RECENZIJA Knjiški moljac

„Vidio sam fotografije… Bila je to klaonica, najužasniji prizor koji sam ikad vidio. Olive Martin opasna je žena. Savjetujem vam da budete krajnje oprezni.“O knjizi


Kiparica” je drugi roman Minette Walters, jedne od najpopularnijih i najprodavanijih britanskih autorica kriminalističkih romana. Ovaj mračni, napet i neobičan roman nagrađen je prestižnom Nagradom Edgar Allan Poe za najbolji kriminalistički roman.


Rosalind Leigh je spisateljica koja je zainteresirana za Olivijinu priču kako bi je pretočila u svoju novu knjigu. No, Rosalind nije imala nikakvu predodžbu o tome što je čeka unutar zatvorskih zidina. Znala je kako je Olive Martin prije pet godina raskomadala tijela svoje majke i mlađe sestre, da je priznala oba umorstva i zašto je zovu Kiparica...

Olive je groteskno pretila žena i služi kaznu zbog spomenutih ubojstva te oskvrnuća tijela članova svoje obitelji. Iako ona kategorički tvrdi i neprekidno izjavljuje da je kriva, Roz je uvjerena da ona nešto skriva – možda čak i svoju nedužnost.

Ako Olive nije počinila ubojstva, koga onda štiti i zašto?

Rozina odlučnost da otkrije istinu prerasta u pravu opsjednutost. A kada se zaljubi u Hala Hawksleya, policajca koji je uhitio Olive, njezina zbunjenost raste…


Kompleksno psihološko djelo koje nas uvlači u svoje dubine, drobi, vraća i prevrta… S jedne strane zanimljivo, s druge strane zbunjujuće… Minette Walters je fenomenalno oslikala čovjekovu mračnu stranu, tu pra-sjenu ljudskosti…


Poslije epiloga, morao sam se vraćati na neke dijelove kako bih ih pročitao još jednom, novim očima…

Malo me podsjetila na knjigu u izdanju v.b.z-a, “Nijema pacijentica”.

Sve u svemu… Jako dobra (morbidna i nasilna) psihološka knjiga…. Izaziva žmarce!!!


Je li Olive zaista čudovište sposobno za užasna ubojstva ili je samo letargična i apatična žrtva?


Spojler


Jedan od najjačih dijelova mi je Olivijino “priznanje” priznanja ubojstva, tj razlog zbog kojeg je netom nakon uhićenja odmah priznala da je ona kriva. Gojazna Olive je, navodno, priznala krivnju samo kako bi se što prije riješila policijskog ispitivanja, jer je – bila jako, jako, jako gladna. ?


O autorici


Minette Walters britanska je književnica koja od 1992. godine diktira trendove u svijetu kriminalističkih romana. Stranice njezinih knjiga ispunjene su mračnim, zastrašujućim i napetim radnjama, koje su poslužile kao udžbenici svim mlađim generacijama koje traže uzore u svijetu psiholoških romana.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Minette Walters objavila je 18 naslova koji su se prodali u više od 25 milijuna primjeraka diljem svijeta, a prevedeni su na 35 svjetskih jezika.

Pročitajte recenziju prethodnog romana “Ledana”.


Citati


“Svijeća bijaše mekana od topline njezina tijela. Otrgne vršak i počne je oblikovati. Imala je dobro pamćenje. Nije sumnjala u svoju sposobnost da sićušnoj figurici dade jasnu individualnost. Ova će biti muškarac.”


“Ali vidim stotine djevojaka koje idu u bezobličnim hlačama i vrećastim majicama, osobito one debele. Mislim da izgledaju groteskno, ali doimaju se kao da im se to sviđa. Vjerojatno je to znak odbijanja da ugode ustaljenim mjerilima ljepote.”


“Izgubim se s ljudima koji skrivaju osjećaje. Nelagodno mi je.”


“Svi smo mi gospodari svoje sudbine.”


“Pokvarenost. Muškarac se s tim rađa.”


“Istina leži unutar uskih i pouzdanih granica, no zabluda je neizmjerna.”


Preporuka svim ljubiteljima klasičnih mistery trilera i kriminalističkih romana.


 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.