RECENZIJA Jasna Andrišić, Knjižničarka preporučuje

Radnja ovog romana počinje još 1968. i traje sve do devedesetih godina prošlog stoljeća.
Roman je jako lijepo napisan i čitak je, rečenice samo teku, bogate su i stilski dorečene.
Radi se o dvije sestre blizanke, Desiree i Stelli Vignes.
Identične blizanke koje nitko nije mogao razlikovati, a po karakteru su bile sasvim različite.
Odrasle su u malom gradiću Mallardu, u Louisiani, u kojem su živjeli crni ljudi, ali posve svijetle boje kože.
Kad im je bilo 16 godina, odlučile su napustiti rodni gradić i jednostavno nestati. Željele su se odmaknuti od siromaštva i pronaći bolje mjesto za život. Njihova majka nije znala ništa o njima, kamo su nestale, sve dok se jedna od kćeri, Desiree, nije pojavila u gradiću desetak godina kasnije, s djevojčicom čija je koža bila crna poput katrana.
Desiree se, naime, udala za čovjeka crne boje kože i rodila isto takvo dijete, djevojčicu Jude. Suprug ju je tukao i gotovo ubio i ona je naprosto morala pobjeći od njega i vratila se majci.
Druga sestra, Stella, bila je posve drukčija. Ona nije željela imati ništa s crnom rasom, nego se pretvarala da je potpuno bijela.
Udala se za bogatog bijelca i rodila bijelu djevojčicu s plavom kosom, Kennedy.

Ovaj roman otvara puno tema, a najvažnija je rasna netrpeljivost. Kako živjeti u društvu koji osuđuje nekoga samo zbog njegove boje kože?
Jedna od važnih tema je i pitanje kako cijeli život živjeti u laži, kako se pretvarati da si netko drugi i time biti nesretan, bez obzira na materijalno bogatstvo kojim si okružen.
Roman postaje posebno zanimljiv kad se sasvim slučajno upoznaju dvije sestrične, crna Jude i sasvim bijela Kennedy, odnosno drugi naraštaj obitelji.

Jedina stvar koju ja zamjeram ovom romanu je mjestimična razvučenost, a i kraj me malo zatekao nespremnu. Kao da je naglo prekinut i nedostajala mi je još pokoja rečenica koja bi sve dovela u red.
No, svejedno, ipak sam uživala u čitanju ovog romana i drago mi je što me upoznao s jednim mračnim dijelom američke povijesti.
Najdirljivijim dijelom romana smatram ipak onaj u kojem majka blizanki oboli od Alzheimerove bolesti, što me podsjetilo na moju vlastitu majku.
Prevela Aleksandra Barlović.

 

Izvor: Knjižničarka preporučuje

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.