RECENZIJA Jasna Andrišić, Knjižničarka preporučuje

Glavni lik ove knjige je 84-godišnji Maurice. Živi sam, bogat je, prije 2 godine umrla mu je supruga, a sin jedinac živi u Americi, što je jako daleko od Irske, gdje se radnja događa. Maurice je došao u hotel gdje je odlučio prenoćiti, no prije toga nazdravit će viskijem najznačajnijim osobama u svom životu. Bilo ih je petoro i dok teče njegova priča o svakome od njih, mi saznajemo kakav je neobičan i bogat život imao.
Maurice je zatvoren čovjek, teško pokazuje osjećaje i danas bi dao sve na svijetu da može ispraviti neke stvari iz prošlosti.
“Izlazim ispod nadstrešnice. Zatvaram oči i podižem glavu u njegovu riku. Kisnem do kože i osjećaj je jebeno čaroban, kiša ispire moje brige i sumnje. Trese me kao udar električne struje i ja plešem. Ne lažem, moja stopala udaraju po kiši kao da sam u plesnom zboru. Ovdje nema nikoga tko bi vidio kako pravim budalu od sebe dok visoko podižem koljena i izbacujem noge. Naravno, netko možda gleda s prozora, ali ne razmišljam o njima dok pokušavam udariti petom u petu, ali se ne odbacujem od tla nimalo više od stare krave u mom polju. Ali u glavi sam to učinio, spretno kao Gene Kelly. Vrtim se i vrtim. Puštam da svaka kap prodre u mene. Duboko unutra, da mi smoči kosti… “
A kraj… Kraj je baš takav kakav i treba biti.
Ne dajem često peticu kad ocjenjujem knjigu, no ovoj sam je dala bez imalo razmišljanja.
Duboko me dirnula, rastužila, ali i potakla da razmislim i o svom životu.

 

Izvor: Knjižničarka preporučuje

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.