakirala upozorenje o objavljivanju svog privatnog života na internetu:


“Još me uvijek iznenađuje sve što ljudi dijele. Do koje su se mjere spremni razgolititi.”


“Brine me činjenica da sve više vlastitu vrijednost i dostojanstvo mjerimo brojem klikova na objave, ili pratitelja, ili malenih srdašca koja nam iskaču po zaslonu.”


“Sve što objaviš ostavlja trag.”


Naslovnica mi se na početku nije svidjela, a onda dok sam čitala roman naišla sam na dio (406. str) zbog kojeg me naslovnica osvojila.


Dakle… Da rezimiramo… Što sve ovdje imamo?

Imamo jednu spisateljicu u osamljenoj kući pored mora i niz misterioznih događaja. Koji se odvijaju dok ona pokušava napisati novi roman (za koji joj rok istječe). Imamo čudnjikavog susjeda. Imamo creepy obožavateljicu koja prati svaki spisateljičin (online) korak. I imamo lokalni knjiški klub. Nije li ovo dovoljno da zgrabite ovaj roman?


Kakvu to tajnu Elle skriva u svojoj kući? Je li stvarno netko u kući ili to ona umišlja? Saznajte u ovoj napetoj knjizi.


O autorici


Lucy Clarke napisala je dosad pet romana, a upravo psihološki krimić “Kuća na hridi” njezin je najveći uspjeh preveden na dvanaest jezika. Neobičnog stila i zapleta, roman se istaknuo među brojnim sličnim naslovima pa se novi roman ove autorice iščekuje s nestrpljenjem.


Citati


“Riječ je o nečemu jednostavnom što svi s lakoćom možemo izvesti: nabavite notes. Držite ga uza sebe u svakom trenutku. Naše kratkoročno pamćenje pohranjuje informacije samo na tri minute, pa ako ih smjesta ne zapišete, vrlo je izgledno da ćete zaboraviti briljantne ideje koje su vam pale na pamet. “


“Kada se dogodi nešto ovakvo – kada izgubiš roditelja – sve se ostalo čini tako nebitnim. Tako besmislenim. Život se ne bi trebao vrtjeti oko filtriranih fotografija i natpisa ispod njih, zar ne? Ono što bi trebalo biti važno jesu rođenje i smrt i prekrasno, brutalno vrijeme koje se proteže između njih.”


“Kao vašu najveću obožavateljicu zanima me treba li pisac biti obdaren mračnim umom kako bi pisao mračne knjige?”


Preporuka svima. Dajte priliku ovoj knjizi.


 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.