RECENZIJA Jasna Andrišić, Knjižničarka preporučuje

Ovu knjigu pročitala sam još u onom prvom izdanju (ovo je treće po redu) i prošlo je otad već više od dvadeset godina. Kad prije?
U međuvremenu sam pročitala još nekoliko knjiga ove spisateljice, no niti jedna nije ostavila toliko dobar dojam kao ova prva.
Pogledala sam tih davnih dana i film snimljen po knjizi i sjećam se da mi je bio zgodan, no ne toliko kao knjiga.
Bila sam baš znatiželjna kakav će dojam ostaviti ovaj roman nakon tolikih godina.
Shvatila sam odmah na početku da se ama baš ničega ne sjećam (osim jedne, jedine stvari: kotlovine pripremljene sa svinjskim glavama ?).
Sve ostalo je nestalo i bilo mi je kao da prvi put čitam knjigu.
Da bi se ušlo u radnju, treba prvo pohvatati način na koji Fannie piše. Malo sadašnjost, tj. 1985. godina, malo prošlost dvadesetih godina prošlog stoljeća, pa onda članci iz lokalnih novina o novotarijama malog mjesta u Alabami, pa opet tridesete i četrdesete godine. Ispočetka stvarno treba malo više vremena, jer je i likova puno, no kasnije se sve to složi u jednu lijepu slagalicu.
Radnja počinje u staračkom domu, gdje upoznajemo gospođu Threadgood. Ona ima 83 godine i vrijeme krati pričajući s Evelyn Couch koja dolazi jednom tjedno u dom posjetiti svoju svekrvu. Evelyn je gotovo dvostruko mlađa od starice i ispočetka joj staričino brbljanje ide na živce, no kasnije se sve više zbližava s njom i jedva čeka vrijeme posjeta.
A starica priča o jednom davno izgubljenom vremenu, o svom djetinjstvu i mladosti, o malom gradiću Whistle Stopu i njenim stanovnicima. Glavne junakinje njene priče su Idgie i Ruth, vlasnice male gostionice u kojoj se može dobro pojesti. Inače je hrana jako bitan dio ove knjige i svi recepti koji se spominju nalaze se na kraju romana.
U knjizi ima prije svega puno ljubavi, prijateljstva, ali i jedno ubojstvo.
A tamo negdje krajem lipnja, kad moje rajčice iz vrta postanu krupnije, isprobat ću recept po kojem se ova simpatična knjiga i zove. Ispohat ću zelene rajčice i one će me, čvrsto vjerujem u to, vratiti na američki jug i sjetit ću se opet i smiješnih i tužnih dogodovština iz ovog romana.

 

Izvor: Knjižničarka preporučuje

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.