RECENZIJA Karla Rebić, Knjige su u modi

“Zlatne popodnevne zrake sunca lomile su se u granama, zrcalile se na listovima i uronile prostrane nasade u blag, nevjerojatan sjaj. Na obzoru je Sylvia ugledala svjetlucavu plavu vrpcu – more.” – Tabea Bach, Otok kamelija

otok1

Sadržaj:

Na prvi pogled Sylvia ima sve. U desetogodišnjem je braku s izrazito ambicioznim muškarcem koji niže poslovni uspjeh za uspjehom, a uz to je i sama žena od karijere.

Kad posve iznenada zaprimi vijest o nasljeđivanju otoka, kojeg joj je ostavila nedavno preminula teta Lucie, polako otkrivamo prava lica koja su se skrivala ispod vješto prikrivenih maski.

Sylvia uočava da njezin suprug ne vodi nimalo računa o njoj, kao ni njezinim osjećajima ni željama. Dolaskom u Bretanju počinje shvaćati koliko se njezin dotadašnji život temeljio na krivim vrijednostima i prevelikoj usmjerenosti isključivo na uspjeh te novac.

Napušta stara uvjerenja te započinje potpuno nov život; miran, jednostavan te skladan život na čarobnom otočiću u kojem pronalazi radost, ljepotu te smisao svog života, ali i novu ljubav s neobičnim vrtlarom, koji ju je zaintrigirao već pri njihovom prvom susretu…

kamelija

“Sylvia je prišla južnom prozoru. Kad je razmaknula zavjese, zastao joj je dah. Ugledala je vrt kamelija koji se prostirao sve do tamnoplave svjetlucave linije na obzoru – do mora. Pogled na drveće i grmove posađene s toliko mnogo ljubavi, predanosti, šare koje su stvarale vijugave staze u toj oazi ljepote, sve to zračilo je takvim skladom da je Sylviji zaigralo srce. Taj raj stvorila je teta Lucie?” – Tabea Bach, Otok kamelijaotok3

Otok kamelija lako je čitljivo štivo o pravim životnim vrijednostima te razotkrivanju obiteljskih tajni. Govori nam o prolaznosti života, skretanju s pravog puta, ali i o konačnom pronalasku ispravnog načina življenja. Ljepota jednostavnosti. To je ono čemu nas ova priča uči.

Jako mi se sviđaju slikoviti opisi kojima se autorica potrudila pomno dočarati zapanjujuću ljepotu krajolika. Radnja mi je djelovala donekle predvidljivo, ali opet dovoljno zanimljivo da drži pažnju. Većina likova je okarakterizirana jako dobro, iako mi je kod pojedinih nedostajalo malo detaljnije pozadine, samo kako bismo bolje razumjeli njihove postupke i izbore.

Sve u svemu, ovo je jedan sasvim pristojan roman s daškom proljetnog duha, kao stvoren za popodnevno opuštanje i razbibrigu.

otokkk

Jeste li čitali ovaj roman?

Kakvi su vaši dojmovi?

“Fotografije su joj bile dobro poznate, iako ih već odavno nije gledala. Te večeri ciljano je tražila lice određene osobe, svoje tete Lucie…” – Tabea Bach, Otok kamelija

“…novcem se može kupiti mnogo toga, ali ne i sreća i zadovoljstvo, osjećaj pomirenosti sa sobom i svijetom. I prava ljubav. Sylvia je odjednom prestala strahovati od onoga sto dolazi. Osjećala se opušteno i snažno. Nije li to znala odavno, prije nego što se obogatila?  Lucie je mnogo prije shvatila da se sreća može naći negdje drugdje. Naime, ondje kamo ju je odvelo srce.” – Tabea Bach, Otok kamelija

 

Izvor: Knjige su u modi

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.