RECENZIJA Knjiški moljac

Avion. Beba. I neprekidni plač bebe… Je li sve što se dogodilo na tom letu bila krivnja aerodromskog osiguranja? Bebača sad nema… I samo reći istinu neće ga vratiti…O knjizi


Plač je mračni psihološki triler, u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice…

Kada pored usamljene ceste u Australiji nestane malo dijete, počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta.

Laži, govorkanja i nepodnošljivi osjećaj krivnje polako okreću roditelje, Joannu i Alistaira, jednog protiv drugog.

Joanna će se, užasnuta, naposljetku zapitati je li moguće da je istina gora od svega što je mogla pretpostaviti?

Može li se nešto toliko nezamislivo ispraviti?


Moj dojam


Devetomjesečni Noah ne prestaje plakati od kad su sjeli u avion.

Mlada majka Joanna muku muči da ga smiri dok njezin suprug, Alistair spava snom pravednika.

Alistair, naizgled sposoban, šarmantan i uspješan čovjek zapravo je narcisoidni psihopat, ljigavac površnog šarma, ali natprosječne inteligencije koju kao svoje oružje koristi staloženo i ledeno smireno kako bi sačuvao vlastitu guzicu. Kod njega je vidljiv manjak empatije koju u javnosti kompenzira verbalnom lakoćom slatkih i utješnih izraza ili odglumljene brige. Promiskuitetan je i ne preza od bilo kakvog poteza kako bi zadovoljio svoje potrebe neovisno koga treba zgaziti da bi te potrebe namirio.

Let od 21 sat završava kobno.

Bol gubitka djeteta, intenzitet emocija, moralne dileme… Ovaj mračni psihološki triler pomiče granice…

Mislim da bi bolji naziv ove knjige bio “Laž”, a ne “Plač”, jer plač, iako je pokretač svih nemilih događaja, on je prisutan samo u prvih par stranica knjige, a kasnije laž bubri kao tijesto do samog kraja knjige.

Knjiga je jednim dijelom pisana iz perspektive Joanne, Noine majke, a dijelom je pisana iz perspektive Alexandre, prelijepe bivše Alistairove žene.

S likovima se nisam uspjela povezati i zbog toga sam se kod ocjenjivanja dvoumila između četvorke i petice, ali odlučila sam ipak dati pet zvjezdica. Zašto se nisam uspjela povezati s likovima? Ne znam, iako svi hvale dobru karakterizaciju ovih likova, oni su meni djelovali jednodimenzionalno, površno i antipatično. Jednostavno nisam kliknula s njima.

Za razliku od likova, stil pisanja me oduševio, a i razvoj radnje, pa eto, iskompenzirali su manjak simpatije prema likovima.

Ovo je neprijatan, ali intrigantan triler i ukoliko niste jako osjetljivi, mogao bi vam se svidjeti.O autorici


Helen Fitzgerald je autorica mnogih naslova, od kojih je “Plač” postigao najveći uspjeh. Godine 2018. BBC je snimio istoimenu popularnu televizijsku seriju prema ovoj knjizi. “Plač” je bio nominiran za nagradu Theakstons Old Peculiar Crime Novel of the Year. Helen je prije karijere spisateljice radila deset godina kao socijalna radnica. Odrasla je u Victoriji, u Australiji, kao jedno od trinaestero djece. Živi u Glasgowu sa suprugom i dvoje djece.


Citati


“Ovaj plač se nije mogao opisati. Sve što je znala je da nikako ne prestaje, a da je morao prestati. U tom dijelu aviona su putovale još dvije bebe. Jedva ih se čulo. Majke su izgledale sretno. Promatrale su ih zaljubljenim izrazom. Izgledalo je kao da su zaljubljene u svoje muževe. Možda zato jer ti muževi nisu spavali.”


“Noah, prestani plakati.”


“Ne možeš graditi sreću na tuđoj boli.”


Preporuka ljubiteljima mračnih psiholoških trilera.


 

Izvor: Knjiški moljac

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.